despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la poarta verde

… dacă vă uitați la pozele de mai sus, n-ar avea ce să vă impresioneze: un bloc nou, de birouri – ca el sînt zeci, mult mai înfățișătoare, în noile zone de afaceri.

Doar că blocul ăsta apăru într-unul dintre cele mai pustii maidane centrale ale Bucureștiului: pe șoseaua Tudor Vladimirescu, la un pas de Chirigiu.

Da – o zonă distrusă de apropierea Centrului Civic; o zonă încă în așteptare – dovadă sînt hectarele de pămînt liber de pe Viilor, Trafic Greu…

Așa că mă bucur și eu la porțile cele verzi ale Rahovei, ca să zic așa – că proiectul, ca orișice proiect imobiliar ce se respectă – are un nume: Green Gate.

Bun-înțeles, pe site-ul dezvoltatorului, și aici toate sînt verzi și proaspete:

Located in the immediate proximity of Piata Chirigiu – an important bus and tram hub, Green Gate benefits from “minutes away” access via multiple connections. Also, it can be easily reached by metro: connecting stations in the vicinity are Izvor (M1, M2) and Unirii (M1, M2, M3) and in 10 minutes walking distances, Academia Militara (M5), is currently under construction.

Ei, dar ăsta-i obiceiul! De ce să mă supăr? Bine că se mai ridică un pic și zona asta, serios.

33 comments to la poarta verde

  • Alex

    Hello again,

    “Daraghia zdriteli” – (dragi ascultatori) pentru cei ce “savuram cu nesat” TV Bulgaria, in vremurile cand” ne era atat de rau, incat era mai bine” ??? – ia-ta ca, PATHE ARCHIVE UK a postat toata arhiva sa pe YouTube ! Gasim acolo (color !) cateva documentare realizate in Bucuresti si tara, in anii ’60 ! Enjoy..merita !!

  • Alex

    ..cu ingaduita Dvs. as vrea sa deschidem un nou “topic” si anume: oamenii din Bucuresti, mai degraba dpdvd. antropologic, fenotipul, caracteristicile celor ce au locuit si locuiesc acolo ! Am fost recent in Buc. (intre doua avioane)…si nu mi-a venit a crede..(alte masti aceiasi piesa) Skeaspeare..nu am mai recunoscut, acel tip consacrat de Caragiale – Mitica – nici genul intelectualului subtire..
    Am vazut in schimb: corporatisti dezorientati, batrani nevrotici, “lume de toata mana” …ce mai..bucurestiii s-au transformat intr-o adevarata capitala europeana !!!…si eu care voiam sa ma simt doar “acasa”…stupid me !

  • Alex

    ..correction – Shakespeare !

  • hm

    Eu, in acest caz… va las onorurile de a iesi primul pe scena!

    Poate fiindca eu nu imi dau seama cum s-au schimbat lucrurile in jurul meu!

  • Alex

    Va multumesc ! Lucrurile s-au schimbat, dupa umila mea opinie, dupa cum urmeaza,cu mentiunea ca apelativul “taran” nu este neaparat un diminutiv (!) ci, mai degraba o “radacina” comuna a tututor !!
    1. Anii ’60..dupa cum reiese din fotografii si filmuletete (si nu numai) , atesta o migrare controlata a fortei de munca spre Bucuresti, mai degraba insa, dinspre comunele/satele limitrofe- Militari,Berceni, Pipera,Popesti-Leordeni, Voluntari,Bolinitni (deal/vale) – cu meseriile/profesiile specifice ! Cine nu stie/a auzit despre: zugravii/contructorii din Bolinitini/ zarzavagii din Popesti, branza din Pipera, muncitorii si sobele “de Voluntari”, mana de lucru, necalificata,ieftina din MIlitari ?? Urmeaza..

  • Alex

    …anii ’70 “marea industrializare” ce a adus la Bucuresti “toata tara”…dar mai ales Moldova..vorba unui localnic: noroc ca e Marea Neagra…altfel ajungeam in Australia !!

  • Alex

    …un “intermezzo”: in acest timp, locuitorii vechiului oras interbelic, inca puteau fi vazuti (rar): “cucoanele cu manusi albe, tricotate vara, de piele iarna” ..iar domnii cu palarii de “fetru” si paltoane lungi si elegante, avand in picioare “pantofi/ghete” neaparat cu…galosi !

  • Alex

    ..revenind la fizionomie/caracteristici antropologice: bucuresteanul (de cand se stie el), nu a afisat niciodata o “fata chinuita” ci..mai degraba un zambet amar, nu a fost “malac” ci, de constructie medie, a avut un mod decent si continuu in exprimare, nu a fost cu nimic deosebit de un locuitor al Vienei, Londrei, etc. Barbatii aveau trasaturi latine puternic conturate..si nu “balcanice” iar Doamnele erau cu adevarat frumoase…dupa toate standardele epocii..si nu numai !

