despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Si totusi: de ce nu gasim ciuperci de padure in piata?

E simplu tocmai pentru ca e complicat.

In primul rind, ciupercile astea sunt perisabile, foarte perisabile. Tehnic, trebuie sa le depozitezi, transporti si sa le expui in anumite conditii. Ca sa le vinzi in piata, iti trebuie acte, iti trebuie buletine de analiza, ba chiar piata sa aiba pe cineva competent sa la verifice! Ca sa le culegi, iti mai trebuie o hirtie de la Romsilva. Ba chiar exista licitatii pentru exploatarea zonelor de ciuperci din padurile statului. E, deci, complicat.

In al doilea rind, pe linga Bucuresti nu sunt chiar atitea paduri pe cit am crede. Nu intr-atit de multe incit sa avem o firma care se ocupa de recoltarea ciupercilor si de vinderea lor. Firmele astea le gasesti prin Moldova, prin Bucovina, prin Ardeal, pe la munte… deci, departe.

In al treilea rind, sa culegi ciuperci e greu. Culegatorii profesionisti se scoala noaptea si au zonele lor. Sunt multi, uneori se cearta pe locurile de cules. Uneori ploua prea mult, alteori ploua prea putin. Uneori se lacomesc si culeg prea multe si-n sezonul urmator nu se mai fac ciuperci. Si nu cistiga atit de mult pe cit s-ar crede. Ciupercile culese le pot vinde pe marginea drumului, la coltul strazii, ori la firmele care la colecteaza (firmele astea le usuca, le prelucreaza si-n cele mai multe cazuri la exporta pe bani frumosi).

Ciuperci de padure in Bucuresti? Din pacate, inca nu. Nu e imposibil, nu; e doar prea putin lucrativ. Sa aduci niste hribi culesi azi-dimineata din Suceava e, poate, la fel de greu ca sa aduci creveti pescuiti de-aseara din Mediterana.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>