despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

40 de ani pe strada Avrig

scris de Ando

Strada Avrig este compusă dintr-un segment ce pleacă de la Piaţa Iancului, se opreşte la intersecţia cu Ritmului şi bd. Ferdinand şi se continuă, după bulevard, cu al doilea segment până la strada Chiristigii, punct terminus parcul Obor, cel cu primăria sectorului 2.

De acest al doilea segment va fi vorba mai departe.

Pe la începutul anului ăsta, am găsit poza asta, făcută… în octombrie 1974, una din foarte puţinele mele fotografii “de oraş” din acea vreme (ca să fiu sincer, cred că e şi singura 🙁 )

Mi-aduc aminte că, de fapt, surprins fiind de abundenţa de maşini parcate pe stradă (probabil că era ceva bâlci de ziua recoltei în piaţa Obor), am pozat-o de pe balconul blocului în care locuiam atunci.

N-aveam, bineînţeles, idee despre prefacerile urbanistice care vor urma.

Aşa că, în ianuarie 2014, deci după 40 de ani, profitând de faptul că vegetaţia, care acum ajunge cam în dreptul etajului 4, era desfrunzită, am repetat fotografia. Balconul fiind închis cu termopan, nu am reuşit să respect în totalitate unghiul pozei iniţiale, dar sper că poza este destul de concludentă.

Ca repere comune avem deci: bloculeţul nr. 1 de pe colţul cu aleea Avrig şi zona de la nr. 2 unde în 1974 exista o baracă (plus magazia aferentă) pentru vânzarea de lapte şi iaurt.

Acum locul barăcii a fost luat de un butic cu o mica terasă de vară (în spate este un tăpşan care adăposteşte un rezervor de apă, deci fiind zonă de protecţie sanitară, vegetaţia a scăpat aproape toată).

Mult timp (din 1961 pâna prin 1978 ) strada şi zona au fost într-un statu-quo, adică singurele blocuri ridicate erau cele marcate cu 1 şi 2 dar, de fapt, singurul bloc cu ieşire la strada Avrig era cel de unde am facut poza (marcat cu A).

In 1978, vizavi s-a demolat şi s-au construit câteva blocuri de apartamente proprietate personală (3).

Apoi, prin anii 1984-85, s-a ridicat şi frontul de blocuri din capătul dinspre parc al străzii (4), front care cuprinde str. Chiristigii şi colţul acesteia cu Mihai Bravu.

Câţiva ani după revoluţie, până s-au mai dezmeticit şi lămurit vânzatorii, respectiv cumpărătorii de terenuri, nu s-a construit nimic. Startul noului “val” (5), l-a dat ridicarea clădirii de birouri de la nr. 3-5 (marcata cu X galben).

Apoi, ambiţiile imobiliare şi-au spus din greu cuvântul: unele, frânte pe parcurs de probleme financiare au deschis adevărate “răni”care zac nerezolvate de ani de zile – vezi groapa cu fundaţia abandonată notate cu P, altele, cum este cea din imagine şi despre care merită de citit articolul de pe subiectiv.ro.

… deşi finalizate rapid, contribuie printr-o nefericită amplasare-cu nimic mai prejos decât cea a blocurilor “ceauşiste”- la actuala structură şi imagine de stradă-canion.

* s-au folosit şi capturi de pe Maps Google

11 comments to 40 de ani pe strada Avrig

 • Anastasiu

  ce poveste frumoasa plecata de la un cliseu apparent banal!
  E momentul sa privim mai cu atentie printre “pozele de familie”, printre cele cu bunica, verisoara Mitzy si unchiu’ Nae poate mai apare vreo frantura de vechi Bucuresti 🙂

 • Ando

  Anastasiu: Mulţumesc! Cu ocazia asta am aflat ca la nr.1 , deci la intersectia cu str,Chiristigii, clădirea care adăposteşte acum atelierul pentru decorurile teatrului Nottara a fost, cam până prin 1950, sala cinematografului ILEANA…

