despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

la mall-ul sărac

Se fac 15 ani de cînd bucureșteanul a-nceput să bage mallul în viața sa obișnuită. Totul a pornit cu mallul din Vitan – un circ al foamei -și a continuat cu cel din Drumul Taberei; mai apoi iureșul nu s-a mai oprit; și, aparent, încă nu se oprește nici acum.

Între timp, avem deja un mall care a murit (cel de la Șura Mare) și unul care se încăpățînează să stea în viață, în pofida tuturor evidențelor (cel din Rahova, de pe Trafic Greu).

De ce mor mallurile; de ce nu merg? Poate pentru că – la fel ca și cu restul afacerilor din țara noastră – nici astea nu-s făcute de genii ale business-ului: ia, atît de simplu este!

Oare s-a schimbat ceva în abordarea afacerii, la oricare mall muribund? NU! Fiecare mall își închipuie că branduri de prestigiu ori că poziționare de lux o să ajute; și nu e așa.

Mallul moare din lipsa grijei altuia – adică, mallul moare pentru că nu înțelege că trebuie să aducă oameni înăuntru: să-i cîștige, cum ar veni.

Și, dacă nu poți aduce oamenii pe care i-ai dori, atunci încearcă să-i aduci pe cei pe care i-ai putea. Asta e! Mallul din cartier nu o să aducă oameni din restul orașului, pentru ce – pentru lux?  Vax!

Păcat că, nici azi, în 2014, mallul din cartier nu se chinuie să aducă omul din cartier.

Da, întreprinzătorule! Renunță la ancora păguboasă! Renunță la supermagazinul scump de la parter și dă spațiul altuia, care să atragă cumpărătorul! Renunță la brandul care vinde cinci tricouri pe zi, și adu no-name-ul care vinde cinci sute!

Da  – adu vecinul, cheamă pensionarul, atrage chiulangiul: ei te vor salva, ei – cei care intră în palatul comerțului și al distracției cu zece lei în buzunar!

Creează o comunitate – una adevărată, una locală, socială, nu una virtuală; căci nu like-ul îți va umple buzunarul!

Salvarea este întoarcerea la offline – la oamenii pe care nu-i atrag ceilalți.

(poza, de aici)

30 comments to la mall-ul sărac

 • Alex

  Articol logic si punctual…din pacate insa (mi-e greu sa o spun) NU MAI TRAIM in acea lume ! Legile si legitatile economice nu mai exista/nu se mai aplica de mult, NU NE AFLAM IN CAPITALISM, NICI IN SOCIALISM…ci in cu totul altceva mai…grav, cu implicatiile de rigoare si surprizele aferente !!

 • Alex

  …in anii ’70 acest articol ar fi fost un EXCEPTIONAL STUDIU DE CAZ, la disciplina Comert si/s-au Marketing !

 • Alex

  …poate ca daca articolul “cu covrigi” al lui Mini-economicus, ar fi facut mai mult “rating” ar fi ajuns si la epoca moderna, de unde probabil ca am fi aflat…cum stau “covrigii” in ziua de azi si…in ce tip de societate/economie de brutarie traim/avem in prezent !

 • hm

  Păi, legile economice ca legile economice, dar… prințipul! unde e prințipul!
  Că e “common sense”, nu altceva!
  ————
  Statistica zice despre covrigii preistorici că au fost bine-primiți, așa că trag nădejde să ajungem și la… cozonac 🙂

 • Alex

  Nu mai e “printip”, nu mai e morala si nici macar CS ! Totul e “jaf si distrugere” combinate cu celebra co-operativa “Nufarul”..dar pentru “nasturi” ! Falimentul, (decesul natural) al unei afaceri nereusite, s-a transformat intr-o adevarata “arta”…a “sifoanelor” de nasturi ! Un alt aspect: in ziua de azi, falimentul nu mai e drama ci BUCURIE !! Oricum X ramane cu covrigii, statul cu “ochiul vanat si buza umflata” iar noi cu impresia ca “patronul capitalist” habar n-are de ce face; in 99% dintre cazuri…stie foarte bine ! Sa nu uitam ca “parol nenica” ca traim inca in epoca profiturilor cu trei zerouri, pe principiul – am vandut un covrig la pretul Y, inseamna ca – “imi mai tine in spate” inca 1000 nevanduti…Daca nu si nu, intervine Statul (?) si tot te sprijina, formal…s-au informal..Este un fel de socialism..intr-o varianta mult mai proasta si periculoasa ! Promit sa vorbesc cu Mini-Economicus…sa continue “serialul” intr-o nota mai usor de inteles..dar care sa nu-l bage la apa…ca se umfla precum titlul articolelor sale !

