despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Două fotografii… şi câteva amintiri!

scris de Ando

Am primit şi eu pe mail, un link la spectaculoasele fotografii din Bucureşti, postate pe site-ul lui Robert Janak.

Pozele sunt făcute – după cum ne indică autorul – în perioada 1966-1972, adică în anii de relativă linişte şi normalitate din ţară (un mare plus pentru calitatea deosebită şi pentru culorile nealterate).

Nu ascund faptul că trecerea lor în revistă mi-a stârnit pe lângă plăcere şi… oarece nostalgie.

Normal, pentru că am copilărit prin zonă, mi-a rămas „la suflet” această fotografie (datată 1972), cu bisericuţa Sf. Spiridon Vechi, aşezată pe o latură a fostei pieţe a Operetei (Senatului, Naţiunilor Unite…), între ştrandul „Libertăţii” şi blocul turn Gioconda.

Practic, zona aparţinătoare bisericii era ca o insuliţă ce separa cele două sensuri ale traficului auto. Pe zona din prim plan, cea cu piatră cubică, dinspre blocul turn, era sensul spre piaţă, spre podul de peste Dâmboviţa şi spre Calea Victoriei.

Pe latura opusă, era sensul de „venire”, spre străzile Vânători, Apolodor etc.

In spatele autoturismului ARO cu prelată se vede parţial un arbore uriaş pe care, ţin minte, era o tăbliţă: „monument al naturii”. Şi el a fost ras! In spatele lui, se vede o mică porţiune din zidul ştrandului „Libertaţii”, lipit de clădirea fostei Operete.

Ambele sensuri erau intens folosite de gaşca noastră fie pentru ştrand (poreclit „scuipătoarea, date fiind dimensiunile sale mici), fie pentru drumul spre (şi de la) mirifica lume de celuloid a cinematografelor de pe bulevard (actualul Regina Elisabeta)… Nu mai zic de cofetăria care se deschisese la parterul blocului mic, cel de pe latura dinspre Tribunal a turnului Gioconda 🙂

Coincidenţa face să avem, din acelaşi an – 1972- şi o fotografie frontală, cu pridvorul bisericii – fotografie făcută de dl. Adrian Szasz.

Parcă neîndeajuns de zbuciumată, istoria micuţului lăcaş bisericesc părea să se termine brutal în anul 1987 când – deşi era amplasată mult în afara fatalei zone a demolărilor ceauşiste (dovadă clădirile mult mai mari din zonă, care au scăpat) – a fost, inexplicabil, rasă de pe faţa pământului!

Soarta a făcut, totuşi, ca multe elemente să fie salvate şi păstrate aşa că, după 1989, s-a putut face o foarte reuşită reconstituire a bisericii.

Acum, strada cu piatră cubică din prim-planul primei imagini cu bisericuţa a dispărut, spaţiul cuprins între strada Operetei, blocul turn, până la str. Poenaru Bordea fiind ocupat de „Aşezământul socio-medical Sf. Spiridon”, aşezământ care include şi clinica Nadia Comăneci. Deci este destul de dificil să prinzi acelaşi unghi cu fotografia din 1972, dar încercarea merită şi aveţi o fotografie din iulie 2014!

13 comments to Două fotografii… şi câteva amintiri!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>