despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cînd tinerii nu vor să muncească

Nu ştiu dacă aţi fost atenţi, de ceva vreme încoace – dar o să vedeţi şi voi că sînt din ce în ce mai multe persoane de peste 45 de ani care vînd: la patiserii, la magazine, la buticuri. Ba chiar le întîlnim nu doar vînzînd, dar chiar şi servind. Sau lucrînd direct cu clientul, în marile magazine electrocasnice.

Luaţi-o într-o zi între Unirii şi Universitate şi priviţi înăuntru, prin vitrine – o să vă convingeţi.

Asta, desigur, pare bine – gîndindu-ne cît de dificil este pentru cineva peste vîrsta aceea optimă de angajare să-şi găsească serviciu; şi mai ales la felul în care sînt priviţi oamenii care nu-s nici tineri, nici frumoşi, nici proaspeţi.

Asta, desigur, pare şi rău: angajatorii ştiu că oamenii trecuţi de prima tinereţe găsesc greu de muncă şi se comportă ca atare: doar n-or fi proşti să le şi dea salarii bune, cînd ei privesc angajarea bătrînilor ca pe o mare favoare…

Dar faptul e fapt – există acum oameni care îşi pot găsi de muncă, atîta vreme cît acceptă un post care poate nu li se potriveşte…

De ce s-o fi ajuns aici, e altă calimeră… pentru că s-a ajuns aici peste tot în lume. Da: citim că în vest tinerii nu mai au chef să o ia de jos; cum ar fi, să se angajeze la Mc Donald’s peste vară ca să aibă mărunţiş în buzunar.

Recrutorii se plîng de mult timp de pretenţiile proaspeţilor absolvenţi – vor din prima bani, vor din prima statut şi nu au răbdare să urce treptele. Nu pentru că şi-ar şti valoarea; ci pentru că, decît să se vîndă ieftin, nu se vînd deloc.

Comoditatea tinerilor – cam despre asta poate fi fi vorba – a dus la o nevoie de a angaja alţi doritori să muncească pe bani mai puţini.

Fiindcă n-avem ce săraci ai Europei sau ai Asiei să aducem – ca alte ţări vestice – ne folosim de ai noştri.

7 comments to cînd tinerii nu vor să muncească

 • Freesys

  Tanarul care munceste trebuie sa fie platit in bani nu in maruntis. Prefer oricand un tanar in detrimentul unei fufe cu 15 ani experienta in front office retail BCR.
  Avand in vedere perspectivele 0 oferite de catre stat tinerilor sa zicem mersi ca multi inca mai aleg sa ramana in tara.

 • hm

  oricine care munceste trebuie platit in bani.

 • Freesys

  Multi angajatori vad tinerii ca pe o posibilitate de reducere a costurilor, stagiatura, perioada de practica, cursuri de formare, perioada de proba sau orice alta denumire de cacat prin care se garanteaza “avansarea in cariera” dar care in fapt sunt mijloace de neplata a salariilor.
  Culmea ! cunosc multe persoane care trag pe salarii de mizerie dar au satisfactia ca lucreaza in Pipera sau in Victoriei pentru oringi sau oracal.

 • hm

  complet de acord!
  doar ca exploatarea asta nedreapta se aplica acuma si celor in varsta – acelora care nu au de ales.

 • Nu cred că tinerii nu vor să muncească. Pur şi simplu sunt refuzaţi, mai mult sau mai puţin politicos, pe motiv că ,,ne trebuie personal cu experienţă”. Am luat la rând o bună parte din societăţile care ar trebui să aibă nevoie de oameni cu studiile mele… şi ăsta a fost răspunsul. Până la urmă mi-am găsit de lucru cât de cât în domeniu, dar abia aştept să fac ceva vechime şi să plec.

 • hm

  numărul loazelor (de diferite vîrste) îmi pare că a crescut. Şi totuşi, e o tendinţă globală din păcate să stai acasă decît să te vinzi ieftin.

 • Din toată seria mea, doar 1 nu are loc de muncă. Motivul e simplu: omul e din Slatina, n-are bani să stea în Bucureşti şi pe acolo nu caută nimeni ingineri de MRCF. De fapt, la ce şomaj e pe acolo şi la câţi au fost daţi afară de la Alro în ultimii ani, tare îmi e că nimeni nu mai angajează nici măcar femei de serviciu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>