 • Alex

  @Ando
  Felicitari pentru aticol, draga mi-a fost aceasta strada !
  Cateva amintiri si “locuri” de la sfarsitul anilor ’70:
  – strada in sine am parcurs-o de zeci de ori, mergand spre Uzina de Mecanica Fina, unde faceam “practica” in timpul gimnaziului;
  – inainte de crearea Parcului BO, cunoscut mai degraba ca parcul sahistilor, cu actuala Primarie,Avrigul avea o buna perspectiva catre fosta piata de peste Obor, amplasata cam pe locul magazinului cu intrarea pe la actualul McDonald’s;
  – parcul actual era un splendid “maidan verde” unde se retrageau “negustorii” sa se odihneasca la un pick-nick ad.hoc;
  – ulterior odata cu “sistematizarea” a aparut celebra statuie (zisa si a foamei) motiv de “cimilituri”..(stati oamneni, nu dati navala, nici azi nu e carne-n hala ! Il vedeti p’asta de jos..a murit rozand un os ! Aluzie la conformatia statuii..
  – sa revem la Strada Avrig: cum se intra dinspre Parc, pe partea stanga era intr-adevar Cinema Ileana, desfiintat insa mult mai tarziu, prin 1965 cred ? Am acasa un ziar din 1963 cu programul cinematografelor, iar Ileana “lucra din plin” ruland filme de la ora 9.00 pana la ora 23.00…pe vremea aia inca mai mergea..Desfintarea (din folklorul urban) s-a facut intrucat sala ramasese nerenovata de pe vremea lui “Pazvante Chiorul”..iar spectatorii nu erau tocmai multi…dar in schimb ieseau “cafturi” ca in filmul Sapte Pacate !
  – pe coltul opus inainte de a fi construite blocurile de pe Chiristigii, erau doua fabricute si un depozit de lemne..unul se pare apartinand fostului negustor Predoleanu ! O fotografie clara a acestora, realizata in perioada construirii Pasajului BO, se poate gasi prin amabilitatea D.lui Dan Vartanian pe Flick !
  – maidanul din spatele lor catre Aleea Avrig, l-am apucat ca fiind un depozit mare al ICVA – Intreprinderea de colectare si valorificare a ambalajelor; acolo caram la greu sticle, borcane, ladite, etc. Azi pe locul respectiv se afla doua blocuri noi, indesate cu forcepsul, unde distanta fata de celelalte constructii este atat de mica, incat poti vedea filme porno, fara sa ai cablu, gratis de la vecini, direct prin geam !
  – Cinematograful Ileana, inainte de a ajunge atelier de tamplarie apartinand T.Nottara, a fost o perioada al PRO TV-ului, probabil preluat cu tot patrimoniul…Buftea, Giulesti & CO. Acolo pe la inceputul anilor ’90,mi se strangea inima cand vedeam afara cozi ca la carne pe vremuri, parinti tarand de mana zeci de copii…pentru a participa la preselectia emisiunii “Magicianul” cu Marian Rilea ??? Oare ce sperau bietii parinti ? Sa-i scoata copii din foame, sa-i faca vedete..??!
  – in continuare ma voi referi la partea stanga a strazii, asa cum se intra de la PBO, pe partea cu Ileana: pe actualul loc al turnului Vodafone (Connex)erau doua casute vechi cu parfum de mucegai, unde tin minte ca erau in curte niste “potai” ce latrau cumplit de cate ori treceam pe acolo !
  – imediat dupa era o fabricuta antebelica unde prin 1979-1980 se imbutelia CICO !!! Fericire mare pentru noi, mai luam de la paznici cate o sticla..dar trebuia sa o bem acolo ! Un calcan al acestei foste fabricute, cred ca a mai ramas in picioare ?
  – in continuare urma un bloc lung..lung cu o Policlinica mare la parter, unde mergeam la controale cu “scoala” si luam “avizul epidemiologic” inainte de a pleca in tabere…
  – undeva, pe Aleea Avrig (cred) ori in spatele policlinicii se gasea un mic parculet pentru copii unde “functionau” doua tobogane realizate din ciment, destul de inalte si lustruite “brici” !! Era mare senzatie sa nu-ti agati pantalonii in vreun cui la vremea aceea..iar aceste tobogane erau culmea luxului capitalist al vremii; unele similare dar mult mai inalte se aflau inca prin anii’80 bine camuflate intr-o oaza de verdeata, in Parcul Herastrau !
  – dupa Policlinica, daca nu ma insel, pe aceiasi parte erau cateva vilute cochete, catre capatul care iese in Dimitrov, ultimul imobil exact pe colt fiind un bloc semirotund, in stil neoromanesc, cu niste interioare generoase; fusese probabil un camin al unei fabrici de prin apropiere, reprofilat ca locuinte !
  – sa trecem asadar pe partea cealalta a strazii: pana la pozitia 1. a pozei, se gaseau trei imobile ce m-au fascinat intotdeauna, practic foste hanuri cu intrari boltite, cat sa mearga si caii si carutele, cu un fel de sala de mese la parter si camere la etaj; curtea interioara avea o forma semirotunda, in mijloc aflandu-se chiar o fantana !! Cel mai mare dintre ele (acum demolat, era oricum in paragina de pe atunci) era zugravit intr-un galben pai, iar celelalte doua, roz si portocali sters..cunoscusera pesemne si vremuri mai bune.
  – cladirea de pe colt surprinsa in ambele fotografii a rezistat pana azi schimbandu-si doar culoarea;
  – cam pe vis-a-vis de blocul cu policlinica erau niste case fara mare importanta, cam pe locul aproximativ, unde se afla azi terasa (Petrila, cred ca se numeste) – imi fac veacul pe acolo in fiecare vara, la multe bericioaice dupa ce ma satur de multe ore de Sah in parc..
  – capatul dinspre Dimitrov are pe aceasta parte doua blocuri, relativ noi, cu spatii generoase pentru anii 1983-1985 atunci cand cred ca au fost construite. Stiu ca apartamentele sunt extrem de scumpe acolo, comparabile ca pret cu Mosilor, dar nu-mi aduc aminte sa vanda cineva..a fost locuit “mai pe spranceana”..
  Poate vorbim intr-un articol si de fostul Cinema’Aurora si constructiile aflate in continuarea blocurilor de pe coltul Avrig,Ferdinand cu ciuperca fosta complex comercial, unde am mai prins inca prin 1976-1977 un mic balci..O tempora !
  Va rog sa ma corectati daca am comis inexactitati in expunere, sunt multi ani de atunci, am mai imbatranit si eu ! Multumesc !

