despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

V V C VIII: Bufetul 5 minute

Să ne-ntoarcem un pic în timp, la vremea cînd scriam articolul ăsta: Ce era înainte acolo? – Sofitel, Expoziţie, capu’ lu 41…

Complexul Romexpo nu e doar emblematicul pavilion central; se întinde enorm, conținînd hale, parcări și alte angarale. Se construiește – e nevoie de pavilioane noi; e și multă paragină – mai prin dos, firește.

Prin dos, aici la Romexpo, dați de chestia asta:

Vechiul bufet 5 Minute… Cu o arhitectură interesantă – un pic un ton cu rotundurile ce se purtau pe-acea vreme (Pavilionul Central, Circul de Stat) și cu avîntul pe care trebuia să-l sugereze pînă și o banală stație de tramvai… și-ntr-o mare stare de degradare:

Se mai vede urma emblemei Cooperației” și azi…

Îmi place cum mai găsești – prin orașul ăsta – lucruri care-ți par uitate, anacronice.

6 comments to V V C VIII: Bufetul 5 minute

 • Ando

  Câte “şmecherii”(vorba-vine şmecherii-de fapt adevărate escrocherii)s-au făcut şi înainte-dar mai ales după ’89, sub umbrela “Cooperaţiei”…un fel de stat în stat.
  La fel ”Romexpo”:genul tipic de ”afacere” post-revolutionară prin care unii s-au împroprietărit cu active(aici terenul şi pavilioanale) construite „de-a gata” în perioada comunistă.

 • florin

  Zona de la Sofitel era ocupata de un complex de alimentatie publica pe care eu si colegii de liceu o numeam “La intampinare” pt.ca de cate ori venea un sef de stat strain,ne scoteau sa-l intampinam respectiva activitate incepand cu o bere la botul calului servita in spatele restaurantului.

 • hm

  Îmi aduc aminte că după Revoluție, Romexpo ajunsese cam bazar și angro, pavilioanele din dreapta erau mai ceva ca angroul lui Puzdrea.

  Și tot bulevardul Expoziției (și pe partea cu Agronomia), pînă în capătul dinpre Grivița, era o colcăială de samsari de legume-fructe, mîncare, valutiști… greu s-a mai curățat

 • Bufetul, Pavilionul Central şi Circul sunt exemple de arhitectură “Space Age”, poreclită de americani după ce i-au trecut vremurile de glorie “Googie architecture”, sau “stil de Luna Park”. Circul a fost modificat (în timpul renovării cu termopane albastre) într-o struţocămilă, au dispărut lămpile şi alte mobile şi utilităţi specifice acestui stil arhitectonic.

  Era un stil care urmărea să demonstreze publicului că au trecut vremurile vechi şi lumea a sărit direct în viitorul lui Sputnik, Vostok, Gemini şi Apollo, şi al seriei originale Star Trek. Clădirile originale ale staţiunilor de la Marea Neagră, rămase neatinse până prin 1999-2000, erau exemple tipice, cu tot cu firmele de tablă şi plastic suspendate pe stâlpi ca la intrarea în Mamaia.

  Exemple de Googie de prin Blocurile Estic şi Vestic deopotrivă:

  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1579865&page=2

 • PS Din pricina asta Atomium-ul din Bruxelles pare caraghios în ochii publicului modern, fiindcă dă impresia unui decor din SF-urile proaste ale anilor ’60 sau din revistele franţuzeşti aduse pe sub mână mai târziu. La vremea lui, era modernitatea întruchipată.

 • hm

  POate și de-aia-mi plăcea mie așa mult cum arătau, că doar de prin filmele și revistele găsite cu greu puteam afla de ele…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>