despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

despre cîini şi despre oameni

Sunt fix trei luni de cînd, pe un maidan nenorocit din Tei, un băieţel de patru ani a fost omorît de cîini: de javre, de maidanezi. După trei luni, mai ţineţi minte oare cum îl chema pe băieţel? De fapt, după trei luni, măcar mai ţineţi minte cazul?

Cazul Ionuţ. Căci Ionuţ îl chema pe copil. Ionuţ, da?

Păcat că numele lui Ionuţ nu e important. Poate sunt mai importante numele „Fetiţa”, „Vulpiţa”, „Maronica”, „Băiatu”, „Flocosu”, „Rex”, „Blacky” – aşa-i cheamă pe viitorii criminali din oraşul nostru.

Criminali care, din septembrie încoace, fac în continuare ce ştiu mai bine: muşcă, sperie, chinuiesc oamenii. Cîinii n-au ce face; aşa li-i felul.

Dar oamenii, oamenii nu-s cîini. Oamenii au ce face; felul oamenilor se poate schimba – sau, ar trebui.

După trei luni, s-a schimbat ceva în viaţa noastră? Da – ştiu că prindem mai mulţi cîini, văd asta. Însă au rămas înfiorător de mulţi cîini în Bucureşti. Şi, mai ales, au rămas oameni. Nu oameni – ci „oameni” – cu ghilimele imense.

După ce Ionuţ a fost omorît, iubitorii şi apărătorii maidanezilor criminali au tăcut; o zi, două. Apoi au scos iar capul: pe forumuri, pe site-urile de comentarii, chiar şi în conversaţiile de zi cu zi:

Pe mine ma surprinde ca baietelul abia ajuns unde a ajuns s-a pus pe treaba si trimete mesaje.Sint altii plecati in acelasi loc de ani de zile si nimic dar nu si Ionut. Pacat sa se face tot timpul legatura intre amaratele de animale si drama familiei care dupa mine este drama in cadrul familiei si neglijenta care a fost bine condusa ca sa aduca despagubiri pe care altii nu le vor primi niciodata. Familia studentei japoneze nu a profitat nici-un moment si si-a vazut de durerea ei in mod discret ca atatea alte familii ale tinerilor omorati pe sosele de soferi inconstienti.Ghinionul cainilor ca a cazut toata vina pe ei ca daca era un om ucigasul, situatia nu ar fi fost niciodata asa cum a ajuns sa fie.Si culmea tupeului sa mai fie si declarat martir. Nesatula familie !

——————–

Al dracu,pe toti va musca acum :-j .. cainii nu musca daca nu ii enervezi,sau nu ii intarati!!.. nu cred ca vin asa din senin si te musca,cand esti linistita si n-ai treaba lor!!

——————–

nu cred ca a muscato degeaba !se vede ca se simtia ancoltit an oarecare masura a-ti face ceva bun ca si voi de la stiri sa faceti o campanie ptr. ambunatatirea vieti acestor biete animale.. e o rusine ptr. romani sa vedem cum sunt tratate aceste biete animale…nu e vina lor ca se nasc maidanezi…!cum e un copil ca e nascut de o ….RUSINE..!

Aici erau oamenii. Aici erau cînd Ionuţ era băgat în mormînt şi lor le curgeau spumele: „copilul i-a provocat!” „nu-s de vină maidanezii!” „cum poţi să ceri despăgubiri?”

Ce e mai îngrozitor e că aceşti oameni sînt lîngă noi. Poate s-au aşezat pe scaun, în autobuz, şi ne ating umărul. Poate stau la masa din stînga şi mănîncă friptură. Poate au cumpărat lapte, pîine şi cicolată şi le plătesc în faţa noastră.

Asta-i îngrozitor. Pe javrist nu-l poţi recunoaşte, nu-i scrie asta pe piept; şi nici nu trebuie, de altfel. Doar de cîini mă pot feri, înţelegeţi. Doar pe cîini îi pot ocoli de departe, pe cîini îi pot prinde, pe cîini îi pot omorî…

… trebuie să înţelegem că asta trebuie făcut; să omorîm cîinii.

