despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Marirea si decaderea covrigului, de la origini si pana in prezent

scris de Mini-economicus

Disclaimer: localizarea temporala si personajele sunt fictive, nu se face referire la nicio minoritate sexuala (desigur, cu drepturi depline !) nu s-au ranit si folosit animale in scopri narative, nu se fac referiri la sex, culoare, credinta, materialul este “politically correct”.

Cerem scuze dinozaurilor pentru folosirea expresiei “se mancau intre ei” dar studiul comandat de noi, la Universitatea Pester(a)ton pe bani grei, a relevant ca indubitabil acest lucru !

Episodul 1.
Covrig(o)-sapiens !

A fost odata ca niciodata, o vreme in care pe Pamant erau doar dinozauri, care mancau in general iarba, dar mai ales se mancau intre ei, mai dihai decat au facut-o oamenii de-a lungul mileniilor, doar ca pe atunci mancatoria, nu le aducea promovarea in organigrama paleontologiei… ci doar potolirea foamei !

A aparut apoi omul, sub diverse forme si denumiri si odata cu necesitatile sale bazale, de asigurare a hranei a aparut si prima “diviziune a muncii” , Homo-Bossus statea in pestera, iar Homo-Fraierus muncea la adunat si cultivat covrigii, pe care-i aducea “acasa” unde lui si familiei, nu-i ramanea decat praful de pe tam-tam, intrucat tobele modern nu aparusera inca !

Identificam astfel in negura istoriei proto-covrigul, care pe atunci era patrat, precum capetele sefilor de clan si care asa cum am aratat anterior era hrana de baza… a epocii !

La ceva timp, odata ce cultivarea covrigilor a devenit insuficienta, datorita inmultirii populatiunii de Homo-Fraierus, s-a trecut la productia lor in pestera, urcand astfel inca o treapta pe scara “diviziunii muncii”.

Au aparut asadar si primele probleme si intrebari, ce au inceput sa le chinuiasca mintea (si asa zbuciumata de batele luate in cap), in luptele dintre triburi. Totusi putem remarca ramificarea speciei, prin aparitia a doua sub-specii Homo-Intrebaciosus si Homo-Comercialis.

Primul punea mereu “de nebun” intrebari la care…oricum nimeni nu-i raspundea; dupa ce a obosit de atata curent facut in pestera s-a culcat…. cu fata lui Homo-Bossus si intr-un acces de inspiratie, a propus ca respectivii covrigi, sa fie facuti aproximativ rotunzi si nu patrati, cum erau pana atunci ! Licarirea aceea de inteligenta nu a dus cum s-ar putea crede, la o mai buna iluminatie a pesterii… ci la o organizarea eficienta a muncii in covrigaria “La Pestera”.

Se pare totusi, ca cele mai importante consecinte ale acestei actiuni au fost “revolutia covrigareasca” si ovalizarea capetelor Homo-Bossus, care au inceput sa priceapa ca, doar din cand in cand, e bine sa mai si asculti si aplici o idee buna, dar, doar daca e gratis si inmulteste covrigii !

Desigur ca odata ce covrigul a devenit rotund, n-a mai fost decat un mic pas, pana la inventarea rotii. Se poate spune insa ca, la intrebarea, ce a fost mai intai, covrigul s-au roata, raspunsul corect este… covrigul !!
Cand covrigii produsi riguros si cu eficienta maxima au inceput sa fie prea multi, greu de stocat si perisabili (daca dadea vreo ploaie sau inundatie se umflau peste masura !) de stateau bietii Homo-Fraierus pe afara… a venit (S)alvarea.

Cum pe atunci nu existau insa numere de urgenta, Homo-Comercialis a propus ca, surplusul de covrigi sa fie schimbat, contra altor produse cum ar fi merdenelele si placinta, pe care le faceau alte “specimen”, din pesteri indepartate.

12 comments to Marirea si decaderea covrigului, de la origini si pana in prezent

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>