… am zis să-ncerc, odată-n viaţă, şi mustul făcut de-altcineva. N-am ajuns prin pieţe – pe la „zilele recoltei” cu mici, dulciuri proaspete făcute acu’ o săptămînă şi „must” dintr-ăla zdrobit din struguri luaţi „de la Pucheni”. N-am ajuns nici pe la restaurante, să mi se dea carafa de juma’ de litru cu 10-15 lei.
Într-un moment de slăbiciune dublată de-o curiozitate nesănătoasă, am vrut să văd ce se vinde pe post de must în magazinele unei crame francizată intensiv: „Mufatlar” (c-aşa-i zice, împleticit, beţivul).
Cînd intri, vezi că se vinde scump. Litrul de lichid denumit „must” este 9 lei (eu îl cumpăr, de la prietenii mei, cu 4 lei şi 50 de bani). Dup-aia te minunezi că mustul se vinde din pungi dintr-alea băgate-n cutii, cu robinet.
Şi… dup-aia îl guşti.
Poate fi orice; nu must. Detergent de veceu, după culoare. Lichid de parbriz, după miros. Sirop de tuse, după gust. Pe scurt – scursoare; chimică.
Scursoare vîndută pe post de must.
Am luat si eu 🙁
Daca din asa ceva se face vinul… pai vinul ala nu e vin!
Adica, la restaurant mustul vine la 20-30 de lei litrul? Cand in piata este si la 50 de lei????
Ce bine o duc unii….
* CORECTEZ * In piata voiam sa zic ca e 5 lei (RON)
S-o ia naiba de denominalizare, ca nici dupa 10 ani nu m-am obisnuit cu ea.
Amiral Snagov: las’că nu eşti singurul neobişnuit cu denominarea :
https://www.simplybucharest.ro/?p=19704
Murfatlar e obişnuit cu apa cu alcool şi zahăr vândută ca vin. Probabil ăsta e mustul din care se face Babanu’.
Pentru conformitate: http://verticalnews.ro/care-sunt-vinurile-cu-care-se-otravesc-romanii/
Marca de tradiție “Dealurile Chimiei” 🙂 🙂
Ieftin și bun. La-nceputul anilor 90, cînd “se putea cu adevarat orice”, alcoolul se fabrica absolut oriunde si in orice conditii. Să fi văzut atunci intoxicări și organe interne distruse….
Pentru informare:în piaţa Obor este un cort special amenajat pentru ”mustangii”…
Poţi gusta mustul care se prepară pe loc.
Eu am luat de ”căpşunică”.Foarte bun la gust.Au şi tulburel.
Totul e pe gustate.
Din păcate, preţul este mare: 8lei/litrul şi este ”stas” adică niciunul nu vinde măcar cu 7,50lei/litrul !!!
mustul 8 lei, si strugurii aia ies din vie la un pret de 1.50 lei kilul, de cele mai multe ori….
Dar, de!!! E de sezon!!!
Si mai e un pic, si… gata cu mustul pe anul asta.
“Poate fi orice; nu must. Detergent de veceu, după culoare. Lichid de parbriz, după miros. Sirop de tuse, după gust. Pe scurt – scursoare; chimică.”
Cu vreo câţiva ani în urmă, erau pline magazinele de cartier de vinuri la 1,5 l cu nume ciudate.
Astea erau mai degrabă lichid de parbriz după culoare, sirop de tuse după miros şi detergent de veceu după gust.
măcar de-ar avea proprietăți folositoare la spălatul veceului, că le-ai putea folosi la ceva, dacă te-ai țăpit cumpărîndu-le…
@ Dr.2005: mie unu’ care a lucrat la Murfatlar, ceva directoraş, mi-a zis că Babanu nu-i deloc chimicală. bine, cică nici românesc nu-i, ci un cupaj din două vinuri ieftine portugheze. poate s-o fi schimbat ceva între timp, că omul n-avea motiv să mă mintă, mi-a zis asta după ce şi-a dat demisia d-acolo.
a nu se înţelege că beau Babanu, am surse mai bune :))
Am băut o singură dată Babanu. Şi mi-a ajuns pentru toată viaţa la cât de rău mi-a fost după 1l de Babanu.
Aşa că prefer să beau ce iese din strugurii de la ţară. Anul ăsta nu o să beau nimic, că sunt vreo 2 ciorchini în toată via…
anu’ ăsta e cam slab… o să fie vinul scump.
Adică, vinul ăla „care a trecut pe lîngă strugure”, cum se zice.
Babanu e bun doar de vin fiert. Crud nu e bun.
Oare o fi bun pentru curăţat lanţul de la bicicletă? Că e mai ieftin decât un tub de degresant, iar lanţul se curăţă bine cu alcool.
de-asta sînt așa veseli, bicicliștii, uneori 🙂