25 comments to despre cîini şi despre oameni

 • De ce nu înţelegeţi – cu toţii – că terenul respectiv este proprietate privată? Chiar dacă te apuci şi omori toţi câinii de pe străzi, pe un asemenea teren NU poţi să intri, deci câinii de acolo NU sunt afectaţi. Tipic românesc, ni se pare în neregulă faptul că un copil a sărit un gard (sau a trecut pe sub el) spre o proprietate privată şi a fost atacat de câini decât faptul că acel copil nu a fost supravegheat, că nimeni nu a avut grijă de el să nu ajungă acolo. Sunt curios dacă bunica a fost inculpată… că dpdv legal, răspunde.
  Cazul ăsta arată cum funcţionează justiţia şi celelalte autorităţi… nici procuratura, nici justiţia nu au curaj să o acuze pe bunică, că şi-ar pune presa în cap.
  Iată un articol de acum câteva săptămâni: http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/parintii-lui-ionut-anghel-audiati-la-piccj-in-dosarul-decesului-fiului-lor-313928.html
  Tipic românesc, au amendat paznicul terenului şi au inculpat şi proprietarul. Să înţeleg că mie dacă îmi sare cineva gardul şi câinii mei îl fac praf, tot eu sunt de vină? În America ai dreptul să împuşti pe cineva doar pentru că ţi-a bătut prea tare la uşă…

 • Amiral Snagov

  L-a muscat bunica????

 • hm

  L-a muşcat bunica?

  Asta e întrebarea. Începem cu lucrurile grave, moartea copilului. Din cauza cîinilor. Care cîini sînt fără stăpîn: şi ori sînt adoptaţi (chestie pentru care am, chiar dacă nu credeţi, cel mai mare respect) ori sînt omorîţi.

  Cu bunicuţa e o discuţie separată; că n-o fac acum e altceva – o să ajungem şi la felul în care părinţii răspund. O să ajungem, promit.

 • Anastasiu

  De acord cu separarea problemelor! Cainii vor omori si oameni in toata firea. Femei! Batrani!
  Problema momentului: CAINII!!!
  Din 2 septembrie nu s-a petrecut nicio minune ci doar s-a constientizat un pericol!!!

 • Sergiu

  E de bun simt sa nu vrei pericole in jurul tau si sa cauti sa le indepartezi.
  Pacat ca unii nu vor sa vada adevarul!
  Omorarea sau adoptarea javrelor nici macar nu trebuie sa fie cerinta locuitorilor ci sa vina din principiu! Din partea autoritatii locale! Cea incompetenta si complice!

 • hm

  Nu ştiu cîţi oameni mai trebuie să moară ca să înţelegem că aceasta chiar e o problemă serioasă a oraşului şi chiar a ţării. Cîţi?
  Cîţi copii, cîte femei, cîţi bătrîni?

  Că noi, dom’le, ne-om putea apăra, la o adică, de javre. Ar trebui, deci să nu ne pese, nu-i aşa? Dar văd, totuşi, că ne pasă.

 • Câinii n-au ce căuta pe stradă, adevărat. dar câinii care l-au mâncat pe Ionuţ erau într-o curte. Acolo hinghierii NU POT PĂTRUNDE, nici măcar Poliţia nu poate intra fără mandat acolo.
  Majoritatea cazurilor grave care au implicat câini s-au petrecut în curţi… copii, în joacă, sar gardurile sau trec prin găurile din ele. Acum câteva săptămâni, un alt copil a ajuns la spital ,,muşcat de un maidanez”. Maidanezul era un pitt-bull şi puştiul sărise gardul să fure fier vechi de la vecini. E drept, ăla a căutat-o cu lumânarea, dar câinele din curte nu face diferenţa între ,,rătăcit” şi ,,hoţ”, o să sară la toată lumea, că de aia e ţinut în curte şi de aia ai gard la curte.
  Prin urmare, trebuie privită toată problema, obiectiv. Trebuie judecat la rece: proprietate privată, copil nesupravegheat. Voi v-aţi lăsa copilul să zburde liber pe coclauri şi să sară garduri? Sau, dacă vi s-ar întâmpla, v-aţi duce pe la toate televiziunile să vă disculpaţi, aţi chema vrăjitoare, aţi apela la Carmen Hara şi aţi cere sanctificarea copilului? Ceva pute în toată povestea asta.

