despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

7 maşini vechi – XLII

… uneori nu găsim maşini dintr-acelea care ne fac să visăm pe lîngă ele. Atunci ne întoarcem la modele mai… modeste; dar şi ele au chichirezul lor. Să le vedem.

Nissan Prairie nu se putea lăuda cu cine ştie ce frumuseţe, dar compensa prin utilitate. N-o găsim prea des pe aici; Ando a dibuit însă una. S-au produs vreo trei generaţii – mai degrabă pentru pieţele nord-americane – şi noi vedem cum arăta prima dintre ele, apărută în 1982:

Micra este un model mini produs tot de Nissan. A apărut tot în 1982. Generaţiile mai noi (Ando a pozat un Micra din prima) au fost bine primite şi la noi:

Am pozat şi eu o gîgîlice asiatică – o Kia Pride:

Pride a apărut pe la sfîrşitul anilor ’80. Modelul  s-a dezvoltat de… Ford şi fabricat şi de Mazda şi – da’ cine să-i mai ţină socoteala?

Hai să mai găsim – cu Ando – şi-o maşinuţă europeană: Citroen AX:

… n-a fost o maşină rea; ia, un Oltcit mai socotit-acolo. S-a produs din ’86-ncolo, mai bine de zece ani; ceea ce-i de bine.

Eu am tras în poză şi două Iveco-uri Daily:

Daily e una dintre cele mai cunoscute serii de utilitare din Europa. Prima dată a apărut în 1978 – şi cam aşa arăta: adică bine! Seria a doua a fost cunoscută la noi, în anii ’90, pentru maxi-taxi-urile super elegante pentru standardele cu care călătorul bucureştean era obişnuit. Şoferii au tras de ele – arhipline – aproape 15 ani…

O altă utilitară destul de reuşită a fost şi cea de mai jos:

Ando a pozat-o ca Fiat Ducato; dar s-a fabricat şi ca Peugeot J5 şi Citroen C25. Chiar şi în 1981, fabricile de utilitare cam împărţeau aceleaşi linii.

Încheiem şi cu LT-ul produs de Volkswagen; o altă serie de încredere – care pornea la drum, în 1975, cu acest model:

Aici ne-am împărţit frăţeşte pozele; Ando a fotografiat dubiţa vopsită, iar eu pe cea… mîzgălită

(lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici)

Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>