despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizatie publica IX

M-am bucurat sa vad ca articolul despre vechile tisnitori a prins. Din pacate, o sa vedeti tot mai putine tisnitori publice; e adevarat ca au fost montate destule in ultimii ani, insa multe dintre ele n-au functionat niciodata. In plus, arata urit, si mai ales, ieftin: lasa impresia ca sint vechi – dar sint doar kitsch. Priviti-o pe asta: a-nlocuit tisnitoarea cea veche de la intrarea-n Herastrau. Nu functiona cind am pozat-o:

O sa va arat insa o cismea veche – si frumoasa – care-a functionat pin-acum citiva ani; se afla pe coltul gardului scolii Heliade Radulescu, la intersectia soselei Kiseleff cu straduta Monetariei.

E una dintre cele mai vechi din Bucuresti – si e pe locul unde la 1786 Voda Nicolae Mavrogheni a facut o cismea:

Priviti mai de-aproape: apa curgea din gura leului; leu pe care il gasiti aici in colectia de lei bucuresteni a lui Raiden.

Din cite am citit eu, Mavrogheni-Voda asta a fost printre primii care s-au preocupat de aprovizionarea cu apa a orasului nostru.

La doi pasi mai incolo, in curtea bisericii Izvorul Tamaduirii-Mavrogheni (ridicata tot pe la 178-si-ceva), dam peste alta cismea, mai noua, sapata in 1872:

C-asa era pe-atunci; daca vroiai sa fii pomenit, sapai o fintina.

Civilizatie publica: partea intii | partea a doua | partea a treia | partea a patra | partea a cincea | partea a sasea | partea a saptea | partea a opta

4 comments to Civilizatie publica IX

  • Un alt episod reusit din “Civilizatia publica!” + 3 linkuri catre mine. Multumesc!!

    Cismelele mi se par elemente foarte pitoresti ale unui oras. Din pacate, abia daca le observam in graba noastra zilnica. Cel putin eu nu prea le observ – bine, ma uit de obicei pe ziduri, dupa lei :))

  • Poate încurc (nu am fost prin zona decât de câteva ori, asa ca scuze în prealabil), dar nu cumva e vorba de Soseaua kiseleff colt cu monetariei? Constantin Olariu în ”Bucurestiul Monden” vorbeste de o asemenea cismea, la acea adress si spune ca ar fi fost inaugurata în 1847 (curios, o atribuie tot lui Mavrogheni)…

  • @ Lucian: De aceeasi cismea vorbim; insa Radu Olteanu in ‘Bucurestii in date si intimplari’ pomeneste ca la 1786 Mavrogheni a facut cismea acolo; probabil actuala cismea a fost construita odata cu scoala (chiar, trebuie sa vad cind a fost scoala ridicata).
    @ Raiden: m-am bucurat mult sa vad c-a prins, repet. Sint printre ultimele lucruri de care le pasa edililor, din pacate!

  • Tocmai am citit undeva ca aici s-au instalat ploiestenii in 1812, cand au venit ”cu jalba-n protap” ca sa se planga lui Caragea Voda de o nedreptate privind libertatea orasului. Au venit cu mic, cu mare, cu carutele si cu provizii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>