despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Transportul public

Intr-o zi normala, s-a parea ca avem pe strazi vreo 300 de tramvaie, 200 de troleibuze si 1000 de autobuze, in ele intrand vreo 2,8 milioane de oameni; asa zice regia de transport.

Mai sunt si alte lucruri de aflat despre transportul in orasul nostru: cele mai multe autobuze sunt noi; s-a casat cam tot ce era vechi, inclusiv o mare parte din autobuzele DAF care au insemnat pentru noi toti pasul spre un transport public civilizat. Transportul cu autobuzul este cel mai flexibil si a fost o vreme cind lega Bucurestiul de toate comunele invecinate pe o raza de 30 de kilometri.

Si troleibuzele sunt cam toate noi. Ati observat tendinta de a nu mai folosi troleibuze articulate – se zice ca s-ar fi descurcat mai greu prin trafic. In plus, dupa mai bine de 20 de ani, s-a redat folosintei linia de troleibuz ce leaga Berceniul de Centru (deoacamdata doar pina in Piata Unirii).

In ceea ce priveste tramvaiele, stiti ca nu prea exista tramvaie noi in Bucuresti? Toate sunt de fapt re-carosate si reconditionate. Transportul cu tramvaiul a ajuns cel mai eficient si civilizat, fiind de altfel si primul care a asigurat, iarna, incalzirea calatorilor. Noi linii de tramvai nu sunt planuite; intr-o vreme se discuta de revenirea tramvaielor pe axa Viilor-Tudor Vladimirescu-Panduri, insa nu era un proiect prea folositor. Sunt voci care ar sustine unificarea traseelor dinspre Rahova spre Piata Unirii cu cele ce ajung la Sfinta Vineri din partea estica a orasului, ceea ce ar presupune insa mari lucrari prin mijlocul Pietei Unirii.

Chair daca nu credeti, exista un grafic, un orar al plecarilor si sosirilor in statii; conditiile de trafic il fac greu de aplicat. Cele mai multe mijloace de transport au viteza limitata electronic.

Va fi transportul public regindit in viitor?  Se va uni regia de transport de suprafata cu cea de metrou? Se va construi metrou in Drumul Taberei? Se vor amenaja macar toalete publice in statiile de metrou? Se va construi odata si-odata un pasaj de legatura decent intre statiile de metrou de la Piata Unirii? Vom avea oare transport de noapte, asa cum ar fi normal? Se va circula mai fluent in orele de virf? Ei,  asta… asta, sincer…nu stiu!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>