despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Strazi infundate si ganguri in Bucuresti

Sint multe strazi infundate de blocurile construite de-a lungul marilor bulevarde; fireste ca n-o sa pomenesc de toate! Insa…

Un caz celebru de strada in al carui capat s-a construit un bloc este Masina de Paine – gangul din capatul ei dinspre Stefan cel Mare este insa accesibil masinilor:

Vorbind despre ganguri in trepte, am pomenit de strada George Vraca; ea nu e singura strada blocata de amenajarea Pietei Salii Palatului. Strada Poiana Narciselor a avut ghinionul sa treaca tocmai printr-unul din blocurile ce marginesc Piata – ca atare, acolo e ditamai gangul; cred ca e cel mai lat gang din oras.

Soseaua Titulescu a-nfundat multe stradute, atunci cind a fost re-configurata; de-aceea, gasim de-a lungul ei vreo 7 ganguri, toate pietonale:

N-are rost sa le vedem de-apropae pe toate; doua sint de-ajuns.

Iata gangul din capatul strazii Veronica Micle (fosta Eminescu pe vremea cind actuala strada Eminescu se numea Romana):

Iata si gangul din capatul strazii Petru Maior, dupa ce a fost inchis circulatiei auto:

Odata cu construirea blocurilor saizeciste din piata Kogalniceanu, s-a inchis si strada Progresului (numele n-avea nimic comunist, il gasim si pe planul cadastral de la 1911) intre Bulevard si Calea Plevnei – iata gangurile de la ambele capete; intii dinspre Kogalniceanu:

… si dinspre Plevnei:

Strada se numeste acum Ionel Perlea. In curtea interioara cuprinsa de cele doua ganguri se construieste un bloculet.

Tot acolo, strada Pompiliu Eliade a ramas doar cu acces pietonal din Piata:

… iata cum se infunda!

Piata Amzei a fost ingradita cu blocuri pe trei dintre fetele ei in anii 60; intreaga zona e plina de stradute infundate, curti interioare si ganguri; iata unul dintre gangurile prin care poti ajunge-nspre intrarea Biserica Alba si spre Scoala Generala Nr. 5 (care, desi a fost construita inauntrul cartierului, are adresa si o iesire pe Calea Victoriei):

Ne apropiem de zilele noastre; iata blocul de la Piata 1 Mai, unul dintre putinele blocuri cu o arhitectura mai pretentioasa construite dupa ’80. Tine de strada Clucerului:

La construirea sa s-a inchis iesirea strazii Nicolae Ionescu in bulevardul 1 Mai/Mihalache; acum trebuie sa te strecori ori pe linga piata, ori prin acest gang:

Iata si o vedere mai ampla din spatele blocului; a fost construit cu rampa de acces subterana si are si niste scari exterioare ce duc la primul etaj; mai sint doua rinduri de scari si-n fata blocului, insa sint blocate.

Raminem inc-un pic in zona; intre strazile Alexandru Cimpeanu si Grigore Manolescu poti circula prin spatele blocurilor ce dau inspre bulevard prin gangurile astea:

Desi simt ca vorbim prea mult despre arhitectura ceausista, amintesc ca intre Piata Unirii si Casa Poporului se gasesc 9 ganguri (5 pe partea dreapta si 4 pe stinga); doua sint duble. In plus, ele au fost prevazute inca din proiect cu rampe de acces pentru carucioarele de invalizi – desi sint atit de abrupte incit nimeni n-ar avea curajul sa mearga cu un carucior pe ele. Tot despre bulevardul Unirii, sa amintim ca a fost singurul caz din Bucuresti unde intii s-au plantat copacii si apoi s-au construit blocurile; de aceea zona e atit de verde in zilele noastre.

La sfirsit, un gang mai aparte: e vorba de straduta Macedonschi, din spatele A.S.E., transformata in alee interioara. Pe deasupra este trecerea dintre cele doua corpuri noi ale facultatii:

Vederile aeriene sint de pe Live Maps.

8 comments to Strazi infundate si ganguri in Bucuresti

  • Prin insiruirea asta de ganguri si blocari de strazi s-a mai scris o pagina despre absuridtatea constructiilor comuniste. Chiar daca au fost ridicate, trebuiau incadrate in configuratia existenta sau, cel mai rau, strazile trebuiau deviate astfel incat legaturile cu bulevardele sa nu fie intrerupte.

  • CoNplect off-topic dar legat de site. Frate, am ajuns si eu la patiseria de pe Brezoianu. Heavenly!!! Cea mai miez merdenea pe care am mancat-o vreodata si cea mai apetisanta dobrogeana. Sigur, am fost conservator si am ales doar sortimentele cu branza pt ca mi-era nitel rau, dar cu toate astea simt nevoia sa-ti multumesc pt revelatie 😀

  • hm

    Macar sa mincam bine-n orasul asta care ne maninca nervii! Ai grija la cele cu carne – sint bune de tot dat dar poate-un pic cam grase uneori; si pateaza!

  • Strada Poiana Narciselor ofera o vedere dinspre spate a unui bloc de apartamente in ansamblul Salii Palatului RSR, faimos pentru anii 1960: contzine numai apartamente duplex, care au fost date la cheie inclusiv cu mobila. Intrarile in apartamente sunt de pe galeriile vizibile din strada Poiana Narciselor, care, bineintzeles, sunt din doua in doua etaje.

  • hm

    @ armyuser: habar n-aveam, da’ asa e! Mai auzisem de duplexuri construite in epoca (Balta Alba) si stiam de cele de pe Unirii.

  • Duplex-uri construite in Epoca de Aur sunt si in Baneasa.

  • […] o farfurioara cu dulceata. De ce? Pai cum sa nu fi cucerit cand el descopera locuri ca acestea sau acestea (, urate ce-i drept), dar care sunt romantice si care spun povesti doar prin existenta lor. E […]

  • Alex

    …daca nu ma insel, pe Str. Masina de Paine circula odata demult autobuzul 143, avand practic un traseu paralel cu Mosilor, pe unde treceau doar tramvaiele 1 si 21..pana la demolarea strazii !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>