despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Va plăcea scuarul ăsta?

(locul: Sfîntul Silvestru; imaginea: de pe NORC)

Mare păcat. Nici scuarul, nici locul de joacă nu mai sînt. În locul lor se construieşte – dar de data asta nu o sa fie acolo o clădire-mbracată-n sticla şi metal. Se construieşte…

… un centru social cu 28 unităţi de cazare a câte două locuri. Acesta va adăposti persoane vârstnice, care nu mai au posibilitatea de a se întreţine singure, oferindu-le adăpost, hrană, asistenţă medicală şi, în primul rând, un mediu cald, duhovnicesc, o viaţă creştinească, sub atenta oblăduire a preoţilor parohiei. Ridicarea acestei construcţii se face cu finanţare din partea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2. (de aici)

Pentru că Biserica Sfîntul Silvestru, una dintre cele mai lucrative din Bucureşti, aşa vrea.

Pîna una-alta, şantierul a ocupat întreaga strada Oltarului. Asta se numeşte nesimţire:

Era, cîndva, o plăcere să te plimbi pe-acolo şi să treci prin pasajul de sub clopotniţă…

Hm, nu şi-acum:

14 comments to Va plăcea scuarul ăsta?

 • Daaaa,imi placea scuarul ala. Deja nu ma mai mira ce se intampla. O intrebare:
  Unde au mutat statuia, ai idee?

  O clarificare: nu biserica neaparat, ci BOR, care de cand e Patriarh Daniel parca a luat-o razna cu renovarile kitschoase si constructiile. Cel putin din cate vad imobilul asta va fi de mare prost-gust, cu ferestre semicirculare 😐

 • hm

  Statuia a rămas, o să fie în faţa clădirii.
  Am ajuns să m-aştept la vreo surpriză de-asta de cîte ori trec pe lîngă vreo biserică frumoasă.

 • Herodot

  Sa speram ca Patriarhul Daniel nu va deveni un artist in ale bunului gust specific curentului piedonist…

 • Este revoltător cum după atâtea decenii de modernism și post-modernisme lumea continuă să construiască din beton și cărămidă. Iar când betonul e folosit pentru arcade, sau când o coloană de colț este făcută din segmente de conducte din beton prefabricat, nu mai rămâne decăt să mă aștept la acoperiș cu turnulețe festiv-ortodoxe și la tâmplărie fabricată din PVC-ul cu albul cel mai alb. Piei asap, Satană estetică!

 • hm

  Cred ca deja putem vorbi de un anti-stil arhitectonic ortodox contemporan. În ultimii ani BOR a construit enorm în ţara. S-au ridicat fel de fel de sanatorii şi azile pentru popi (campionul a fost Daniel, pe vremea cînd era mitropolitul Moldovei). S-au construit chiar şi hoteluri (cum e cel de la Sîmbăta de Sus, care are şi săli de conferinţă).
  Toate astea sînt construite cam în acelaşi stil.

  La naiba, avem şi clădirea boccie a căminului Facultăţii de Teologie din dosul Patriarhiei, pe care n-au fost în stare s-o tencuiască măcar.

 • Marian

  In fiecare an de ziua mea imi doresc sa am ocazia sa bag cate un glonte in cap celor care au aprobat distrugerea parculetului respectiv si a curtei gradinitei de copii. Nu pentru ca acolo am mers la gradinita, nici pentru ca prindeam bondari printre florile din parculet, nici pentru ca ma cataram pe monument (noi eram convinsi ca era dedicat sotului directoarei noastre de la gradinita, mort in razboi), si nici pentru ca noi, toti copii din zona, aveam o placere de nedescris de a sta pe “tronul lui Pazvante Chiorul” – urna din dreapta soclului momumentului. Nu, ci pentru ca au distrus o parte din caracterul unic al orasului, din acel Bucuresti a carui arhitectura l-au facut de neegalat printre alte mari capitale europene. Cum de preotii Bisericii au fost de acord cu aceasta monstruozitate? Domnilor, se rasuceste in mormant Parintele Barbulescu…

  Cine se plangea ca Ceausescu a distrus orasul? Dar acum ce se intampla, si inca la ce scara? Un alt dobitoc a construit ceva mai incolo, pe strada Venerei, cam 200 m distanta de parculet, o cladire sticla-beton de cateva etaje, care pur si simplu distruge toata armonia strazii. Lu’ asta cine i-a dat aprobare?

 • hm

  Marian, mulţumeşte-le primarului Onţanu şi parohului-şpăgar de la Sf. Silvestru pentru ce s-a construit acolo.

 • Marian

  Tuturor celor care au scris aici: eu m-am nascut si am crescut pe Venerei, de fapt intr-un rotond de-i zice Intrarea Topliceni. Prieteni din copilarie?

 • hm

  Marian, îţi spun sigur că nu! Sîntem ba din Berceni, ba din Titan, ba din Militari…
  Eu am descoperit zona asta prin 94 şi mi-a plăcut mult din prima.
  Într-un fel curios, noi ăştia care am crescut doar printre blocuri sîntem mai norocoşi… avem acum puţine nostalgii legate de distrugerea modernă a locurilor copilăriei.

 • Marian

  …din pacate se pare ca celor de acolo le pasa mai putin. Va multumesc tuturor. Intreaga zona, de la Foisorul de Foc pana inspre Clubul Z (daca isi mai aduce aminte cineva de Casa de Cultura Mihai Eminescu) si inspre Gradina Icoanei, apoi inspre Arcului, si Biserica Armeneasca, si in partea cealalta spre Salcamilor, Toamnei, Viitorului, inspre Liceul Cantemir, a fost superba pana imediat dupa Revolutie, mai ales toamana – avea dreptate Mircea Eliade. Hai sa fac public un secret: cel mai bun loc de tropait din tot Bucurestiul, este sub turnul clopotnitei Bisericii Sf. Silvestru, mai ales in serile tarzii de August. Acum foarte multi ani, mai era unul un pic mai sus, de la restaurantul Muscelul, pe Marian Rosetti la intersectia cu Luca Stroici, exista acolo un mic rotond si un stol de porumbei. Nu se tropaia atat de bine ca sub clopotnita, dar era Nr. 2. Porumbeii erau foarte blanzi, lumea ii hranea iar ei iti veneau in palma sa-i mangai. Dar cui ii mai pasa acum de cativa porumbei? Alte orase si-au facut un titlu de glorie din stolurile de porumbei… De cate ori vin in Romania, mai devreme sau mai tarziu nu ma mai pot controla, si incep sa plang. Oricum, va felicit pentru ce faceti. In concluzie, daca veti deveni vreodata fani ai tropaitului (!), stiti unde sa va duceti…

  http://www.apmnir.ro/map.php

 • hm

  mulţumesc pentru aprecieri şi pentru pontul cu tropăitul!
  Dacă vei avea chef vreodată să scrii despre locurile astea, voi publica articolul tău cu drag.

 • […] Completare, tot de la Hungry Mole. Cum arata scuarul in urma cu 4 ani. […]

 • Marian

  Am gasit o fotagrafie in curtea fostei gradinite, in fundal se vede biserica, cred ca este de prin 1961 sau 1962. Vreti sa o publicati aici?

 • hm

  Da! Si va multumim mult!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>