despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un leu

UN LEU! Cine n-are un leu? Un leu îți cere și cerșetorul – de-o pîine; un leu nu-nseamnă nimic, dar e unitatea din care se fac afacerile.

Un leu înseamnă un un covrig.

Dar, de ce un leu – un covrig? Cum de un covrig e un leu azi, în 2014, la fel cum era și în 2009… în 2008?

Dacă în 2014 poți vinde un covrig cu un leu și să ai profit – că, altfel, de ce ai mai face afaceri? – ce profit aveai din leul ăla acum cinci ani, cînd gazele erau mai ieftine, cînd curentul era mai ieftin, cînd apa era mai ieftină, cînd motorina era mai ieftină? Hai? Nici nu vreau să mă gîndesc.

Aș vrea să citesc și eu într-un ziar cu pretenții economice mai multe despre trebușoarele astea: cît e costul adevărat al covrigului, de pildă.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

7 comments to un leu

  • Alex

    …aici “sunt pe felie”…conform vechii cimilituri a “profesionistilor” ante ’89: “meserie te halesc, dar deloc nu te bunghesc”…Avand in vedere ca sunt economist (unde esti tu Mama sa ma vezi !?) voi comenta pe larg, atat cat ma mai tin cunostintele de Macroeconomie si Finante ! Ma va apuca “logoreea”, imediat ce ma voi intoarce de la “magazan” (Tesco) cu berea’n brate, vorba unui sef de-al meu de prin 1985 (!):…baaaa Sanduleeee, baaaa sa sti de la mine ca “meseria e bratara de aur, dar GATUL E PALNIE DE ARGINT” !!!!???? Un covrig in anii’70 costa 0.25 Lei..incepuse insa in anii ’60 cu 0.05 Lei si nu mai costa nimic in 1989 (era gratis care-va-sa-zica)..intrucat se “imbolnavise de deces”…era specie extincta…nu se mai gasea deloc !!!

  • Dragos B

    E cam ca la firmele barosane si reducerile (“reducerile”?) lor de 50-90% cand tot scot ceva profit, chiar cu asa reduceri… Cum s-or fi simtitnd cei care au cumparat la “pret intreg”? 🙂

  • Alex

    Interesanta tema “Covrigii si costul de productie v. pretul de vanzare” !! Cu permisiunea Dvs. am sa incerc (deocamdata) sa ignor covrigii (desi sunt un reper extraordinar, ca si batoanele Mars), de care aminteam eu, intr-un comentariu mai vechi la “Mandatarii”..cred si sa ma refer (evitand atat cat pot termenii de stricta specialitate) la ceea ce inseamna in mod real, in lumea actuala PRETUL v. COSTUL respectivului bun fungibil (definit, clar determinabil fizic si cantitativ) ? Ia-ta cateva considerente, mituri si adevaruri despre..sa zicem..”productia de bunuri de larg consum”, in terminologia epocii, pe cand piata/pietele/segmentele nu erau separabile pana la nebunie intre “white-goods”, “brown-goods” and so forth, se pot enumera ‘n’spe categorii !!
    …am terminat berea.VIN IMEDIAT..vorba afiselor de pe vremea a’ia !

  • Alex

    …COSTUL v. PRETUL…scuze !

  • hm

    mai era una simpatică… VIN VĂRSAT PENTRU ACASĂ!

  • Poate o întrebare mai bună ar fi: de ce un covrig e mai scump decât o franzelă? Covrigul – prin 2010 – era pe la 0,6 – 0,8 lei. După aia s-a făcut brusc 1 leu şi aşa a rămas. Acum i s-a redus TVA-ul la 9% şi tot 1 leu a rămas şi tot nefiscalizat se vinde. Ca şi pâinea, de altfel. De fapt, e un cerc vicios: dacă vinzi fiscalizat rezişti numai dacă eşti ditamai hipermarketul, altfel nu îţi permiţi. Cum tu nu plăteşti impozite, statul îi arde mai mult pe fraierii care o fac, ca să scoată mai mulţi bani.

  • hm

    cred că… sarea e scumpă.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>