despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

un ceas care merge ceas

una dintre cele, cele mai frumoase clădiri de birouri construite înainte de Război este Palatul Monopolurilor de Stat, ajuns în anii comunismului al Comitetului de Stat al Planificării. Azi zace aici Ministerul Economiei și clădirea este de ani de zile în reparații.

Ce-mi pare extraordinar aici este că ceasul de pe clădirea asta funcționează; și o face chiar bine.

Mă gîndesc că un astfel de mecanism, făcut pe vremuri în care lucrurile trebuiau să rămînă și să meargă, ar fi în stare să funcționeze și dacă s-ar dărîma clădirea…

5 comments to un ceas care merge ceas

 • Alex

  Felicitari pentru articol ! Ce coincidenta..acum catva timp am trecut si eu pe acolo si m-a frapat exact acelasi lucru..
  O scurta incursiune in istoria ceasurilor (montate si vandute) in Romania, prin prisma unui pasionat de domeniul respectiv:
  – Omega, Doxa si Scaffhausen erau “branduri celebre” ce se puteau gasi de vanzare, pe la mai toate magazinele/ceasornicariile “Bijuteria” in perioada interbelica…pana tarziu prin anii ’70, la Unirea si Victoria !
  – majoritatea ceasurilor montate in/pe cladirile publice erau Doxa/Omega, un bun exemplu fiind cel al Garii Sinaia de unde a “disparut”..prin “evaporare” abia prin 1992..
  – nu stiu ce mecanism are ceasul de pe cladirea CSP, dar presupun ca, este vorba tot de un asemenea exemplar !
  – pe vremuri exista chiar expresia: “merge ceas” s-au “e corect ca un Omega”..
  – astazi industria elvetiana de ceasuri nu mai exista, ea a fost preluata majoritar de Citizen (?!) au ramas doar cateva mici ateliere individuale, ce produc in serii limitate, branduri de top-end
  – pana si marci precum Geneve, Universal Geneve,Rotary etc. si-au pierdut practic din semnificatie, o dovada in plus sta faptul ca “fala” oricarei manufacturi elvetiene era data de permisiunea folosirii inscriptionarii “Geneve” pe langa numele respectivului ceas..s-au ceva mai sus “Poanson de Geneve”, pentru ceasurile cu adevarat scumpe si care “durau o viata”
  – “rasu’-plansu'” este astazi ca in conformitate cu normele de calitate in vigoare, se considera ca un ceas este “elvetian” daca 75% dintre componente sunt DE ORIGINE ELVETIANA (manufacturate in China)…si doar CTC-ul si eventual asamblarea finala se fac Tara Cantoanelor..
  – in 1975, tatal meu a cumparat de la Magazinul Unirea un ceas Doxa, absolut autentic, cu certificat de origine…cu 3000 Lei..o avere la acea vreme..Ceasul merge si astazi ireprosabil…fara sa fi vazut vreo Ceasornicarie in viata lui..si sunt aproape patruzeci de ani de atunci !!!
  – cat despre Scaffhausen (sper ca am scris corect numele firmei) acestea aveau prostul obicei sa trimita posesorii direct la maretul Canal Dunare-Marea Neagra, fiind indeobste foarte scumpe, considerate bune conservatoare de valoare si…avand capace de aur compact, undeva la aproape 100g/bucata !! Lumea le mai ingropa prin gradina..ca si “cocoseii”..

 • hm

  Multumesc! O lectie din care are ce invata si ne-pasionatul de ceasuri!

  Mie imi place si cealalta expresie: “țais” care vine – de unde altundeva? – de la Zeiss…

 • Ando

  @Alex :apropo de ceasul DOXA,in 1975 un inginer stagiar anul I era incadrat cu 1.835 lei/luna !
  Mai erau si foarte cautate si ceasurile Atlantic cu cadranul negru.
  Tin minte ca tot in 1975, nasul meu de casatorie care lucra in port la Constanta si-a luat de la “vapor” un SEIKO automatic.

 • Alex

  @Ando
  Da, posibil ! Tatal meu era la vremea respectiva “cineva” in Industria Chimico-Farmaceutica, fara nicio functie in Partid…dar cu vreo o suta de “inventii si inovatii inregistrate la OSIM, din care cca. cincizeci aplicate direct ! Era inca vremea cand aceste lucruri atrageau “prime grase”…Cred ca cea mai mare a fost de cca 7500 Lei..Legea spunea ca nu pot depasi trei salarii, indiferent de aplicare/valoarea/economiile aduse proceselor tehnologice. Ulterior prin 1977 (cred) s-au taiat de tot ! 1970 – tatal inginer sef Biofarm, salariul fara prime – 4200 Lei, un singur “copchil” (EU), divortat, ap in porumb in Balta Alba la et 8 (!!!) “lipsa pile Partid” repartizat dupa ce a fost cerut in 1964 !!! 3000 Lei pentru un ceas, in conditiile in care nu consuma mai nimic (statea 12 h/zi la serviciu) si manca la cantina…nu era chiar exagerat, mai ales ca, veneau inca multe delegatii straine, in vizite/schimb de experienta si nu putea sa arate/poarte sub un anume standard ! Atlanticul era un ceas excelent de practic, atat cat a fost facut in Japonia – ulterior Taiwan & Hong Kong..era ceas de cursa lunga, brandul exista si astazi, din pacate nu mai e mare lucru de el..cred ca tot sub umbrela Citizen se afla..Seiko facae furori in Romania intr-o anumita perioada, era si este un ceas bun middle-class !

 • Alex

  @hm
  Zeiss…da, ce vremuri ! Comparatiile erau facute cu obiecte de precizie si anduranta si nu cu metrosexuali, botoxate si fitze..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>