  Asta cu ,,câinii vor omorî” e forţată rău, e rodul unei camapnii agresive a presei (făcută pe criterii politice, că aşa lucrează presa noastră). Cu excepţia ,,celebrului” caz Bosquito, toate persoanele din Bucureşti atacate grav de câini se aflau pe diverse proprietăţi private, locuri unde, în mod normal, nu aveau ce căuta neînsoţiţi.
  V-am mai întrebat – şi vă mai întreb odată: dacă la voi în curte un copil sare gardul şi îl hăcuiesc câinii voştri de pază, cum analizaţi situaţia? Pe cine consideraţi vinovat?

 • hm

  nu pute nimic, cîinii au omorît deja şi continuă să muşte şi să mutileze oameni. Că ţie nu ţi-e frică de ei, asta e altceva.
  Nu contează unde se află cîinii aştia, ci faptul că nu au stăpîn. Nu au, chiar dacă se găsesc pe teren public, privat, deschis ori împrejmuit.

  Cheia problemei e dreptul de proprietate asupra animalului, de aici derivă responsabilităţile.

 • Câinii cică erau pe inventarul unui ONG. Dar erau pe domeniu privat. Prin urmare, dacă nu se intra în curtea respectivă, câinii ăia nu răneau pe nimeni. Înregistrarea câinilor nu e încă obligatorie, iar de acte pentru câine ai nevoie doar dacă îl scoţi din ţară sau îl plimbi cu transportul în comun. Proprietarul poate să spună ,,îi ţineam la mine să nu îmi intre persoane străine în curte”. Poţi să îl pedepseşti cumva pentru că avea câini liberi prin curte? Mai ales că era vorba de o societate comercială cu capital privat (deci nu instituţie publică), care nu lucra cu publicul şi nu desfăşura activităţi care să necesite prezenţa publicului acolo (gen magazin). Prin urmare, nimeni din exterior nu avea ce să caute în curtea aia.
  Cum terenul ăla nu are gaze de şist sub el, nu poate pătrunde Miliţia, Jandarmeria, hinghierii sau oricine altcineva (inclusiv copii care sar gardurile) acolo. Cine intră o face pe barba lui, respectiv pe barba părinţilor dacă e minor (e şi lege pe tema asta).
  E uşor să dăm vina pe câini pentru neglijenţa noastră, a oamenilor. Şi câinii ăia au sunt pe străzi tot din vina noastră.

 • hm

  „pe inventar” e o struţocămilă legislativă. Ori răspunzi pentru animal, ori nu.

  La orice argument se pot opune destule altele. Era necesară prezenţa javrelor pe acel teren?

  Vorbim despre factori care au favorizat şi care au concurat la moartea copilului; dar moartea copilului este singurul aspect pe care se fundamentează acest caz.
  Acest caz este un copil omorît de cîini!

 • Anastasiu

  Haide sa-l ucidem din nou pe Ionut cu argumente! Cu argumente se poate demonstra orice!
  In loc sa facem ceva ca sa nu mai avem caini vagabonzi, gasim argumente!

  Haide sa ne batem joc de cei muscati si mutilati de animale si sa le spunem si noi: ESTE VINA VOASTRA CA ATI FOST MUSCATI!

 • florin

  Am mai observat ceva:cum s-a instituit luarea pe raspundere proprie si sub semnatura a maidanezilor,cum dragostea pt. acestia s-a cam stins.