 • C.D.Mocanu

  Foarte bun articolul! Felicitări Ando, felicitări Alex!

 • Alex

  @C.D. Mocanu
  Multumesc mult, dar meritul e mai mult al lui Ando !

 • Ca bine zici despre aceasta strada drept strada canion. E pur si simplu inaltatoare.. la cer prin blocurile de pe o parte si de alta. Trec pe acolo destul de des si-mi da o senzatie de ne-acasa. Caci nu stiu cum s-o descriu in alte cuvinte.

 • Ando

  Alex: m-ai dat gata cu memoria ta!!!

  Ai dreptate:am mai “săpat” şi,cronologic, cinematograful din capătul străzii a purtat numele: Ileana, Avrig şi Donca Simo. Intr-adevar, dispare de pe programele din ziare prin 1964.

  Statuia foamei – “1907”, din parcul Obor, a fost mutată în parcul Florilor de pe şos.Pantelimon

  http://www.evz.ro/parcul-florilor-a-reinviat-464088.html

  Cele doua tobogane din piatră au fost demolate şi înlocuite cu modelele actuale colorate şi cu multe piese din plastic.Părculeţul dintre blocuri încă există, de fapt e un loc de joacă flancat de pîlcuri de copaci.

  Aşa cum am zis, fotografiile sunt făcute chiar din blocul lung- U1-cel cu fosta policlinică la parter(marcat cu A roşu).

 • Alex

  @Ando
  Multumesc,ma bucur ca am putut fi de folos, imi face mare placere !

 • hm

  Hai ca între timp mi-am adus aminte ca in spațiul de care Alex zicea ca a fost folosit de MediaPro se transmitea, prin 98 (cred) emisiunea radio a lui Florin Călinescu. Parca „duminicile celor singuri”.

 • Costel

  Salut. Multumesc mult de aceste amintirii care m-au ajutat sa ii reinprospatez memoria tatalui meu. Incerc sa ii mai gasesc niste ani vechime pentru pensie de la Uzina Mecanica Fina. Aveti idee cum se poate afla ? Multumesc

 • Alex

  @Cornel,
  Mergeti in parcul Obor la sahisti, cam 90% sunt fosti lucratori acolo, gasiti si de la personal,tehnic,etc. I-am auazit pe multi discutand despre pensie….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>