despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

faci degeaba

… știți și voi: degeaba faci – dacă ceea ce faci nu are folos. Centrul Vechi – cu chiu, cu vai, s-a refăcut cît de cît; măcar nu-ți mai rupi picioarele pe caldarîm; nu peste tot…

Acolo unde străzile Gabroveni și Șepcari pleacă din bulevardul Brătianu spre inima Centrului Vechi, întîlnești, marcat în pavajul din piatră cubică, un soi de contur – sau ceva ce vrea să sugereze vreun contur.

Firește, cineva o ști că acolo o fi fost ceva, pe vremea lui Papură-Vodă; vreo biserică, vreo ruină importantă, ceva care să merite să-i fie păstrată amintirea (cum era, înainte de ’90, marcat cu piatră cubică albă conturul fostului turn al Colței pe bulevard…)

La fel se-ntîmplă și pe Lipscani, peste drum de palatul băncii de Stat; vechile ziduri de pivnițe descoperite cu ani în urmă, la reabilitarea întregii zone, sînt sugerate de dalele astea:

Dar dacă trecătorul nu știe ce era aici, degeaba îi sugerezi că a fost ceva. El, săracul, vede doar niște pietre puse ciudat – și trece mai departe.

1 comment to faci degeaba

 • Ando

  Asta-i ca-n bancul cu ardeleanul şi cu fii-său la plajă.

  La un moment dat, băieţelul vede o broască ţestoasă care înota
  în mare.
  -Tată,tată, no, ce-i aceea ?

  Se ridică taică-său de pe cearceaf, se uită lung şi zice molcom:

  -Apăi fiule, aceea ori e ceva, ori mere undeva !

  PS:n-am nimic cu ardelenii, dar aşa e bancul!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>