despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

fabrica de galoşi

… de fiecare dată cînd trec pe Panduri, întorc capul pentru o clipă ca să văd dacă a rămas, la locul ei, hala cea veche a Uzinelor chimice române; și încă mai e. E o plăcere să vezi frontispiciul pe care scrie, cu literele acelea interbelice, numele fabricii:

Fabrica de galoși – așa a ajuns să fie cunoscută biata fabrică, rămasă de pe vremea cînd zona-ntreagă era plină de mîndrie industrială.

După Revoluție, la magazinul fabricii găseai fel de fel de încălțăminte de cauciuc și cu talpa de cauciuc – mai ales niște pantofi de vară din pînză care rezistau destul de bine întreg sezonul estival, deși cam miroseau a galoși.

Acum zece ani încă mai puteai vedea – acuma unde azi e la parter magazinul Carrefour – muncitorii lucrînd la cizmele de cauciuc.

Hala de la stradă a fost și depozit de mobilă; azi e folosită și pentru studiourile televiziunii Digi.

5 comments to fabrica de galoşi

 • Alex

  Ne aflam in AD 2014, la cca. 25 de ani de la marele deranj din 1989; daca dam “ceasul inapoi” si socotim pe degete, 1947 + 25 = 1972 ! Cum se traia si cum arata Romania atunci si cum arata/se traieste astazi ? Nu ma refer nici la “comunism, nici la capitalism”..ci doar la MUNCA SI PRODUCTIA DE MARFURI si nu la frecat banii prin “inginerii financiare” !! Apropos de munca: acum ceva timp ma cheama un “patron” de companie medie..spre mare, sa-i “dreg” jucarica..; stau, ma uit vreo trei zile pe la ce se intammpla pe acolo si ii spun “Dom’ Sef” OAMENII MATALE TRE’SA INVETE INTAI SA MUNCEASCA !! apoi vorbim de “re-engineering, management, sisteme de gestiune integrata”…etc, etc. Raspunsul a fost de o “genialitate rara”..: ” Daca stiam ca ESTI ROMAN COMUNIST”..nu te mai chemam !!!! Daca in “mintisoara lui lejera” MUNCA se poate asimila cu “comunismul”..pai atunci, cred ca ar trebui sa fiu mandru ???!!

 • hm

  Sfertul de secol de cînd am scăpat de Ceauşescu este un SFERT DE SECOL, ar fi cazul să… conştientizăm că este deja, o perioadă cam prea mare ca să mai dăm vina pe moştenire.
  Cam trebuie să dăm vina doar pe noi!

 • Ando

  @Alex: aoleu, ce piatră grea ai aruncat-asta cu munca, cu 1972… !!! noroc că e vară…lumea e după sau în vacanţă 🙂

 • Alex

  @Ando
  …o “soparla” vorba lui Tomita Caragiu !! Glumesc..pana nu ma “leaga” vreunul ori de la noi ori de aici !! :),:)

 • Alex

  @Ando
  Una misto si se pare autentica de la o sedinta de Partid..de pe vremuri: unul enervat ca aia de la Centrala si Minister le tot reprosau diverse chestii, se ridica si zice categoric ” tovarasi, astia s-au cacat destul in capul nostru…ar fi cazul sa deschidem si noi…gura”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>