despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

strada-ngustă

Splendid e Bucureștiul în partea sa nordică. O plimbare de-a lungul Kiseleffului și Aviatorilor te convinge de asta. Dar nu-s doar astea două cele mai interesante locuri de văzut de pe-aici.

Desigur, e și cartierul Primăverii; dar dacă nu vrei să intri-n zona asta poți rămîne la stradă, admirînd Calea Dorobanților. Dorobanțiul are trei segmente mari; partea-ngustă ce pleacă din Lahovary și ajunge la Perla; apoi partea largă, prinsă-ntre blocuri de pînă la Piața Dorobanți; și se termină cu umbroasa alee rapidă ce ajunge la Televiziune.

Ultimul deceniu a impus Dorobanțiul ca zonă de fițe, de lux. Găsești aici magazine cu ifose, cafenele scumpe – tot ce face din zona asta ceva strălucitor

Interesant în zona adiacentă este felul în care s-au îndesat blocurile și bloculețele; mai ales înspre Floreasca, întreaga felie de oraș devenind scumpă, cu nasul pe sus, cu oameni care vor să se vadă c-au bani…

Străduțele puchinoase de pe-aici sînt ne-ncăpătoare; adevărate capcane pentru șoferul neștiutor; se-adaugă industria paralelă a parcagiilor și totul pare neprimitor, fără gust, fără s-arate a oraș frumos și armonios și sănătos dezvoltat.

Totuși, e ceva interesant pe aici. Felul în care blocurile s-au îngrămădit unele-n altele, care mai strălucitor și mai urît, felul în care se-adună bistrourile, firmele de cosmetică, de modă, de chestii-aparent-inutile, felul în care trotuarele-nguste sînt blocate de mașini imense și grele – totul îți dă, așa, o impresie de oraș dinamic, de afaceri bănoase, de roți care se-nvîrt; de la sine aici s-a născut un fel de district artificial de afaceri și luat bani; un district unde dimensiunea rezidențială pare-a fi trecută în plan secundar.

Mergeți pe străzile-pereche Tudor Ștefan și Puțul lui Zamfir, pînă-n dosul Pieței Floreasca – un circ al foamei transformat și el într-o capcană pentru cei care-au nevoie s-arate că au cu ce. Veți vedea două străzi înguste de alt oraș; nu de București tipic.

Încă se mai construiește; blocurile apărute-n anii ’90 arată deja sărăcăcios și anancronic; mai sînt și cîteva proprietăți nevalorificate – reminscențe ale vremii cînd aici era un cartier simplu și liniștit.

3 comments to strada-ngustă

 • Ando

  De fapt, este un haloimis imobiliar…rezultatul a 25 de ani de aranjamente şi de corupţie la nivelul administraţiei centrale şi locale.
  Nu prea îmi aduc aminte cum arătau respectivele străzi, dar sunt convins că dacă se respectau ad litteram reglementarile în vigoare, altul era aspectul general al zonei.
  Goana după bani a generat explotarea la maximum a fiecărui petec de teren.Privţi cât de puţină verdeaţă a rămas ! Metal, sticlă, beton, asfalt…adevărate ”canioane” urbane!

  Şi,din păcate, nu e singura zonă din oraş care a suferit această schimbare.

 • hm

  Cam așa – dar puține locuri parcă au fost atît de transformate…

 • Aoc

  Cand eram mai mic, acum vreo 15 ani, erau numai casute parter sau parter si un etaj cu gradini. Imi amintesc ca eram fascinat de o casuta in mod particular, probabil cea mai veche din zona respectiva, acoperita cu carton asfaltat, ascunsa intr-o curte uriasa cu o diferenta de nivel destul de mare fata de strada (cam 1 metru sau 2 sub nivelul strazii). Am impresia ca se gasea sub blocul de sticla de pe partea stanga a img_4446 sau undeva pe acolo.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>