despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

mai bine mergeţi la „Indagra”

Nici nu ştiu cu ce să încep. Cu animalele? Cu tractoarele? Cu utilajele? Cu afumăturile? Cu buluceala? Cu belşugul de… da – cu belşugul, cu asta trebuie să încep; anume belşugul de toate.

„Indagra” este o expoziţie a belşugului; a abundenţei; a tot ce-are ţara asta mai fain, mai mănos, mai cinstit: pămîntul şi roadele lui – şi oamenii care trăiesc din roadele astea.

Vă zic sincer, ultima dată cînd am fost aici, la „expoziţie” şi-am căscat gura cu-atîta plăcere şi-ncîntare copilărească a fost la TIB-ul din ’89, cînd am luat pliante cu maşini de la refegişti…

Trebuie să mergeţi aici. Sînt de toate – cu fum de grătar, cu chiuituri şi cu mîndria aceea a omului muncitor căruia-i place să-i iasă treaba. Mîndria omului care face o treabă grozavă.

„Indagra” este o expoziţie mare a unei ţări încă eminamente agrare, o expoziţie care te pune pe gînduri.

Intrarea-i pe bani; 15 lei – plus ce-ţi mai iei de acolo; şi-au dat mîna cei mai de seamă producători de mîncăruri şi, dacă e să te laşi în voia simţurilor, păi nu scapi fără să te-opreşti la vreo zece tarabe măcar… Eu – modest cum mi-i firea – n-am mîncat decît vreo patru şuberekuri pe-acolo.

Da-s de toate. Cîrnaţi, mici, pastrame, gogoşi, colaci; bunul Dioszegi împarte pîine fierbinte să guşti pe săturate; dulciuri, poame, caşcavele – nu lipseşte nimic!

Zilele astea se ţine, tot în Capitală, Salonul Auto; eu zic că aici, la „Indagra”, ai adevăratele maşini de văzut. Tractoare cît casa, cu roţi cît un stat de uriaş; semănătoare, cositoare, secerătoare, grape, discuitoare – şi sute de chestii care habar n-au ce fac, dar sînt strălucitoare, solide, şi-ţi fac cu ochiul; tare te-ai mai cocoţa pe ele şi te-ai duce acasă doar ca să vezi cum se uită toţi la tine pe bulevard (chiar, cum or fi adus hardughiile alea din Bielorusia, bunăoară?)

Înăuntru, în pavilionul central, poţi vedea linii tehnologice de ambalare de toate soiurile; de cîrnaţi, de şunci, de iaurturi, de lapte, de sucuri, de… de orice – nu-ţi vine să ieşi afară înapoi.

Dar, afară, sînt şi animalele. Oi, vaci, cai; dar şi păsăret – Doamne, toate naţiile de galinacee lăsate de tine şi de ingineria genetică-s aici! Vaci cu ochii blînzi; cai cu picioare înalte, de povară, oi cu blana groasă; şi – găini, găini, găini! Şi mai ales, crescători de găini! E şi ăla care i-a vîndut găina Iuliei Albu, dacă vreţi să ştiţi.

Asta-i aici, la „Indagra”. Se ţine la Romexpo – azi, Duminecă, e ultima zi. Daţi o fugă; este o treabă românească care face mai bine la moral decît o mie de alegeri.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

21 comments to mai bine mergeţi la „Indagra”

 • Dar înainte de Indagra, n-ar strica să treceţi şi pe la secţiile de votare.

 • hm

  Doar pe la UNA, fiecare.

 • Treceţi pe lângă ce secţii vreţi, dar votaţi doar la una, fie cea de care aparţineţi, fie – dacă nu sunteţi în localitatea unde aveţi domiciliul în acte – la cea care vă place mai mult.