  • Alex

    …anii ’80..au adus in capitala, “un melanj” de “tarani” ce au reusit “sa cotropeasca”…chinuitul oras ! Astfel a aparut o generatie fara inhibitii si fara (educatia necesara) cu fete foarte frumoase, fara inhibitii…si cartiere dormitor (un fel de sate pe verticala) umplute cu “de-a sila” de N’ea Gheorghe cu obiceiurile aferente..
    Urmeaza..

  • Alex

    …in conjunctie cu “marea schimbare” din anii ’90…bucuresteanul “per se”…fie el MItica s-au intelectualul…ce a apucat vremuri mai bune, au disparut cu totul intr-o masa amorfa !!! Urmeaza..

  • Alex

    …cum se infatiseaza astazi “bucuresteanul” ??In mod absolut onest aceasta intrebare poate fi adresata (cu temei)D.lui Profesor Vintila Mihailescu – un fost coleg- un exceptional antropolog si om deosebit ! Opinia mea ar “suna”cam asa: de statura medie, cu origini 95% in afara orasului, “iute la manie…mitocanie”, cu trasaturi amestecate…”nici cal, nici magar !

  • ADY88

    Si acum sa lasam oamenii, ca nu e nimic de discutat, majoritatea au oricum mentalitaea demna de KAKAnal D, Acces din Rect, Clik!, Cancan.
    Dupa parerea mea blocul arata decent, uite unul scos de o firma de arhitecti cunoscuta prin Bucuresti http://www.wall-street.ro/files/uploads/Poza%202.jpg http://www.wall-street.ro/files/uploads/Poza%203(2).jpg , o hidosenie de bloc de birouri in stil comunstoid(mai e si maro).
    Nu imi place ca la PMB nu exista nici macar un mic sprit de Haussmann, si nici o coerenta. Pe de o parte se fac pasaje electorale in Piata Prese Libere, pe de alta parte functionarii din primarie nu au socotit de cuviinta, sa isi miste fundul, astfel incat sa termine ce a inceput Ceausescu acolo -sa faca Tudor Vladimirecu dreapta. Sa nu uiti ca pe acolo va trece Inelul Median, iar curba aia va frana traficul va creea ambuteiaje……
    Asa e cand nu ai minte …

  • hm

    au fost si alte banalitati arhitectonice care au luat si premii:
    https://www.simplybucharest.ro/?p=4251

    nu mai zic nimic despre (in)coerenta adminstrativa!

  • hm

    Alex, diger acum antropologia si raspund 🙂

  • Ando

    N-am mai trecut de peste un an pe Tudor Vladimirescu. Chiar mă întrebam ce e cu pustietatea aia…Mi-e să nu iasă,în final, acelaşi
    “talcioc urbanistic” cum e pe în nord, pe Nicolae Caranfil (zona de vizavi de cartierul Aviatiei).
    @Alex: faci tu ce faci şi ne mai zgândareşti un pic 🙂

  • hm

    aici se va construi doar in stil mare, nu va fi parcelarea aceea puchinoasa din zona Caranfil.

  • hm

    Alex, e foarte adevărat că nu mai găsim bucureşteanul „autentic”, din cauza celor menţionate de tine.
    E ciudat că, luînd astea în calcul, vom observa că printre cele mai „bucureştene” locuri sînt acelea care:
    (1) nu au fost transformate în cartiere de bloc.
    (2) au fost oarecum ferite de proximitatea unor mari aglomerări industriale, care să favorizeze venirea celor din provincie.

    Nu rîdeţi, dar una din aceste zone este, de exemplu, Ferentari.
    Doar că ceea ce s-a păstrat aici nu este acel Bucureşti citadin, ci acel Bucureşti semi-rural.

    Poate greşesc. Dar discuţia merită continuată. Merită „topicul” ei separat.

  • Alex

    …si o corectura: intr-unul dintre primele posturi, am folosit (gresit) atributul diminutiv in loc de peiorativ ! Multa bere…

  • hm

    „tăraneeee” e un apelativ mult mai întîlnit azi, decît cu 10-20 de ani în urmă.

  • Alex

    Multumesc pentru clarificare, chiar nu imi imaginam ca, respectivul apelativ inca se mai foloseste !??
    Ma gandeam ca a ramas “proptit” undeva intre 1960-1990 (?)…ca si multe alte cuvinte din “argoul” anilor ’70-’90.
    “Apropozito”, putem face o comparatie si la nivel lingvistic, intre “era lui misto” si cea a lui “cool”…

  • Alex

    ..erra, suna mai “beton” ?!

  • hm

    ţărane este – ohoo – foarte folosit, dar şi cu oarecare duioşie, ca să zic aşa.
    Ne mai spunem, de cîţiva ani, şi „şef”, „boss”. Atenţie – „şef”, nu „şefule”…
    Salut, şef!
    Ce mai faci, boss?

