despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Sa (re)punem numerele la case!

scris de Ando

Tot fîţîindu-mă prin oraş, îmi face plăcere să constat că există din ce în ce mai mulţi (fie că e vorba de asociaţiile de locatari din blocuri, fie de proprietarii individuali sau de administratorii sediilor de birouri etc.) care înţeleg utilitatea existenţei numărului poştal pe clădirea care le aparţine sau pe care o folosesc.

Zic din ce în ce mai mulţi, dar la o analiză mai atentă situaţia nu este chiar aşa de roză. Dacă, în general pe străzile şi pe străduţele secundare te poţi descurca relativ bine cu numerele, pe marile artere e jale. Pe Magheru sau pe Ştefan cel Mare, pe Calea Rahovei, pe Pantelimon sau pe Calea Moşilor orbecăi mult şi bine până reuşeşti să dai de un număr pe o clădire ca să te orientezi cât de cât.

Situaţia este generată în primul rând de faptul că, pe mai toate aceste artere, sunt la parter spaţii comerciale care, după 1989, şi-au schimbat (şi-şi vor schimba) chiriaşii sau proprietarii. Aşa că unde era patiserie poate apărea un second-hand; sau un Mega Image 🙂  poate lua locul unei sucursale de bancă…

Problema e că nimeni nu le-a impus ca pe firmă să treacă – cel puţin numărul clădirii, ăla din actul de proprietate sau de închiriere – dacă nu şi numele străzii.

Bancă sau farmacie, brutărie sau casă de amanet, coafor, casă de pariuri, instituţie publică sau cabinet stomatologic, absolute toate ar trebui obligate să treacă pe firmă numele străzii şi numărul.

Nu numai din cauză că eu m-am lovit adesea de acest inconvenient susţin asta, dar mi se pare un element de civilizaţie urbană indispensabil.

Tocmai de aceea, fac un apel amical celor care sunt mai informaţi. Am creionat câteva sugestii pe care vreau să le adresez direct acelei instituţii de care depinde acest aspect.

Dar care este aceea: Primăria Capitalei? Administraţia străzilor? Primăriile de sector? Sau comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului General al Capitalei?

Mulţumesc anticipat pentru ajutor.

10 comments to Sa (re)punem numerele la case!

  • Placut articol.Stop 🙂

  • N-am idee despre răspuns, da’ mă aflu şi eu în treabă cu o observaţie, culeasă din călătorii. Ştiţi că în alte ţări, mai vestice şi mai civilizate, clădirile poartă nume distinctive deseori? Şi dacă îmi amintesc bine, aşa ceva exista şi la noi, mai demult, nu? Blocul Scala, blocul Carlton, etc.

  • hm

    Da’ A1, A2, A3, A4 ce-are?
    Sau M 1/II ???

  • Ando

    @catherine:unele din construcţiile noi au şi astfel de denumiri distincte ( Sky Tower, Tower Gate, Petrom City, Opera Business Center,etc). Totuşi pe lângă denumire trebuie să existe şi adresa poştala (strada, sector, număr).
    HM: râzi tu, râzi dar să ştii că, din acest punct de vedere, până la urmă asociaţiile de proprietari sunt mai vrednice.Măcar, multe din ele au trecută adresa pe uşile de intrare la blocuri.

  • Anastasiu

    Primăria de sector… aia ar trebui să se ocupe… dar canci buget pentru numere și indicatoare..

  • Ia, luati din lucrarea mea de doctorat ceva dintr-o petitie din 1884:
    “Sîntǔ aprope doĭ anĭ decândǔ prin stuinţea nóstră şi cu o mare greutate ni să făcut dela Onor Primărie o uliçióra de piatră în strada polonă între No 128 şi 130 unde ne aflăm 16 proprietari, am stăruitǔ pentru felinari, am dobânditǔ şi açeasta; am mai rugatǔ pentru a nĭse pune un nume açestei stradele, şi numere la fiecare casă; açeasta aremas morta; şi fiindǔ sintem vreo 32 familii; de vennindǔ la çineva vro çitaţie, vro scrisóre, sintǔ intrebaţi numaĭ proprietarĭ de faţa spre strada polona la No 128 şi 130 care nule cunoscǔ pe açei din fundulǔ uliçiorii şi din açeasta cauza nu le primim nici scrisori, niçi çitaţii întâmplânduse că póte avem proçese din açeasta cauza pierdem. […]”

  • hm

    de la plebicist, de la paşopt…

  • Mircea G

    Lucrez in domeniul serviciilor si am observat ca exista o anume ” psihoza ” , multi nu doresc sa-si afiseze numarul postal , iar la blocuri nr de apartament . Situatia asta este aproape generala la blocuri .Statul la bloc i-a ” modificat ” pe multi …si ma abtin sa zic mai multe .
    Primaria generala ar trebui sa ia taurul de coarne , sa impuna placute stas cu numele strazii , numere postale , iar la blocuri sa fie obligatorie numerotarea apartamentului .
    Trimiteam si eu o poza cu ” rezolvarea ” mea de nr postal , dar n-am unde …

  • hm

    pe simplybucharest@outlook.com macar!

    unii nu își pun nr. la apartament ca să nu îi găsească citaţiile 🙂

  • Cristian M Ioan

    Buna dimneata!
    Acum citesc articolul vechi de 7 ani, si da, asta vroiam sa spun si eu ca am vazut:

    “unii nu își pun nr. la apartament ca să nu îi găsească citaţiile”

    Pe unele scari de bloc, discretaia este totala: din 5 apt pe palier, NICIUNUL nu are numarul pe usa!

    Din exemplele pozitive, bine prinse in foto, unul sare in ochi, cele de pe Vernica Micle: detaliile nu sunt vopsite cu verde pe bloc, ca la noi, sau inscriptioate pe geamul de la intrare, ca la alte blocuri, ci marcate pe o placuta emailata, ca cel cu numele strazii!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>