N-aveți idee ce aventură frumoasă a fost căutarea clădirii Radio București; pur și simplu n-aveți. Ne-a pus pe jar; am căutat în arhive, în ghiduri stradale, ne-am chiorît pe hărți, ne-am adus aminte de legende și de de lucruri uitate; am făcut supoziții și – pe rînd – le-am eliminat.
Dar acum știm. Hărțile împrejurimilor Bucureștiului din 1934/35 și 1943 nu ne mint:
Radio București – splendida clădire – se afla pe locul unde azi este Institutul Meteorologic. Ne mai gîndim dacă este plauzibilă transformarea vechii clădiri Radio în actualul corp din stînga al clădirii principale ale Institutului…
Pe 1 septembrie 1929 intră în funcţiune emiţătorul pe unde medii de 18 kW de la Băneasa (lungimea de undă: 364,5 m). Acesta avea două antene de 90 m înălţime şi o clădire aferentă şi era legat de studioul din Bucureşti prin 10 km de cablu subteran (sursa)
Din 1929 în România functiona postul Bucuresti cu putere de 12kW pe frecventa de 761kHz, respectiv pe lungimea de unda de 394m, situat în imediata apropiere a capitalei pe soseaua Bucuresti-Ploiesti (sursa)
Între studioul din strada Berthelot și sediul din Băneasa cam sînt 10 kilometri, nu-i așa? Sînt. Mai avem o referire făcută în Ghidul Bucureștilor din 1935. (disponibil cîndva aici, azi nu mai știu unde poate fi găsit)
Am localizat și clădirea aceasta misterioasă (sursa):
Este, desigur, stația radio de la Tîncăbești – inaugurată oficial la 1949.
Doar că… nu ne oprim aici. Veți vedea.
——-
Am descoperit, în căutările noastre, surse externe – vă asigurăm că merită explorate cu atenție:
- Cristian Copcea
- Radioamator
- Emil Matei
- Pro Radio Antic
- Radio România Aniversar: 84 de ani | 85 de ani
In concluzie: să nu ne culcăm pe lauri 🙂