despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Matty: una pe zi

6 comments to Matty: una pe zi

  • Dan

    Conflictul dintre generatii…

  • hm

    nimic nou sub soare

  • Dan

    M-a pus pe ganduri caricatura asta – e un conflict tipic anilor ’70 de la noi, practic intre generatia bunicilor si cea a parintilor nostri. Pe de o parte bunicii veneau cu o anumita traditie patriarhala, “serioasa”, a unor randuieli bine stabilite – in timp ce parintii nostri descopereau fenomenul flower-power, poate si un pic de libertate, poate si niste reviste straine, un altfel de muzica si incercau sa se exprime si in alt mod. 20 de ani mai tarziu a avut loc clash-ul cultural intre noi si parintii nostri, intre timp abrutizati de deceniul pierdut al Romaniei – insa din pacate nu cred ca a existat vreun Matty care sa surprinda nuantele anilor ’90 si prapastia aparuta atunci. Oare ce va fi intre noi si copiii nostri peste 10 ani?

  • hm

    mi-e ca e o chestie care “trebuie sa fie”, mereu in esenta aceeasi… doar cu date externe vag, vag diferite…

  • Dan

    Evident ca trebuie sa fie; fiecare generatie vine cu valorile sale culturale proprii, cu credinta ca a inlocuit sau a imbunatatit pana la perfectiune valorile parintilor si, surpriza, copiii vin permanent cu idei noi care contrazic sistemul curent de valori. Nu m-am referit la anii ’90 degeaba: au fost anii in care cel putin 25 de ani de cultura occidentala avantgardista au intrat peste noi intr-un timp extrem de scurt – au fost anii in care oamenii si-au lasat plete, au devenit rockeri, au purtat blugi rupti, au inceput sa stea cu orele la televizor “in loc sa puna mana pe o carte!” ba, mai grav, odata cu intrarea computerelor personale in casele romanesti, copiii au inceput sa piarda mult prea multe ore batand din taste, construind orase sau omorand monstri “in loc sa bata mingea pe maidan”. In comparatie cu anii ’70 cand parintii nostri doar testau niste limite eu zic ca schimbarile au fost mult mai profunde.

  • hm

    computerele au intrat destul de timid si au folosirea lor incepuse sa se raspandeasca un pic natural pana prin 99… atunci a escaladat totul.

    90-ii, ai dreptate, au fost altfel. Desi, intr-un fel, si „gap-ul” era acelasi. Noi asimilam disperati rock si cola si rap si burgeri si cei batrani asimilau disperati cumparat dolari, ziare si politica, excursii la turci. A fost un soi de emancipare fortata la toata lumea…

    Si mai ai dreptate, si sper sa o spun bine. Cand eram noi mici, parintii au facut parte, probabil, din ultima generatie care mai stia de chestii ramase de dinainte, de „cum se cade” samd.

    Alta chestie, parintii de azi nici ei nu mai stiu ce sa ceara copiilor…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>