Știți prea bine – zona centrală, cu tot glamourul ei, e moartă, putredă, secătuită. Firmele și-au relocat birourile din vechile clădiri adminstrative; mergînd pe bulevardele din zona zero te înspăimîntă nesfîrșitele vitrine goale; iar noaptea, luminile sînt stinse în tot mai multe blocuri.
Asta-i viața, se pare. Bucureștiul n-are un City, un district de afaceri – serios, n-are.
La ce folosește să avem un Palat al Telefoanelor, dacă la parter n-are ceva unde să intre și să iasă oameni, clienți, cumpărători? Spațiul comercial de la stradă este mort; ușa – înainte de renovare, rotativă – este închisă.
Să nu mai zic despre clădirea din dos – a Direcției de telecomunicații a Municipiului București, în mare parte abandonată – și urîtă, urîtă rău…
Vă-ntreb apoi, cum ați face să trimiteți o scrisoare, o vedere, dacă sînteți în centru? Știți vreo poștă?
Hm – nu. Bucureștiului îi lipsește o Poștă Mare; o Poștă Centrală – o poștă reprezentativă. Ziceți că există oficiul nr. 1? Dar vă rog; căutați-l în dosul de unde este și vedeți că nici firmă nu mai are…
Alte poște, credeți-mă – nu prea sînt la vedere, în centru. Cea de pe colțul străzilor Cîmpineanu și Academiei nu mai e:
Este vreo poștă la Unirii, la Universitate, în Romană (în afară de cea mică de pe strada Tache Ionescu)? – nu e.
Mare, mare porcărie. Despărțirea serviciilor P.T.T.R. a fost o mare porcărie. Poștele „mari” tradiționale – Titan, Vitan, Puișor – au devenit, treptat, sedii Romtelecom, în defavoarea cetățeanului obișnuit să găsească serviciile comune laolaltă.
Iar Romtelecom a renunțat, treptat, la serviciile cu publicul în aceste sedii. Unele au devenit altceva – au fost reconverite, au fost închiriate. Oficiile poștale s-au mutat în spații improprii, departe de locul unde cetățeanul are nevoie de ele…
P.T.T… P.T.T.R… Cetățeanul e făcut poștă…
Foarte interesantă această “involuţie” a unei zone, altă dată atât de …”şic”
http://foto.agerpres.ro/index.php?p=7&q=Calea%20Victoriei&qt=1&qf=1&d=-1&h=1&r=0&md=0&f=0&e=0&x=0&t=0
Din câte ştiu, clădirea din spatele Palatului Telefoanelor a fost zguduită tare la cutremurele din 1977 şi 1986.
La ce foloseşte Poşta? La plătit facturile (de Romtelecom, culmea), la încasat diversele taxe pentru cazier şi alte acte (pentru că instituţiile respective nu permit plata prin transfer bancar sau nu pun la dispoziţia celor interesaţi numerele de cont)… şi cam atât.
Serviciul de coletărie e dezastruos, poşta nu vine (nici contra-cost) să ia coletul de la tine şi nici nu ţi-l aduce la uşă.
Iar scrisori… cred că 99% din plicuri sunt facturi, declaraţii de impunere la fisc şi alte acte oficiale.
ai uitat alocaţiiele şi pensiile. În rest, văleu.
Posibil ca vor sa repare Palatul Telefoanelor (capital), dupa se vor intoarce daca nu RomTelecomul atunci alt cineva, locul este prea central.
“Asta-i viața, se pare. Bucureștiul n-are un City, un district de afaceri – serios, n-are.”
Sper ca nu visezi la un centru de tip american, unde tot stratul istoric a fost demolat pentru mizeriile alea de zgarie-nori. Pe langa faptul ca asa un centru nu este frumos, el aduce la niste cheltuieli enorme (ca sa asiguri accesul multor oameni trebuie sa faci autostrazi urbane nu gluma).
De fapt el se contureaza, insa in afara orasului, pe modelul Parisului si asa este perfect.
Pensiile vin (şi) pe card… ah, dar stai, că banca nu eliberează banii până ce poştaşul nu aduce talonul acasă la pensionar (!).
—
Americanii nu prea au avut centru istoric aşa cum îl înţelegem noi… Ei au reconstruit frecvent, o dată la n ani, zonele centrale.
Manhattan, 1873: http://en.wikipedia.org/wiki/File:George_Schlegel_-_George_Degen_-_New_York_1873.jpg
Se observă doar clădiri din cărămidă, înghesuite. Construcţiile din cărămidă sunt grele (astfel înălţimea clădirii e limitată) şi nu rezistă foarte bine la cutremure (undele de şoc produc desfacerea mortarului care ţine cărămizile). Probabil de asta, cum au apărut alte tehnologii, au preferat să demoleze şi să construiască altfel (structurile cunoscute acum, cu beton, oţel şi sticlă).
Zona e destul de expusă şi intemperiilor, probabil vechile clădiri din perioada colonială, din lemn, nu au rezistat prea mult.
Unii au facut şi un studiu pentru ceea ce se vede, de fapt, cu ochiul liber:
http://www.agerpres.ro/social/2014/08/25/centrul-vechi-cea-mai-importanta-atractie-a-capitalei-pentru-majoritatea-bucurestenilor-studiu–14-29-39
laudă-mă, gură, cum ar veni. Că-i un studiu făcut de city grill/caru cu bere.
Apropo… copertina de la Caru cu bere e la locul ei. Bine-mersi. S-au lăbărțat cu mesele ceva de speriat, la adăpostul ei…
Referitor la carduri pentru pensii: Pensionarii de astazi nu prietenesc cu tehnololgia (trebuie sa mai treca timp ca toti pensionarii sa stie de card), nu toate satele exista bancomate..