 • hm

  presa economico-financiara care “mai este” a ajuns la performanta de a trage cate o limba d-lor mari afaceristi si cand dau faliment. Se lauda… “exitul” si felul in care s-a facut.

  Serialul e foarte de inteles… doar sa aiba urechi… cine tre’ sa auda!

 • Mall-urile au apărut din dorinţa de a vinde oamenilor marfă scumpă şi proastă… treaba e că oamenii nu au mai avut bani, iar mall-urile au devenit prea multe. Şi în loc să se reprofileze pe băgat hipermarketuri la parter (model AFI), preferă să stea cu spaţiile goale.
  Apropo de magazine, ce se întâmplă cu mall-urile la oraş se întâmplă, la scară mai mică, cu magazinele mici la ţară. Mă uitam că sunt sate cu câteva sute de locuitori, unde vezi câte 5-6 cârciumi şi magazinaşe. Evident, ca să trăiască, toţi fac evaziune fiscală, iar marfa e luată de la Metro sau de la alte magazine asemănătoare, chioşcul e făcut în curte, eventual fără autorizaţie. Românul n-o să se asocieze în veci ca să facă un magazin mai de Doamne-ajută, mai ales că îi merge binişor cu evaziunea, fiscul dă prea rar ca să prezinte o ameninţare. În schimb, la vecinii noştri bulgari e câte o crâşmă în fiecare sat. Atât. Şi la aia primeşti bon fiscal şi restul până la ultimul stotinki, chiar dacă nu eşti de-al locului.

 • Alex

  Era o vorba din batrani: daca vrei sa afli adevarul, urmareste femeia…s-au banul ! In cazul “presei economice” din RO si de aiurea, as avea doua intrebari..retorice:
  – cine controleaza pachetul majoritar de actiuni la trustul X de presa..’ala “dicteaza muzica” ?!
  – cine ne sunt jurnalistii economici din ziua de azi; este vreunul cu adevarat “de meserie” ? Inainte de a “da din Gura(n) a avut vreo pregatire/a lucrat in domeniul economic, s-au s-a “nascut gazetar” ?!
  Acelasi lucru este valabil si pentru “analistii economici” – cu rare exceptii !! Daca-i cauti “la baza” marea majoritate au orice alta meserie, pe care nu au practicat-o …decat din gura ! A urcat vreunul “treptele profesiei” in mod natural ? Nu cred ! Suntem plini de ingineri,pictori,filosofi, actori, matematicieni…care-si dau cu parerea..mai putin de oamneni DE MESERIE (in sensul clasic al cuvantului)!! Niciunul dintre cei ante-mentionati nu cred ca a petrecut vreo zi intr-o companie romaeasca/multinationala si a avut macar ochi sa vada ce se intampla in jurul lui !! Eminescu: “e usor sa dai din gura, cand nimic nu ai a spune, insirand la vorbe goale, ce din coada au sa sune” Culmea e ca mai fac si “prozeliti”..ex. previziunile economice ale Doamnei X, ori stabilitatea cursului Eur/Leu..de D.nul Y….la baza…ziarist agricol, ce transmitea despre “minunatele recolte si indeplinirea planului”…pe campiile patriei..inainte de ’90..la Scanteia ! Ce pretentii poti sa ai ! Daca-i intrebi de “agregatele monetare”…se gandesc la combine si..lifturi !!

 • Alex

  Sunt inca atatia oamneni de valoare in Romania ! De ce nu se duc sa “ceara parerile” Profesorilor de la ASE s-au celor ce isi exercita profesia “cu demnitate” si “mandria de a arata ce pot romanii”..prin tarile straine ??? Opiniile acestora, liber exprimate (dar niciodata publicate/difuzate)…sunt chiar asa de periculoase/subversive ??? Adevarul trebuie “tuns si coafat”…ssssssssssssttttt…sa nu-si da seama “fraierii”…sa nu-i desteptam, ca dup-aia au pretentii !!

 • Alex

  Aici in UK este zi libera (Bank-Holliday)…m-am naravit la bere…si am inceput sa vorbesc “prostii”. Ceea ce am afirmat mai sus, nu are nicio legatura cu realitatea, este pura fictiune !! Las pe fiecare sa “judece” cum doreste !!

