despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

aș vrea mai mult

E toamnă, e momentul ăla al anului în care bogăția naturii își arată ce-are mai frumos, înainte de-a se transforma în gri și veșted.

Mustul fierbe, pastramele sfîrîie, prunele bolborosesc în oale, devenid magiun – sau se ridică, sub formă de abur, prin serpentina alambicului, devenind apă de foc – castraveții sînt puși, aliniați după-nălțime ca la armată, în borcanul de 10 litri, cu saramură peste ei. Zacusca s-a răcit și se poate pune frumos în cămară, gutuile fac arome la soare-n geam, merele și restul dulcelor poame colorează mesele… Crizantemele-s bîzîite de viespi zgribulite și de muște năuce – iar soarele, cînd bate, bate pieziș, drept în ochi să te saturi de el, să-ți faci rezerve pentru mai încolo, cînd or da cețile grele…

Și, încă, aș vrea mai mult.

Aș vrea să simt abundența și mai bine. Aș vrea tarabe pline, veselie, risipă de bunătăți.

Da – aș vrea ciuperci care să se găsească de vînzare, pentru păstrat pe iarnă, pentru toate poftele. Aș vrea cărnuri și cîrnați de pus pe frigare, pastrame nu doar de la tîrguri la care doar scumpetea e tradițională. Aș vrea să miroasă a pîine proaspătă, a gogoși tăvălite-n zahăr mult, aș vrea să fie totul… mai pe specific.

Aș vrea… nu știu cum să zic… aș vrea mai multă sărbătoare; doar am mai dus-o și pîn-la toamna asta!

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

12 comments to aș vrea mai mult

 • Ando

  Bucureştiul este un oraş eterogen sub toate aspectele(urban, demografic),dar-probabil-că în anumite zone, chiar în oraşele mai mici,atmosfera de care vorbeşti poate fi percepută mai intens.
  Şi nu numai toamna!

 • hm

  Mai mult ca sigur!
  înainte vreme îi înjuram pe Onțanu și Piedone pentru feluritele “zile ale recoltei” și alte manifestări asemănătoare de prin piețe, dar acuma, cînd văd că alții nu-s în stare să facă nimic altceva, zău că m-am răzgîndit.

 • Daca vrei mai mult atunci na:
  http://pozedecat.wordpress.com/2014/10/08/mama-si-fiica/
  Ca tot mi-ai aratat Dacia aia in descompunere 🙂

 • eu când merg pe la pescuit mai culeg ciuperci pe malul Neajlovului, prin păduri sau chiar de pe mal. e un fel de ruletă ciupercească, mă pricep cât de cât dar nu foarte :))
  glumesc puţin, dacă am dubii nu le iau. şi sâmbătă se pare că mă duc în sfârşit la pescuit.

 • şi cu pastramele mergi în piaţa Rahova nouă, e acolo o măcelărie ţinută de un domn musulman de la care mă aprovizionez eu mereu. DE-MEN-ŢI-A-LE cărnurile!

 • hm

  stiu turcu’ ăla 🙂
  Aferim!

 • hm

  adrian, văzui acu’, și tare-mi mai plăcu!!!!

 • PT

  Baieti, cu scuzele de rigoare, aia este(viitor “a fost”) masina mea. Vai cum a ajuns…. 🙁
  O lasasem in grija unui vecin mai nebun, dar zau ca nu credeam ca o sa ajunga asa
  Ce mica e lumea….

 • PaulIP

  E una din puținele Dacii de care chiar îmi pare rău că a ajuns așa…
  Încă mai poate fi salvată.

 • hm

  Tii, ce păcat, vecine PT!
  Că stau la vreo patru blocuri distanță și trec des pe lîngă mașina ta… Pînă anul trecut ședea cuminte în parcare, dar vreun binevoitor a scris la Primărie și-a reclamat-o ca abandonată, așa că a trebuit mutată pe trotuar, la vreo 20 de metri… De-atunci a început, treptat, să fie “desmembrată”

 • PT

  :)) A fost dezmembrata la cerera mea. Adica, pe romaneste, incepusera baietii “buni” sa o vandalizeze. Asa ca, intr-una din putinele momente cand aveam net de la sfantu satelit si musulmanii nu trageau, i-am zis baiatului ce avea grija de ea sa ia de pe motor tot ce era bun(acum, daca ai ocazia, o sa vezi ca e doar blocul motor pe ea). Stiam ca portbagajul si capota fata erau legate cu lantul si lacatul(tot la cererea mea) si ca usa fata dreapta era praf la capitolul inchidere. Asa ca tipul cu ingrijirea a legat-o cu sarma ca sa nu fie descuiata.

  Nu are sanse PaulIP sa mai fie salvata. A fost dauna totala la un moment dat in fata si i-am schimbat lonjeroane, contraaripi si tot calabalacul(toate fireste, piese de ASAM/Connex). Si pun pariu ca au putrezit, ele fiind stiute ca fiind cele mai proaste subansamble posibile. E pacat, masina fiind una destinata Ungariei insa….asta e. Ar costa enorm sa o refaca cineva si sincer, sa vreau sa o dau si n-am cum. Actele-s pierdute iar eu sunt in pustietati p-aici.

  Apropo, mai este Zastawa aia albastra p-acolo prin parcarea centrala? Tin minte ca era una un albastru spre bleu asa…

 • hm

  am înțeles istoria 🙂
  ZAZ-ul cel bleu nu mai e (asta vara am văzut), dar a rămas cel alb…
  https://www.simplybucharest.ro/?p=5932

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>