despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Scriitori II

Am dat peste un alt loc în care scriitorii au primit case – un bloculeţ vechi cu 6 etaje de pe strada Dionisie Lupu, la numărul 74:

N-o duceau prea rău oamenii ăştia.

9 comments to Scriitori II

  • dstb

    “N-o duceau prea rău oamenii ăştia.”

    Corect. Totusi, cel putin trei dintr ei ei meritau chiar mai mult.

  • Ptiu, ”cinste” `telectualilor care au slujit ideologiei comuniste. Nicolae Tautu a avut grija sa linga memoria tov. Lenin, Preda a scris proza proletcultista, iar domnul Ovid Crohmaniceanu (nascut Moise Cohn – era evreu) a murit de dragul realismului socialist. Deh, meritau o locuinta bunicica…

  • dstb

    Preda a scris *numai* proza proletcultista.
    Si, desigur, sa te nasti evreu e o crima.
    Ce penibili sint cei care vad doar ceea ce le convine!

  • @ dstb – mai usor cu jignirile, mai ales la adresa lui Lucian si ale adminului site-ului. Esti din aia care se ataca repede, vad. Lucian doar a facut PRECIZAREA ca era evreu, fara conotatii, iar adminul a emis o PARERE PERSONALA. Am scris cu majuscule, poate acum vezi esentialul.

    @ LV, admin – thx pt info!

  • hm

    Lasînd deoparte chestiunea talentului şi oricare parti-pris-uri (uite, mie nu-mi place Preda – dar nu contează) sistemul ăsta sovietic de răsplătire a artiştilor (uniuni de creaţie, case de vacanţă, apartamente de la primărie) este de bun-simţ?
    În cazul de faţă, scriitorii locuiau într-un bloc naţionalizat: face şi mai imoral sistemul?

    Scriitorii merită mai mult, dar pentru asta s-a inventat copyright-ul…
    Marin Preda cîştiga foarte bine şi din vînzarea cărţilor, din cîte ştiu.

  • Dstb, sper ca ai fost la ora de limba romana in care s-a discutat proletcultismul (în comparatie cu acest gen literar, o revista de manele este chiar de apreciat). In conditiile in care ”poeti” care scriau versuri despre tractor, colectiv si Stalin primeau case nationalizate, iar intelectualii veritabili infundau puscariile si le erau confiscate averile (case, terenuri, etc), atunci cred ca da de gandit putin.

    Preda a scris SI proza proletcultista, DAR SI unele texte impotriva regimului. Nu ii scade din merite, la fel cum nu ii creeaza o imagine imaculata. Totusi, Preda a beneficiat din plin de bucuriile comunismului. Apropo, nu e vina mea ca Ovid Crohmaniceanu, Silvian Iosifescu, Alexandru Jar sau Aurel Baranga au scris in linia realismului socilist. Nu eu i-am pus. Si nu e vina mea nici ca au fost evrei sau de origine evreiasca. Nu eu i-am facut, nu eu i-am nascut. Si nici nu am spus ca e un lucru rau. Esta asa daca vrei tu sa-l vezi astfel.

  • Sambata am facut si eu poze acelui bloc, arhitect fiind George Damian, un arhitect foarte prolific. Am intalnit “semnatura” lui in multe zone ale Bucurestiului – Dionisie Lupu, Cotroceni, Matasari, Hristo Botev sau zona Parlamentului.
    Blocul este renumit ca fiind blocul artistilor. Cred ca mai este unul pe Dionisie Lupu, la intersectia cu CA Rosetti, in care au stat multi actori.

  • Cred ca si Catinca Ralea era evreica. Nu ca a ceva rau in asta. Ea este cea care i-a luat interviu sotiei lui Louis Armstrong cand aceasta a vizitat Bucurestiul. A fost sotia lui Emanoil Petrut, nu?

  • hm

    Catinca Ralea – da, a fost soţia lui Emanoil Petruţ.
    Cred c-o să mai dăm peste astfel de imobile ‘comune’.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>