 • Alex

  @Dr2005..Mall-ul a aparut ca o “gaselnita” de exploatare si stimulare a “instinctului” lacomiei de a cumpara al “omului” ! Aducerea sub acelasi acoperis a tuturor tentatiilor posibile a avut la baza “Psihologia comportamentului consumatorului” lucrare veche..dar de baza ! Ceea ce se vinde in Mall-uri are prea putina legatura cu notiunea de marfa, s-au cea de calitate….Este “vanduta” doar gratificarea imediata a individului avid de a-si defula “durerile” umpalnd plasa cu ORICE si arzand timpul !!! Valorificarea “instinctului de turma” si a “iluziei” ca tu esti cel ce “alege”…a adus rezultate..peste asteptari !! Bravos natiune..halal sa-ti fie (Caragiale) !

 • Alex

  @Dr2005..Mall-ul s-a “nascut” din principiul: baga turma in tarc, da-i si sare, apa, iarba si circ” plus posibilitatea de a “behaiiiii” cu iluzia ca nu-o aude nimeni..si face bine la “extragerea stresului”, plus gratificarea imediata a sacosei/stomacului plin(a) si mandria/fandosirea in tarc…catre oile mai putin potente ! Exploatarea instinctului animalic al omului…a adus beneficii nebanuite !!

 • hm

  mai avem din când în când vreun subiect inspirat aici pe blog. îl mai regăsim prin presă peste vreo săptămână, puțin coafat. Muncă voluntară 🙂

 • hm

  oooo, la bulgari… e trist când ne comparăm cu ei.
  Câte zeci de sate am traversat în miezul zilei și nu am văzut pe nimeni la crâșmă.

  adaug și puținătatea patiseriilor, covrigariilor și seriozitatea cu care e tratat clientul. Mie îmi place bulgaria și am avut ce învăța de la colegii bulgari.

 • hm

  … iar la noi, pur și simplu nu te poți “pozitiona” pe o nișă adresată omului care “nu are”. Se cheamă sinucidere.
  Mai rău decât sa fii sărac, e să PARI sărac. Și să te asociezi cu ideea de sărăcie.

 • Amiral Snagov

  Câți dintr-ăia cu bani nu cumpără din Europa… pe şest 🙂

 • Alex

  Europa (companiile mari) s-au cumparat deja cu “bani valabili” si nu cei…scosi la tiparnita !

 • Alex

  Daca subiectele de aici ajung in “presa mare”..nu este decat meritul celor ce au lansat/detin site-ul si…al nostru al “umililor” comentatori !! Nu putem decat sa ne auto-felicitam, desi sincer ma indoiesc ca va prezenta vreun “comentator economic” realitatea…netrunchiata ?? Il dau afara…cat ai clipi !!

 • Alex

  Mergers & Aquisions…cele doua magice cuvinte au dus EU…fara “sa-si dea seama, ce i-a atins” in bratele calduroase ale unora pe care nu chiar deunazi..ii “mistocareau” ca fiind “carpaci” !!! Un ex. concret: Centrica, compania parinte a BG (British Gas), cel mai important jucator pe piata energiei din UK…are ca actionar majoritar, cu drept de control:
  a) gnomul de padure ?
  b) Lordul P.la Verde,
  c) Kazaciocul ?
  Da, ati raspuns corect !…Davai ceas, davai mosie…haroso tovarasie ! Am scapat de: der. die, das..si-am ajuns la davai ceas ! C. Tanase, Sala Academiei 1946 !!
  Nu prea e de gluma…

 • Alex

  Acquisitions !! I do beg your pardon Gentlemen !

 • Alex

  …plus ca Africa..e deja “dusa” la fratii cu ochii oblici..de mult..si definitiv..in ciuda fitilelor si razboaielor regionale !!!

 • Alex

  …pot sa pun pariu ca Mini-economicus va ajunge cu “covrigii” lui la explicarea diferentei intre “bani reali” si “FIAT MONEY”…si nu este vorba despre compania de automobile cu sediul la Torino !!

 • Alex

  …iar Romania…tocmai a fost vanduta..si “mangaiata pe cap”…sa dea bine la client !! No comment !

 • Alex

  Asistam la evenimente “interesante”…nu ca nu s-ar mai fi intamplat ! Noroc ca asa-zisa “clasa politica”…e terci, a fost demult: “numarata/insemnata/cumparata/vanduta” la
  brutarie…pentru covrigi !!!

 • hm

  dom’le, sa nu folosim covrigul ca etalon cand vorbim de clasa politica. Ci de gaura lui!!

 • Amiral Snagov

  Scuzele de rigoare, pentru imprecizie… la comentariul 17, ma refeream la angroul “Europa”. Acela plin de chinezarii!

 • Alex

  @hm…bine zis, multumesc pentru corectura !

 • Alex

  …Doamne fereste ! Gluma,gluma…da’ nu e de bine !!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>