despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

vedere de la înălţime

Îndesit de blocuri noi și-nalte, Bucureștiul văzut de sus este o necunoscută pentru mulți dintre noi. Cîteva din clădirile recente și-au deschis terasele pentru baruri și restaurante – dar ce te faci dacă vrei să-ți cuprinzi orașul, cu privirea, pe gratis; și altfel decît cinstind vreun paznic mai simpatic de-al vreunei instituții centrale?

Bucureștiul – săracul, oraș de cîmpie – nu prea are cultura panoramei. Mie-mi place să mă găsesc pe-un delușor de-al capitalei și să privesc în jos, cu drag, la forfota străzii.

În București n-ai în ce turlă de-a unei biserici să te urci; și zău că-i păcat. E-o mare lipsă, închiderea Bisericii față de ideea asta. Dar așa-s lucrurile.

V-aș trimite spre două-trei posibilități mai noi de-a privi de sus în jos.

Prima e cea mai la-ndemînă; anume roata cea mare din Parcul lui Piedone. Fii-mea s-a declarat pînă deunăzi împotriva ei, așa c-am admirat belvederea de pe Dealul Mărțișorului doar acum…

În apropiere se află blocurile de jos, de lîngă lacul Văcărești – Asmita le zice. Sus, la ultimul etaj al unuia, se află Observatorul Parcului Natural (Delta Văcăreștilor). Se poate vizita, dar cu programare. Trebuie să luați legătura cu Salvați Delta și să conveniți o dată convenabilă, fiindcă nu se poate de pe-o zi pe alta; de obicei se așteaptă formarea unui grup mai mărișor.

În Pantelimon – v-a scris mai an Ando – s-a deschis Turnul de Artă; alt obiectiv (din) care se poate vedea, dacă vă luați un mic răgaz ca să programați vizita prin Make a Point (se poate și prin Facebook).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>