 • bogdan

  este incredibil cate argumente total ilogice poate sa aduca un “iubitor” de maidanezi pt a justifica moartea unui copil

 • Câtă vreme legea spune clar că copii trebuie supravegheaţi şi proprietatea privată e garantată prin Constituţie, de ce se trag pe cur (scuzaţi expresia) autorităţile în a o incrimina pe bunică?
  Hm: Dar există vreun motiv pentru care câinii NU erau necesari pe proprietatea respectivă? Acum toţi care au câini în curte trebuie să ceară părerea întregului oraş? Cădem în extrema cealaltă.
  Şi eu dacă aş sta la curte mi-aş lăsa câinii liberii prin ea. Dacă îmi sare cineva gardul, oricât de rău mi-ar părea, nu am ce-i face, d’aia am gard la curte, să nu îmi intre nimeni (şi să nu îmi iasă câinii).

  Apropo, am fost muşcat de câini de 2 ori. N-a fost nimic serios, deci nu m-am băgat la antirabice. Câinii erau amândoi cu stăpân (!). A 3a oară era să o păţesc urât de tot cu nişte dulăi cât mine, pe un drum public (dar la munte, ce-i drept). Atunci chiar mi-a fost frică, ăia chiar erau nişte câini care n-aveau ce să caute liberi.

 • Freesys

  @Dr2005, proprietatea privata in cauza nu este o curte de 200mp ci este un teren de catva hectare neingradit, cainii erau in trecere pe acolo nu pazeau terenul, pur si simplu au intrat de pe strada pe terenul respectiv.

 • Îngrădit sau nu, nu e în jurisdicţia primăriei… tot rămâne întrebarea: cum a putut un copil mic sa alerge juma’ de km pe un teren viran şi nimeni să nu îi remarce lipsa?

 • hm

  întrebarea era „cum de a putut fi omorît copilul?”

 • Dan

  E o chestie de civilizatie aici; toate tarile “periferice” au caini pe strada – in unele societati sunt tolerati, in altele pur si simplu impuscati. Prin anii ’50 in Bucuresti se prindeau caini pentru pielarie; oamenii primeau bani pentru fiecare maidanez dus la “fabrica” si nici macar atunci problema nu a fost in totalitate eradicata. Cainii strazii sunt caini dati afara din curti si nici macar o legislatie care sa controleze agresiv inmultirea cainilor cu stapan nu ar ajuta foarte mult la stapanirea fenomenului iar motivul l-am spus la inceput: civilizatie. Totul incepe de la om.

 • 10% din câini generau 51% din muşcături? De fapt, primăria habar n’are câţi câini sunt pe stradă. Şi nu ştie nici câţi dintre cei care se prezintă la Inst. Matei Balş au fost muşcaţi de câini maidanezi şi câţi au fost muşcaţi de câini cu stăpân.
  Tot din articolul ăla aflăm că din 4000 de câini, 3000 au fost deja adoptaţi. Deci se poate. Cu puţină promovare a adopţiilor (şi eliminarea taxei măcar pentru primii 4 câini dacă faci dovada că stai la curte, deci poţi ţine mai mult de 1 câine fără probleme) şi cu amendarea drastică a celor care aruncă pui s-ar putea remedia problema în câţiva ani. Bătând din palme nu poţi rezolva nimic, nici dacă te apuci să omori câinii la o oră după prindere (faci vânzare Protanului, care afumă juma’ de Bucureşti + vreo 3 comune).

 • Anastasiu

  Iar calcule?
  Calculam cat costa viata unui om?
  Ce pret punem pe copilul muscat de caini? E mai ieftin sau mai scump decat o femeie, decat un batran? Viata omului nu trebuie sa aiba pret!

 • hm

  Calculul are un pic de sens dacă s-au strîns în primă fază cîini agresivi. Hingherii au venit la şcoli-grădiniţe-spitale şi au răspuns la reclamaţii privind animalele periculoase.
  Nu ştiu cît îţi vine să adopţi un cîine agresiv şi dacă ţi se spune că e (potenţial) agresiv.