  • hm

    au fost şi anii 1993-1995, cînd s-au impus masiv „marfă” şi „naşpa”

  • Alex

    Merci..ia-ta ca imi completez “golurile”..Ma gandesc, oare ce ar intelege un adolescent, din ziua de azi, din dialogurile BD-urilor, Liceenii..s-au chiar dintr-o conversatie “haioasa la o bericioaica” intre doi amici..intr-o carciumioara de cartier,sa zicem in 1986 ?

  • hm

    BD-urile oricum sînt citate şi răs-citate, replicile din ele circulă mai dihai azi ca pe vremea cînd eram eu copil.

    Eu cred că ar înţelege (mediul, natura umană a rămas, în esenţă la fel!) ba chiar ar fi uimiţi că vocabularul era mai bogat atunci!
    https://www.simplybucharest.ro/?p=5531

  • @hm: “„tăraneeee” e un apelativ mult mai întîlnit azi, decît cu 10-20 de ani în urmă.”

    Mai precis, in anii ’80 si ’90 nu prea il mai folosea nimeni curent, dupa 2006 a devenit din ce in ce mai raspandit, ca insulta.

    Motivul: in epoca Ratiilor si Cozilor si mai apoi in saracia din 1996-2002, cam toata lumea era in aceeasi materie moale si maro: prost imbracati, idealul era sa ai blugi, cu scoala de 3 parale, toata lumea se uita la TVR si dupa Lovilutie la PRO(st)TV, era un fel de jeg egal distribuit, caruia oamenii ii rezistau prin metoda clasica prin care intotdeauna omul alb, european sau american, s-a opus saraciei. Adica devenind hiper-conservatori, cu relatii familiale foarte stranse, fiindca asta iti trebuie ca sa supravietuiesti saraciei: sprijinul familiei, prietenia cu doctorul de la policlinica de cartier si cu vanzatoarea de la Alimentara, ajutorul varului Costica zugravu’ daca vrei sa faci o renovare in casa si al unchiului Bula daca vrei sa dobandesti un serviciu mai bun.

    Dar daca apare peste noapte in orasele mari o clasa sociala capabila sa faca studii sau meserii moderne si care castiga ceva mai bine ca pana atunci, nu prea mai au motive sa mentina vechiul sistem de relatii.

    Insa rudele de la tara, care nu au la indemana joburi moderne, trebuie, vrand-nevrand, sa traiasca in acelasi mediu social conservator.

    Si deci in epoca 2006-prezent, cand pui alaturi un urban si un taran, se vede diferenta de imbracaminte, limbaj si moravuri.

  • Alex

    ..”pe vremea mea taica”..erai “tare” daca reuseai sa combini intr-o “conversatie” cateva cuvinte din Limba Romani, plus ceva din argoul puscariilor !!! Asa te puteai evidentia si deveneai “sef de gasca”..desigur ca nu putem generaliza…

  • Alex

    ..in continuarea discutiei, o alta fateta: am observat “un trend” de-a dreptul jenant,(in mod particular) pe piata muncii, asa cum afirma si “hm” …toata lumea, in vocabularul curent a devenit “Sef/Boss” etc. Inteleg ca omul modern, desprins fiind de valorile traditionale…simte nevoia unei “grandori auto-impuse” dar…in zdrente ! Astfel se face ca nu sti ce sa faci, sa razi s-au sa plangi, cand auzi/citesti, cum s-au modificat (si nu ma refer la pseudo-anglicanizarea limbii romane)unele denumiri ale meseriilor/profesiilor.
    “Par egzamplu”: cum mama naibii au ajuns vanzatorii “consultanti vanzari” ?? Un Sef de Birou este acum Director colectiv ? Un merceolog a ajuns analist vanzari, etc.

  • hm

    știu cazuri unde se alege titulatura sforaitoare in pofida salariului mai bun.

  • Acum toate funcţiile trebuie să conţină cuvântul ,,Manager”. Secretara se numeşte acum assistant manager… evident, cine nu ştie ce înseamnă, se gândeşte la director adjunct sau altfel de şef/şefuţ.
    D’aia îmi plac mie organigramele din instituţiile de stat, chiar dacă unii zic că-s comuniste… păi ştii că cel mai mare e directorul general, după aia directorul general adjunct, directorul (care conduce… o direcţie, poate să fie economică, juridică ş.a.md.d.), directorul adjunct, şeful de serviciu, eventual vreun şef de compartiment/birou unde e organigrama mai stufoasă. Da’ măcar ştii cu ce se ocupă (sau ar trebui să se ocupe) când le auzi funcţia.

  • hm

    da! aici sînt de acord! şi mie îmi place mai mult cum sună clasicele organigrame!
    Cînd o corporaţie ajunge la un anumit nivel de incompetenţă internă şi saturaţie, se reflectă în triplarea numărului de posturi de director, demonetizîndu-se poziţia…
    Mie, cînd aud toate titulaturili astea găunoase, îmi vine în cap un vechi episod in „The Simpsons”, unde Homer primea „First Annual Montgomery Burns Award for Outstanding Achievement in the Field of Excellence”…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>