despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

felinarele din Amzei

… în Bucureşti există patru felinare speciale; cu totul şi cu totul speciale. Pe primul l-am văzut în scuarul dintre străzile Pitar-Moş şi Dionisie Lupu; al doilea este în Piaţa Spaniei; iar cele rămase le puteţi vedea şi azi în Piaţa Amzei:

Au rezistat vremii şi avîntului tuturor gospodarilor nepricepuţi care şi-au bătut joc de ele. Sărmanele! Ţi se rupe inima cînd le vezi cît de mult sînt urîţite şi de neîngrijite.

Eu nu pot pricepe nici alt lucru. Zona Pieţei a fost, îndelung, sub zodia reparaţiilor; s-au schimbat trotuare, s-au construit halele din spate, s-a refăcut imobilul administrativ însuşi; dar nimeni, nici dracu’, nu s-a mişcat să cureţe soclul acestui felinar; să dea jos cimentul uscat rămas de pe vremea şantierului:

… ce-a mai căcatul de treabă, dragi concetăţeni.

7 comments to felinarele din Amzei

 • Aoc

  Dupa cablurile care ies din pamant langa ele, cel mai probabil le-au pus gand rau si vor sa le inlocuiasca cu totul…

 • hm

  Probabil ca – ajungand sa arate asa de urate si neingrijite – asta este pasul logic! Sa le inlocuiasca!

  Dar si atunci, nu puteau face asta din prima, odata cu refacerea trotuarului si a cladirii? Zic si eu. Oricum, mi-ar parea rau sa dispara. Desi sunt tot mai degradati.

 • Alex

  …felinarul romanesc, asa cum apare el (in special in ecranizarile dupa Caragiale) neaparat cu “cetateanul turmentat” aferent agatat strans de el, merita cu siguranta o soarta mai buna !! Mie imi par a fi (daca putem accepta comparatia” exact ca “sarea in bucate”, mai degraba un pretios si stilat condiment si nu o sursa de lumina..s-au mai grav “mobilier urban”..mama lui..cine a mai inventat si expresia asta ?? Am fost recent la Viena si am stat vreo opt ceasuri sa admir..cam tot ce era de admirat; felinarele din StepfanPlatz si nu numai sunt chiar puncte de reper, feronerie de arta…nimeni nu si-a pus problema sa le dea jos !!

 • hm

  Zevzecie urbană, putem zice. Că nu stim ce e bun si ce trebuie pastrat si ocrotit.

 • Alex

  ..astia suntem…cu astia defilam ! Macar de-am putea sa-i mai educam ceva-ceva !

 • Andrei

  În darea de seamă a Primăriei Sectorului I Galben editată în 1937, acest model de felinar apare în mai multe imagini, fiind prezentat ca “Lampadar sistem Arh. Nicu Georgescu”. Pe străzile actualului sector 2 au mai existat cel puţin două lampadare identice, prezentate în imagini în aceeaşi lucrare. Titlul documentului este “Trei ani de activitate gospodărească: 15 Martie 1934 – 15 Martie 1937”, autor Săbăreanu, Ioan (primarul în funcţie al Sectorului I Galben) şi este disponibil în format digital pe pagina Bibliotecii Metropolitane Bucureşti la adresa http://www.digibuc.ro.
  PS. Materialul, în ansamblul său, e foarte interesant, iar în perspectiva alegerilor care se apropie acum, ar fi o ipoteză interesantă să vedem “dări de seamă” similare din partea primarilor care doresc un nou mandat…

 • hm

  Grozavă recomandare! Eu până acum găsisem doar darea de seama a sectorului IV de cu un deceniu înainte.
  https://www.simplybucharest.ro/?p=34032

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>