 • Ando

  Adineauri, deci pe la ora 18, m-am oprit la Billa să iau pâine şi am ochit şi o sticlă de vin la un preţ convenabil.Mi-a oprit sticla la casa:”n-avem voie să vindem băuturi alcoolice înainte de ora 21″.Cea mai apropiată secţie de votare fiind la cca 200 m, la liceul “Iulia Haşdeu”.Dar cred că m-a trădat şi moaca mea de drojdier 🙁

 • În vecinătatea secţiilor de votare e interzisă vânzarea de alcool… treaba e că, cel puţin în oraşele mari, distanţa între şcoli e mai mică de 1km, ceea ce înseamnă că niciun magazin nu e la mai mult de 1000m de secţia de votare. Poate doar Carrefour Militari…

 • Alex

  ” Daca votul nostru chiar ar conta…nu cred ca s-ar mai tine alegeri” Mark Twain

 • Alex

  Nemuritorul C. Tanase:
  “vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”
  “si venit-au liberalii si au luat pielea de pe noi…adu’ Doamne taranistii…sa ne dea..pielea-napoi !!!”

 • ,,Nu contează cine votează, ci cine numără voturile” – Tov. Iosif Vissarionovici Stalin

 • Alex

  @Dr 2005
  …asta cam asa e !

 • Alex

  Ma intreb, oare la ce s-au inghesuit romanii din “diaspora” la coada la votare ??? Ce spera bietii oameni ? Cred ca ei ar trebui sa stie mai bine, ca poa’sa vina si Julius Caesar la conducerea tarii..ca tot n-are ce-i face ? Cine isi inchipuie ca in contextul economic actual, o tara (oricare ar fi ea) poate sa “iasa din rand”…e chiar simpatic !

 • Ando

  @Alex, îţi recomand să intri, când ai timp, aici:

  http://www.constantingheorghe.blogspot.ro/2014/10/austeritate-si-coruptie.html

  Efectiv,sunt multe analize pertinente.

 • Alex

  @Ando
  Iti multumesc pentru link !
  Sunt intr-adevar cateva “pozitii” corect exprimate, sub unghiul strict al tarii noastre.
  Fara suparare, desi nu sunt “specializat” pe Macro-Economie & Stiinte Politice…am accces la multe: carti, documente, analize, rapoarte, etc. elaborate de super-specialisti…de diverse “culori, nationalitati si orientari” !!
  Cred ca trebuie pornit de la cateva intrebari fundamentale, la care fiecare raspunde “dupa puterea sa de gandire”, pentru a avea o viziune globala- am sa incerc sa le formulez fara “termeni de specialitate”:
  – Cum se numeste epoca/perioada in care se afla actualmente sistemul economico-politic actual ?
  – Dpdvd. istoric unde se afla “civilizatia umana” in prezent ?
  – In ce punct de intersectie al ciclurilor economico-politico-sociale ne aflam
  ?
  – Care este structura actuala a relatiilor internationale dintre “componentele lumii”..deoarece nu prea se mai pot numi state !
  – Ce este Romania ? Mai este ea un “stat unitar”..dar “national” s-au macar un Stat in acceptiunea Dreptului International ?
  – Ce punct de interes/centru de profit reprezinta ?
  – Unde se afla Romania in raport cu fluxurile de capital aflate in permanenta expansiune ?
  – Conteaza cine va conduce Romania ?
  – Credeti ca cineva are puterea reala de a lua masuri de “diminuare” a efectelor situatiei actuale, asupra populatiei ?
  In fine lista poate continua..eventual pot face si o lista a lucrarilor ce trateaza toate aceste aspecte, ba chiar, fara falsa modestie, cred ca daca ma fortez un pic, pot scrie chiar un tratat despre aceste “probleme globale” dar…mi-e cam teama sa nu ajung partener de table cu Gigi Becali ?!!

 • Ando

  @Alex : grele întrebări !
  Fără îndoială, sunt aspecte “macro” sau cum se spune acum “globale” care-oricat ne-am da noi cu păr pe piept- ne depăşesc ( sau,cel puţin pe mine ).
  Cea mai grea întrebare mi se pare: de fapt cine conduce la ora actuală lumea ? Faptul că nu se găsesc soluţiile economice şi financiare pentru a se rezolva actuala criză (care e departe de a se fi epuizat) mă face să cred că politicienii sunt deja depăşiti, nu mai pot decide.

