despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

sfîntu’ Patrick

… şi veni şi ziua cînd oricine se simte irlandez sărbătoreşte.

Sfîntu’ Patrick, cum ar veni – ocrotitorul Bucureştiului; singurul sfînt la care lumea se strînge cu drag şi veselie – pentru că e rost de dans, distracţie şi bere tare. Mare lucru să vezi lumea călcîndu-se pe picioare fără a se supăra, fără a se încrîncena – ca la alde Sfîntu’ Dumitru, nu?

Dumincă fu şi parada, care-a ocupat Calea Victoriei cu zgomot şi muzică. Întîi, veniră nişte poliţai de opriră traficul; mai apoi – în ton cu verdele drag irlandezului – trecu repede şi-un grup de măturători cu salopete asortate ocaziei; pentru că aşa zicea şi poetul: Wherever green is worn… a terrible beauty is born.

Lume, ca la urs: aşa e la o paradie reuşită, cu trombetaşi şi doboşari, nu? Cimpoaiele sunau, lumea bătea talpa după toba mare, de la geamuri oamenii se hlizeau şi făceau poze.

… şi cimpoierii lor făceau mai multă zarvă decît cimpoierii noştri, de! – ce să zic!

.. mai apoi, s-a jucat sîrba-n căruţă: adică jig-uri într-o camionetă:

Fu fain; ţinu şi vremea cu noi – fuse mai cald ca anu’ trecut, chit că vîntul sufla cu putere.

Păi, La mulţi ani! Şi irlandezilor prieteni – că vecini, din păcate, e cam greu – şi celor care s-au dus să se simtă bine; şi să găsim şi comoara aia de la capătul curcubeului.

5 comments to sfîntu’ Patrick

 • Multi irlandezii astia la Bucuresti … sper ca n-au cerut si autonomie.

 • hm

  doar în pub-uri 😉

 • Dan

  In fiecare an ministrii irlandezi pleaca de sf. Patrick asta peste tot in lume unde au loc parade mai serioase si unde sunt interese economice. La Bucuresti a ajuns ministrul invatamantului; cand s-a publicat lista acum vreo 2 luni la ziar au explodat comentariile ca de ce trimitem oficialitati in Vietnam sau in Romania da’ nimeni nu s-a sesizat ca nenea Kenny se duce de exemplu (pe banii nostri de taxe) la New York. Oricum, copiii aia care au dansat in caruta n-au deloc mutre irlandeze. Si da, irlandezul se duce la parada si dupa aia la carciuma iar daca pub-urile s-ar deschide mai devreme probabil ca parada ar fi complet facultativa!

 • hm

  Ăi din căruţă erau de-ai noştri, da’ ţopăiau inimoşi. Ăi de băteau toba şi suflau din cimpoaie nu erau de-ai noştri, da’ puneau şi ei inimă.

  Sfîntu’ ăsta se vinde din ce în ce mai bine – şi la noi. Şi mi-e mai simpatic decît Valentine’s, Halloween şamd.

  Iar ambasadorul Irlandei poate fi văzut mai la orice eveniment cultural de pe stradă/centru. Nu stă deloc.

 • Dan

  Eh, nu degeaba Irlanda are ca stema nationala o harpa (instrumentul muzical). Au cultura in sange; nu zic numai de muzica live din pubs in orice orasel ci de premiile Nobel pentru literatura (4, intre care Samuel Beckett si George Bernard Shaw). Reversul monedei e ca au o scoala de inginerie aproape inexistenta; norocul meu…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>