 • Cainii strazii sunt caini dati afara din curti si nici macar o legislatie care sa controleze agresiv inmultirea cainilor cu stapan nu ar ajuta foarte mult la stapanirea fenomenului iar motivul l-am spus la inceput: civilizatie. Totul incepe de la om.

  Câinii din curţi nu fac mare lucru pentru Dorelul care le e stăpân. Mulţi sunt câini mici (să nu mănânce mult), nici nu se pune problema de a pune hoţii pe fugă.

  Câinele aciuat pe lângă uşile blocurilor sau pe maidane îndeplineşte (din punctul de vedere al babelor care îl hrănesc) mai multe funcţii de natură socială:

  – cerşeşte mâncare cu ochi plângăcioşi şi ştie să dea din coadă, aşa încât îi oferă babei o compensaţie psihologică după certurile cu administratorii de bloc şi nepoţii etnobotanişti;

  – îi cunoaşte pe toţi moşii şi babele de bloc şi îi muşcă pe vizitatorii blocului (mai ales pe cei care vin la ore târzii la apartamente care au ca ocupanţi 1-3 fete şi pleacă după aproximativ o oră mai uşori cu 200 RON 😀 );

  – se pişă pe jantele de la bemveul cel nou al lui Gigel (dă-l Dracu’, drogat de bani gata, care nu mă bagă în seamă şi nu mă salută)…

 • roxby

  Ma,asta care ai scris mizeria asta,esti un cretin din tagma uritorilor de meserie,cel care o uraste pe ma-sa ,pe ta-su,cainii,vrabiile,tramvaiele,tot ce misca,un imbecil perfect al zilelor noastre asa ca…ma imbecilule,tu ai fost la fata locului sa vezi la ce distanta “s-a intimplat”??mie,un adult in foarte mare putere mi-a fost foarte dificil sa ma tirasc pe sub boscheti circa 50 de metrii,sa sar in ripa aia adinca de 5 metrii,apoi sa o iau pe linga lac,prin tufisuri,pe sub pomi,pe sub lastaris si sa ajung la aproape 1 km!!!! de parc pina in locul unde l-au gasit pe copil?ma cretinule,s-au dus cainii peste copil in parc sau el a venit 1 km peste ei??si atunci cine este de vina??daca dadea o masina peste el,ce faceai???omorai masinile???secai fintinile?secai lacurile daca se ineca???Cainii(maidanezi sau de rasa)nu erau pusi acolo sa pazeasca??si asta au si facut,si-au facut datoria,de unde sa-si dea seama ei ca e un hot,un copil sau alt animal???nu tot oamenii sint de vina??dar din categoria imbecililor fara de creier in cap,ca si tine,ca doar creierul ne deosebeste de alte animale,si tu nu-l ai.Oricum,ca sa stii si tu,e o facatura toata povestea,pt naivi ca tine,un copil de 3-4 ani nu lasa parcul si leaganele ca sa parcurga tot traseul asta infricosator chiar si pt un adult,copilul ala a murit de altceva si in complicitate cu familia lui care era in foame si datori la banci,au inscenat toata treaba,apoi s-au facut milioane de euro pe spatele la bietii catei.Nimic din ce povestesc parintii nu se potriveste cu realitatea,nici ziua,nici distanta,nici orele,nici martorii,nici macar inregistrarile alea video din parc,sint din doua zile diferite,de aia sint imbracati copii diferit,apoi imprimata aceeasi data,si nici nu au fost impreuna copii,celalalt frate nu stie cum s-a intimplat,dar astea sint detalii importante care nu sint interesante pt un ignorant,naiv si imbecil ca tine.Tot ce stii tu este ca trebuie sa omori,mai bine omoara pe toti ca si tine si atunci am avea o societate mai buna si mai civilizata,din avortoni cu gindirea ta se vor naste criminalii de maine.

 • hm

  singurii criminali sunteţi voi, fiinţe fără creier care pripăşiţi animale.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>