 • Alex

  @Ando
  1. “Faptul că nu se găsesc soluţiile economice şi financiare pentru a se rezolva actuala criză (care e departe de a se fi epuizat) mă face să cred că politicienii sunt deja depăşiti, nu mai pot decide”
  Raspuns: nu se vrea, se merge pe varianta cea mai usoara & haotica, nicidecum pe cea optima, ce ar implica, o reformulare a arhitecturii economice globale !
  2.”politicienii sunt deja depăşiti, nu mai pot decide”
  Raspuns: politicienii (a ramas doar numele de ei (!)..au fost pusi acolo..de cine i-o fi pus (” nu spui cine, persoane importante, Caragiale, O scrisoare pierduta)in baza (in)competentei si a afinitatilor cu..
  3. Intrebare si raspuns: stiti cate STN-uri din top 100 (companiile multinationale) au cifra de afaceri mai mare decat PIB-ul Romaniei si implicit influenta aferenta, in economia si politica globala ?
  4. Daca poate sa-mi explice cineva, cum si daca mai “functioneaza” astazi concurenta – un mecanism primordial si esential al “capitalismului”…imi scot palaria !
  De “trecut in revista” printre altii: S. Hunttington, Noam Chomski, Valeri Kondratiev, Dimitri Orlov, Mitch Fierstin..etc. Cartile (studiile) inca se mai gasesc pe http://www.amazon.co.uk ori in biblioteci ! In curand insa prevad ca le vom citi sub plapuma, cu lumina stinsa…

 • Alex

  @Ando
  …sa nu uit: merita citita si “Homo Videns sau Imbecilizarea prin Televiziune” de Giovani Sartori, mai greu de gasit…dar cu ceva efort se poate ! E ceva mai “vechiuta”..dar ramane “o clasica in viata”..apropos de ceea ce vedem, in raport cu ceea ce se intampla in mod real !

 • Alex

  @Ando
  Inchei, ca sa nu plictisesc lumea, cu cativa termeni, pe care ii puteti gasi si in DEX, dar mai sanatos in orice carte de economie: MONOPOL, OLIGOPOL, CARTEL,CONGLOMERAT, LOBBY !
  Si o intrebare glumeata, pentru toti bautorii de bere…a carei raspuns poate fi premiat..tot cu multa bere: cate companii producatoare de bere exista la ora actuala..si cati actionari au ?

 • hm

  2-3 de bere, 2-3 de tiutiun 🙂

 • Alex

  @hm
  Partial corect !
  Actionarii sunt insa cam tot aia !
  Oficial OLIGOPOL/Cartel), in fapt MONOPOL.
  Cum sa-si faca vreun fel de concurenta…”buzunarul drept cu cel stang” ?
  Aveti oricum berea de la mine, cand vin in tara !
  Dar stati asa !!! Oare unde am mai vazut/trait astfel de situatii de gen “Alege-ti Adame nevasta” ??? Nu cumva in “anii de trista amintire” ??? Pai se poate tovarasi ? Si cand te gandesti ca prin anii ’70-80 era un “nene” ce facuse valva cu “teoria convergentei sistemelor”…pe intelesul publicului larg…in spanac se ajunge si din “Comunism si din Capitalism”..la fel de rapid !! QED !
  Acum vreo doi ani Banca Britanica Barclays a publicat (probabil intr-un acces de betie a vreunui director (?) “roata norocului” – o schema detaliata a relatiilor formale si informale dintre companiile cele mai puternice…precum si cine se afla in spatele lor in mod real…!! Surprize, surprize…dar fara Andreia Marin..! Schema a fost reprodusa la vremea ei si de catre unele publicatii romanesti, rapid retrasa insa ! Apropo de “mercurialul” de care se discuta intr-un articol anterior…

 • hm

  Foaie verde de podbal / Noi avem mercurial !
  Asta-i din Baieșu…

 • Alex

  @hm
  Tare….!

 • Ando

  John Perkins-economist american- in “Formula AS”:
  – Romania este deja infestată cu “asasini economici”

  http://www.formula-as.ro/2014/1138/spectator-38/john-perkins-romania-este-deja-infestata-cu-asasini-economici-18351

  Comentariile sunt de prisos !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>