despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Căminul Teologiei este cea mai înfiorătoare clădire din București

Dacă vreți să mă-ntrebați, oricînd, care e cea mai sinistră clădire construită în București, nu o să stau pe gînduri; o să las Casa Republicii locului doi și o s-o dau cîștigătoare pe asta:

… e vorba despre căminul Facultății de Teologie, o hardughie înfiorătoare care se întinde între străzile Sfînta Ecaterina, Profesorilor și Ienăchiță Văcărescu. Pe hîrtie îi zice „Centrul Cultural Social Iustin Patriarhul”.

Această clădire sinistră este doar unul dintre exemplele cu care Biserica Ortodoxă își bate joc de Capitală – și aici avem multe: gardul de beton al Patriarhiei, interzicerea accesului în părculețul de pe colina Mitropoliei, refacerea bisericilor cu materiale moderne și nepotrivite … Nu doar construcția în sine este o jignire, ci și – mai ales – faptul că nici după 20 de ani de la ridicarea ei, clădirea nu a fost finisată. Acoperișul deja e în ruină, se prăvale…

Cînd am văzut întîia dată clădirea asta – era prin ’90 – mi-am închipuit că-i ceva, vreun cămin de muncitori, construit în grabă pentru cei care lucrau la Centrul Civic; nu putea, nu avea cum să fie altceva: într-atît era de oribilă.

Azi, căminul popilor rămîne cea mai sinistră clădire a Bucureștiului.

10 comments to Căminul Teologiei este cea mai înfiorătoare clădire din București

 • Concretramirez

  Da. Asa se poate defini uratul. Cladirea ocupa intemeiat acest loc pe podium. Imi da senzatia universului lui Tim Burton.

 • hm

  Brrr. Seara, pe aici, te apucă tremuriciul.

 • Confirm şi aprob.
  Singura scuză poate ar fi că viitorii popi să nu se bucure de cele lumeşti, să se simtă ca într-o grotă urâtă şi neprietenoasă?

 • Ando

  “…interzicerea accesului în părculețul de pe colina Mitropoliei”
  mi se pare dovada crasa a imbecilitatii si a obtuzitatii!
  Am incercat sa fac poze din zona intrarii de pe Principatele Unite.
  Subofiterul de la poarta nu mi-a dat voie sa fac doar cativa pasi
  dupa bariera, pe alee, ca sa incadrez cat mai bine cladirea platului 🙁
  In alte tari, nu stiu cum sa-si mai puna in valoare monumentele.

 • Ando

  Intre noi fie vorba, nici viitoarea Catedrală nu mi se pare ceva deosebit:
  https://www.youtube.com/watch?v=wcV6BzFXkPw

 • cata

  ‘Sa faci ce zice popa , nu ce face el !’

 • hm

  popa zice: catedrală!

 • Când l-am văzut prima dată prin anii 2000, într-o seară, am crezut că e vreo puşcărie din filmele cu dictatori din ţări bananiere, atât era de creepy.

  (Chiar dacă am fi ţară bananieră, alde Sataniel Preafericilă mai are până să fie dictator cu adevărat.)

 • l. s.

  Intr-o carte mai veche, aparuta in ’73, a lui Nicolae Vatamanu si numita “Istorie bucuresteana”, autorul, pasionat de explorari urbane, identificase in zona strazii Ienachita Vacarescu numarul 7 casa stolnicului Giani Orasanu, unde fusese gazduit Tudor Vladimirescu, dupa intrarea sa in Bucuresti. A fotografiat casa careia “O cladire noua, cu etaje, pusa in imediata vecinatate, ii rapeste lumina si vederea. Ambele cladiri fac parte dintr-un complex care apartine unei institutii culturale.” In epoca respectiva institutiile religioase erau “culturale”, pentru ca termenul “religios” fusese scos din vocabularul oficial. Mai departe, spune el, “Noii proprietari au ridicat cladirea inalta si cenusie care ascunde casa cea veche, menita pana acum cativa ani daramarii. Proiectul acesta nu a apucat insa a fi dus la indeplinire; in urma sesizarii noastre, Consiliul Popular al Capitalei a asezat o piatra comemorativa pe zidurile inca rezistente ale batranei cladiri.”
  Nu stiu care este institutia culturala de care vorbeste N. Vatamanu si nu stiu nici istoricul constructiei din articolul dumneavoastra, dar par a avea aproximativ aceeasi localizare. M-am “plimbat” putin pe Google Maps, dar nu prea reusesc sa gasesc nr. 7. Oricum, demolarile care s-au facut in zona, precum si noile constructii fac dificila identificarea zonei. Ma intreb ce s-a intamplat cu acea casuta…

 • hm

  Trebuie să revenim pe teren 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>