Despre americani si imobile istorice: Constructiile din lem erau la moda mai mult in suburbii(si sunt)adica se faceau case private din lemn, iar in centru pamantul este mai scump si acolo era firsec sa se aplice niste materiale mai scumpe (caramida, piatra). Insa ei nu au dat nici macar 2 bani pe patriomoniul sau istoric si au demolat tot pentru a inlocui cu zgarie nori (ei teoretic puteau sa faca ca in Paris, insa au preferta sa faca pipi pe istoria sa.
Pot sa iti dau cateva exemple:
Marion County Courthouse(1876): Un imobil cu o arhitectura superba, ce ar putea infrumuseta orice centru vechi al unui oras european
http://b-levi.com/research/arch/hodgson/img/marion_hyman_1897.jpg
Asa un imobil in europa ar fi fost pastrat ca ochii din cap, in el ar putea facea primarie, universitate….
http://www.usgwarchives.net/in/marion/postcards/ch.jpg
Insa americanii in anii 60 fiind afectati de benzina care le circula in creier, a hotarat ca trebuie construit alt bloc urat langa, iar pe asta vechi mult mai frumos au hotarat ca este mai bine sa il demoleze.
http://historicindianapolis.com/images/stories/imported/courthouse.JPG
http://justinharter.com/wp-content/uploads/2012/09/demo-of-marionco-ch.jpg
Si asemenea exemple sunt extrem de multe.
M-am hotarat sa mai dau un exemplu de tampenie, in Detroit au avut o primarie frumoasa construita la sfarsitul sec 19 Detroit City Hall(1871):
http://www.historicdetroit.org/image/2/750/0/5/images/cityhall2.jpg
(Apropo in imaginea de mai sus se vede un exemplu de zgarie-nori frumos, este in stil art-deco)
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/ext_cityhallclocktower2_0.jpg
http://www.historicdetroit.org/image/2/750/0/5/images/1912-dime-savings-and-detroit-city-hall.jpg
http://www.historicdetroit.org/image/2/750/0/5/images/pontchhammondoldcityhall-loc.jpg
In 1955 a fost data in exploatarea imobilul noii primarii (urat ca …. arhitectura moderna)
http://www.hines.com/toolkit_images/Project%20Photos/Coleman%20A.%20Young%20Municipal%20Court/CAYMC_lres_web.jpg
Tot in acelasi an primarul rasist Albert Cobo, a organizat mutarea fesiva a peronalului din vechea primarie in noul imobil.
http://www.toledoblade.com/image/2013/07/27/800x600_b1_cCM/Cobo-2-jpg.jpg
Papagalul rasist se afla pe prim plan cu ochelari. Din fericire papagalul a murit in 57 de atac de cord si imoboilul pana atunci nu fusesera demolat, deci primaria veche putea sa fie lasata in pace.
In locul lui Cobo vine Louis Miriani, fiind din acealsi partid tamp (republican), a continuat mizeriile incepute de rasistul precedent si in 1961 a hotarat sa demoleze vechea primarie.
Sau organizat si proteste contra demolarii:
https://farm4.staticflickr.com/3876/14844776708_a7e92f1f1d_o.jpg
Insa jocurile fusesera facute, locul era prea central ca partdul republican sa nu vanda cuiva acel teren si in 1961 au inceptu sa demoleze imobilul istoric:
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo1.jpg?1408971316280
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo3.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo4.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo5.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo6.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo7.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo8.jpg
Cam asta a ramas in locul bijuteriei de cladiri:
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo10.jpg
http://www.historicdetroit.org/workspace/images/cityhalldemo11.jpg
Si totul sa intamplat din cauza setei de bani ai liderilor republicani.
SI ultimul exemplu cum a fost inainte si dupa constructia unei autostrazi urbane. A fost demolata o strada intreaga cu imobile istorice, in care sa nascut bluesul din Detroit.
https://detroitenvironment.lsa.umich.edu/wp-content/uploads/2014/02/Hastings-Street-Before-and-After-Small-Article.jpg
Precum se vede sunt imobile de calitate, care nu trebuiau fi demolate. Si asemenea cazuri de genocid arhitectural s-au intmaplat in SUA de multe ori, Ceausescu pe langa republicani este ca un Bichon maltez fata de Pit bull.
Slava cerului, nu sunt chiar porniri dintr-astea pe aici pe la noi… distrugerea masiva si programatica a fost in anii infaptuirii comunismului…
Distrugerea actuala nu trebuie trecuta cu vederea, dar nici mijloacele civile si civice de a i te opune…
Pacat ca lipsei de program si de perspectiva a administratiei i se opun aceleasi lipse din partea societatii…
@ADY88:ce comentarii pline de informaţie ai postat!Am senzaţia că nimeni nu-i întrece pe americani când e vorba de demolat zone vechi
din oraşe
las cca acum l-au bagat la vanzare, poate mai are o sansa http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-18172950-telekom-romania-scos-vanzare-palatul-telefoanelor-alte-doua-proprietati-din-centrul-bucurestiului-pret-pornire-21-6-milioane-euro.htm
sa se construiasca ce s-o vrea in spate – cladirile sunt oribile -, dar Palatul tare-ar merita sa “traiasca” din nou!
In mod normal (şi într-o ţară normală) statul ar trebui să cumpere Palatul…este o clădire simbol a Bucureştiului. Ce înseamnă pentru România 21,6 milioane de euro? La cât s-a furat din ţara asta 🙁
sau sa-l ia Primaria.