despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

povara începerii școlii

Observ cu mare sîcîială că, de ani buni de zile, începerea școlii e asociată cu scandal, cu înverșunări, cu frustrări… Ce greșit e!

Desigur, privesc televizorul, citesc presa, ascult oamenii-n parc și pe lîngă mine. Și-s trist că văd, în preajma zilei astea, cum se discută doar de povara de-a trimite copilul la școală; de lipsurile sistemului educațional; de bîjbîielile programei.

Nu cred că-i chiar așa o povară, pentru cei mai mulți dintre noi, să-și dea copilul la școală. Atenție – zic bine, pentru cei mai mulți dintre noi! Pentru că știu bine că-s atîția (și chiar prea mulți!) oameni care au greutăți mai mari decît am vrea noi să credem…

Dar ce să vă zic eu! Dac-ai bani să bagi doi litri de cola-n copilul tău, nu-mi pare un capăt de țară să-i iei caiete de 7-leii-ăștia!

Dac-ai bani să iei atenții lu’ doamna, nu cred că face să te plîngi că ce scumpe-s cărțile!

Să-ți iei copiii la cumpărături pentru școală în hipermarket doar pentru a-i face să se simtă prost cu textele: n-avem bani de asta, nu ne permitem, dragă, ailaltă (dar să nu uităm, totuși, să luăm petul de bere pentru tăticu!) e cam de prost-gust!

Ce lecție dai copilului? Că începerea școlii e o povară. Că, decît să arunci banii pe școala aia, mai bine s-avem noi, mamă, burta plină!

Azi a fost 15 Septembrie. Și-a fost o zi splendidă; cu Soare, cu o căldură blîndă și cuminte, de parcă și lui Dumnezeu-Drăguțul i-a venit să facă cu ochiul copiilor care-ncepeau școala.

Un așa 15 Septembrie-i păcat să-l consideri o povară.

Dac-ați uitat cît de mult le place copiilor să se bucure, să vă fie rușine.

8 comments to povara începerii școlii

 • Anastasiu

  Părinții uita ca treaba lor este sa își educe copiii! Nu a școlii ! Nu scoala poate suplini ce nu s-a facut acasă !
  Aceeași discuție ca si cu religia! Mereu se zice ca profesorii de religie “inoculeaza” si fac “prozeliți”…
  Pardon – profesorii de religie își fac treaba; își fac insa treaba acei părinți care își trimit copiii “nepregătiți” la acea ora de religie??

 • hm

  Dacă vorbesti in fata copilului doar despre cat de scumpe sunt rechizitele si hainele noi, ce părere pozitivă va avea acel copil despre scoala?
  De luat aminte observatia despre orele de religie; daca profesorul de religie este dusmanul nostru, pai e bine sa nu fim nepregătiți înaintea dușmanului.
  Pana si Pițurca se uita la jocul adversarilor înainte de meci 🙂

 • PaulIP

  “Ce lecție dai copilului? Că începerea școlii e o povară. Că, decît să arunci banii pe școala aia, mai bine s-avem noi, mamă, burta plină!”
  Perfect adevarăt!
  Ceea ce este îngrijorător este că, dacă un copil este învățat pe raționamentul citat, va ajunge (cu aprobarea și chiar încurajarea părinților) un derbedeu, cu apucăturile “specifice”. Dacă multiplicăm ” cazul” de mai sus la un număr foarte mare (ceea ce se va întâmpla cu siguranță), respectul pentru carte (de citit, nu de jucat) si pentru profesori se va reduce drastic (vreau să spun “de tot”, dar fac pe optimistul).
  Și toate astea din cauza unor ” parinți” prea indiferenți (sau prea disprețuitori?) față de valorile morale…

 • hm

  Scoala nu poate face ceea ce nu face parintele!
  Daca vrei sa vezi ce ne așteaptă in viitor, petrece o ora la un “loc de joaca”, oricare, din orice parc. O sa vezi cum își fac treaba părinții – si o sa te pună serios pe gânduri…

 • PaulIP

  @hm:
  Știu prea bine că rechizitele și hainele noi nu sunt tocmai ieftine (și am știut dintotdeauna), dar contează ca acel copil să “vadă partea plină a paharului”: satisfacția morală. Este “scump” să ai un copil premiant, dar și satsifacția morală merită pe deplin…

 • PaulIP

  @hm: (scriu mai greu mesajele, deci răspund cu întârziere)
  “Daca vrei sa vezi ce ne așteaptă in viitor, petrece o ora la un <>, oricare, din orice parc. O sa vezi cum își fac treaba părinții – si o sa te pună serios pe gânduri…”

  Stau vizavi de un astfel loc de joacă, și mai sunt și vecin cu astfel “de părinți”, iar de faptul că observam ” atitudinea” acestora pe vremea când mă jucam și eu pe-acolo nici nu mai vorbesc…

 • hm

  E bine sa știe, copiii, care este si valoarea banului. La fel cum trebuie sa li se zică si despre restul valorilor!

 • Un an nou scolar plin de succese

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>