despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Abecedarul 1952

… poate v-ați întrebat ce-or fi învățat, în primii pași ai școlii, copiii altor vremuri – mai tulburi. Copii care azi sunt bunici; dar care, dacă s-ar apuca să le citească nepoților bazaconiile de mai jos, ar fi repede retrogradați din funcția onorifică de baby-sitter.

Da, vremurile s-au schimbat; noi ne-am schimbat – gîndim altfel, poate…

Vedeți mai jos cîteva imagini din Abecedarul apărut în 1952. Ando l-a primit de la prietenul său, Mihail Sădeanu, căruia îi mulțumim:

Zîmbești fără să vrei: am un cuc… am o rîmă mică… mama are multă lînă…

Dar părinții munceau cu drag pentru Republica Populară, mergeau la Magazinul de Stat, și totul era bine: viitorul era în fața tuturor – și însemna progres, însemna mai bine.

Alte vremuri.

8 comments to Abecedarul 1952

 • scrie cumva si cine a ilustrat Abecedarul?! dupa coperta pare a fi Dem. Demetrescu….

 • hm

  Dacă putem afla, o s-o facem, promit!

 • Concretramirez

  Desenul aduce cu Dem Demetrescu intr-adevar, dar din punctul meu de vedere nu sunt foarte sigur. El desena la personajele mai apropiate ochii mai mari, nu ca niste puncte. Deasemenea, el de multe ori nu avea o linie atat de clara a conturului la genul acesta de desene (pentru abecedare). Dar artistii isi schimba atat de des stilul, incat… Interesant de aflat.

  Citesc acum o Geografie a Romaniei pentru clasa a III a primara din anul 1941 si e superba. Multe desene si fotografii alb-negru. In culori sunt numai hatile (minunate). Una din harti precizeaza cu o culoare foarte frumoasa si raspandirea romanilor in jurul tarii (astazi nu e voie?). Textul este foarte clar, concis si eficient. Era inca Romania Mare si totul iti transmitea mandrie.

 • Concretramirez

  Am uitat ceva. E foarte interesant in aceasta Geografie faptul ca aceste cunostinte cu care iau contact elevii din clasa a III a sunt reprezentate si intr-o forma foarte practica. Toate formele de relief despre care se discuta, muntii, dealurile, tinuturile etc. precum si alte simboluri ca: rauri, fluvii, orase, sate, poduri, cai ferate, lacuri, localitati istorice etc. sunt prezentate astfel incat sa poata fi citite cu usurinta de pe o harta. Deasemenea se explica pe intelesul prichindeilor si cum se realizeaza citirea unui plan de oras. Nu e rau deloc.

 • Ando

  @Concretramirez:păi,să ne aşteptăm la nişte scanări ? 🙂

 • Concretramirez

  S-ar putea sa incerc. La ce adresa de mail sa le trimit?

 • hm

  noi suntem mereu aici: simplybucharest@outlook.com.

  Şi mulţumim! Mult!

 • Concretramirez

  S-a trimis la adresa respectiva. Ar fi interesant de postat si cateva pagini din manualele de astazi ale piticilor. 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>