despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

2013: tema anului

… în fiecare an ne luptăm cu ceva, cu o stare de fapt, cu o atitudine. S-a întîmplat ca 2013 să fie anul în care am luat în vizor atitudinea tot mai vădită de dispreţ faţă de cei care n-au; de neînţelegere a oamenilor; de frică de a părea sărac.

2013-le pe care-l văd eu e anul în care să fii sărac e mai puţin periculos decît să pari sărac.

Nu vă spun prea multe. M-am gîndit doar să rescriu cîteva din ideile mele, pe care le-aţi citit deja.

Mie mi-e foarte frică de mitocanul care e mai presus de mitocănie – e cel care zice că, din moment ce cîştigă şi din impozitele plătite de el trăiesc nu ştiu cîţi oameni, e mai presus de acei oameni.

Oamenii trebuie s-aibă cum să meargă la spital, la şcoală, să fie loc pentru ei în societatea asta… mă uit la parvenitul mărunt, care grohăie: “eu cîştig bani: eu am dreptul la civilizaţie, am dreptul la respect!” – dar oamenii care nu cîştigă cît el – ăştia n-au dreptul la civilizaţie, n-au dreptul la respect?

Nu există ţări de clienţi; clienţi ai sistemului sanitar – în loc de pacienţi; clienţi ai sistemului educaţional – în loc de elevi. Noi nu sîntem clienţii societăţii – sîntem cetăţeni; altă mîncare de peşte. Cetăţenii nu-şi fac ţara lor separată.

Mereu vin oameni care spun: eheee, trebuie să fim civilizaţi cu forţa! Legi aspre, amenzi grele – doar atunci o să se mişte ţărişoara asta! Doar că ei se gîndesc că civilizaţia trebuie să fie pentru ceilalţi. Nu, bă: civilizaţia e pentru toţi. Vreţi, deci, civilizaţie? Daţi civilizaţie, arătaţi civilizaţie şi nu cereţi civilizaţie.

Civilizaţia se ia; la fel ca şi răceala, rîia, păduchii.

6 comments to 2013: tema anului

 • Salut.
  Eu cred ca statul trebuie sa aiba grija de toti cetatenii sai si sa le ofere sanse egale la educatie, sanatate, protectie sociala, s.a. insa consider ca trebuiesc recompensati cei care creeaza locuri de munca si platesc taxe.
  Poate vei considera ca sunt ‘mitocan’ insa personal consider ca un sistem de vot bazat pe contributia la stat ar fi unul mai bun. Un om care ‘hraneste’ prin afacerea lui alti 1000 de oameni si contribuie la bugetul statului cu o suma de mii de ori mai mare decat a mea ar trebui sa aiba o putere politica mai mare decat mine. Si eu ar trebui sa am o putere politica mai mare decat un cetatean care nu plateste nici o taxa la stat si voteaza la comanda in schimbul unei hartii de 50 de lei.
  Nu exista oameni mai presus de alti oameni insa exista oameni care aduc mai multa valoare societatii. Contributiile acestora ar trebui rasplatite.
  Daniel.

 • florin

  Daniel a pus o problema interesanta cu care sunt in parte de acord,sufragiul universal nefiind chiar cea mai precisa metoda de a alege niste conducatori.Poate ca in afara de contributia la stat ar mai trebui luat in considerare nivelul de pregatire intelectuala,pt.ca sunt destui analfabeti care hotarasc prin votul lor soarta celorlalti.
  Oricum vorba lui Lenin:nu conteaza cine voteaza,conteaza cine numara voturile.

 • hm

  Ştiţi că nu se poate.

 • Anastasiu

  Acest sistem schiop care se cheama inca “democratie” si care este, asa cum este si atat cat este si la noi, este singurul viabil oriunde in lume. Singurul care se bazeaza si pe prost, si pe destept, si pe bogat si pe sarac… pe scurt, singurul care e tinut in picioare de cetateni. Si nu spun vorbe sforaitoare.

 • Concretramirez

  Foarte corect spus.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>