scris de Freesys
Din vară şi până târziu în toamnă la noi pe stradă “a trecut” Ceauşescu. Ca la un semnal toţi vecinii din bloc erau pe la ferestre, trecea coloana oficială a tovaraşului pe Calea Vitan, dinspre Mihai Bravu către Vitan-Bârzeşti în vizită de lucru la un obiectiv foarte important, din moment ce chestia asta se repeta cel puţin odata pe săptămână. La nivelul ăsta îl percepeam pe Ceauşescu la vârsta aia.
Este dimineaţă, 21.12.1989, plec cu mama la agenţia de bilete CFR, sărbătorile vrem să le petrecem la ţară la Focşani, pe drum lumea îmi pare că se comporta ciudat, se deplasează în grupuri şi discută în şoaptă. În agenţie mama se sperie, plăcuţa ce anunţă trenurile spre Timişoara este smulsă de pe panou, angajaţii agenţiei ne recomandă să nu părăsim oraşul până după Anul Nou. Mama renunţă la bilete; în afara agenţiei lume multă, o delegaţie de muncitori de la COMTIM strigă în gura mare, reţin doar că “Timişoara este rasă de pe hartă iar Bucureştiul defilează”. Urcăm pe bulevard până la Universitate, este foarte multă lume, foarte vocală de data asta. La Universitate ne întalnim cu tata şi cu foarte mulţi colegi de-ai lui de la 23 August, ne spune să plecăm acasă că demonstraţia dacă o sa aibă loc nu o să ţină mult. Plecăm spre Unirea, cam în dreptul magazinului un răcnet asurzitor, dupa cateva minute lumea trece în fugă pe langă noi “a căzut Ceauşescu, începe razboiul!”
Zilele următoare în faţa televizorului, la transmisiile din studiourile TVRL, spre amuzamentul tuturor am întrebat:
– Ăsta e teatru?
Întrebare la care tata a răspuns genial:
– S-ar putea!
ziua mea de 21 a fost mult, mult mai linistita, habar n-aveam de cat de tare fierbea in realitate orasul.
La mine a fost si mai simplu! Eram atat de mic… ca nu imi aduc aminte mai nimic 🙂
Freesys, ce intelegi prin “racnet asurzitor”? Si prin “delegatia” muncitorilor de la COMTIM? Poti sa detaliezi, te rog?
Eu am prins revolutia internat in spitalul de oftalmologie (in spate la Romana) pentru o operatie care sa-mi opreasca evolutia miopiei. Pana pe 22 nu am avut prea multa agitatie pe acolo, aveam un mic aparat de radio imprumutat de taica-meu de la cineva, l-am ascultat in direct pe tovar’su cu suta lui de lei la pensie urmata de fluieraturi generalizate, tovarasi stati la locurile voastre, stimati ascultatori avem o defectiune tehnica. Pe 22 ziua s-au plimbat camioane cu oameni calare pe ele, a fost o atmosfera extrem de exaltata in ciuda diversiunii cu apa otravita; seara si noaptea am dormit in zgomot de mitraliere si tunuri. Pe 23 ne-a externat, pe mine (aveam 11 ani) si pe maica-mea, un pic de nebunie prin oras pana am ajuns in Dr. Taberei (urcat pe langa tanc la academia militara, controale peste tot). A doua zi (pe 24 deci) taica-meu a avut ideea geniala de a pleca din Bucuresti cu toata familia ca in provincie la noi e liniste. Iar controale prin oras, drumul national liber, ne-a depasit doar o masina cu numere straine. In provincia linistita stateam de fapt in fata unui comandament militar; au urmat vreo 2 nopti de tip Rambo, cred ca si in ziua de azi cine cauta cu atentie mai gaseste vreo urma de glonte pe peretele blocului. Inca de atunci discutia era de genul “s-au luptat astia de la unitatea cutare prin cimitir cu aia de peste calea ferata”; ai naibii teroristi…
Racnet asurzitor = cor format din vocile catorva zeci de mii de persoane pe care de regula il auzi pe un stadion plin la un gol important sau la un mega-concert la aparitia starului.
In agentie cateva doamne discutau cu personalul despre lipsa trenurilor spre Timisoara, iar una dintre ele a intrat in vorba cu mama:”…doamna, noi suntem de la Timisoara de la Comtim, suntem in Bucuresti in delegatie si nu ne putem intoarce acasa , am inteles ca se trage in populatie si vor sa rada orasul de pe harta, de doua zile tot incerc sa sun si acasa si la birou, am trei copii sunt disperata…” cam la nivelul asta a fost discutia. Iar afara restul grupului era uluit de faptul ca bucurestenii se duceau la manifestatie.
Multumesc pentru detalii, Freesys. Inteleg ca racnetul in cor venea din Piata Palatului. Cat despre delegatie, credeam ca vrei sa spui ca era un grup de manifestanti veniti de la Timisoara. Grupul de la Comtim probabil ca avea o atitudine anti-/ contra-revolutionara, doar erau angajati de (cel mai probabil) nivel superior de la Comtim; se temeau, poate, ca le vor disparea privilegiile.