despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Înapoi pe Calea Şerban-Vodă II

scris de Venera E. Dumitrescu-Staia

În imagine, casa din Calea Șerban Vodă Nr. 106 – renovată de parintii mei după marele cutremur din Noiembrie 1940 – care nu a fost grav avariată, totusi, datorita Inginerului-constructor LIVIU CIULEI (tatăl regizorului Liviu Ciulei, dec. în 2011), ruda prin alianta cu tatal meu, care a construit printre altele si Banca Nationala a României.

Liviu Ciulei a considerat, dat fiind vechimea constructiei, sa fie consolidata în eventualitatea unui alt cutremur… rezultatul a fost ca la cutremurul din 4 Martie 1977 casa a ramas în picioare… fiind însa distrusa atât în exterior, cât si în interior, de locatarii instalati dupa naționalizarea în anul 1950.

În imagine este tatal meu.

10 comments to Înapoi pe Calea Şerban-Vodă II

 • Anastasiu

  Deci este cu “va urma”! Presimteam ca vor mai fi episoade!

  Fotografia este din anii 70, este adevarat?

  Vis-à-vis se gaseste cumva acum cladirea “Centrului de sanatate” care insa s-a ridicat la sfarsitul anilor 80, in acelasi timp cu cea din Pantelimon-Socului?

 • Amiral Snagov

  Centrul de Sanatate a fost inaugurat prin 1988, din ce tin minte – avea si piscine. Nu mai stiu ce e azi acolo – adica, daca si-a pastrat destinatia. N-am mai fost, oho, de atata vreme…

 • bogdan71

  Centrul de Sănătate de pe Calea Șerban Vodă a fost dat în folosință în 1986 sau 1987. Pe locul lui se găsea un garaj auto, cu intrarea din Str. Poterași. O bună parte din curtea garajului era în 1980-81 ocupată de conducte de termoficare, depozitate acolo, ideale ca loc pentru ”v-ați ascunselea”.
  Pe Calea Șerban-Vodă 62-64 (dincolo de intersecția cu Bd. Mărășești) se găsește încă Școala ”Ienăchiță Văcărescu”, fostă 119, actuală 74, la care am învățat în clasele primare. Deci probabilitatea ca numărul 106 să fie vis-a-vis de complex este foarte mare.

 • Ando

  După cum se vede aici, casa în discuţie, de la nr.106, e ”aproape exact” vizavi de fostul Centru de sănătate(actualmente Europe Eye Hospital)…

  https://www.google.com/maps/@44.4191224,26.1014427,3a,90y,30.99h,84.06t/data=!3m4!1e1!3m2!1sTYea6kHYdIn3H2na0I6Cjg!2e0?hl=en-US

 • hm

  Din păcate, acest segment al Căii Șerban-Vodă a fost lăsat dinadins în paragină, odată cu deschiderea Magistralei, pradă clanurilor țigănești care au acaparat imobile după imobile. Iar fauna zonei descuraja pe oricine să traverseze zona, chiar și cu mașina…

  În ultimii ani se simte o asanare a zonei, însă imobilele distruse nu se mai pot recupera și vor fi demolate.

 • Venera

  Va multumesc pentru comentarii, cu dorinta de a continua colaborarea. Din datele pe care le posed, scrise sau imagini,va confirm urmatoarele: 1)Fotografia color este realizata chiar de subsemnata în 1986, înainte de plecarea mea din tara în 1988. Initial,dupa cum am scris în articol a fost renovata în 1940,am foto alb-negru. Casa asa cum se vede, chiar si dupa nationalizarea în 1950, a rezistat pâna în anii 1985, dar dupa decesul parintilor mei în 1978 si 1981, a urmat distrugerea de catre cei care s-au perindat în vechile apartamente din curtea interioara, precum si de la strada. Parintii mei au locuit pâna au decedat în Serban Voda. 2)Centrul de Sanatate de vis-à-vis a fost construit în 1985, acum se numeste METROPOLITAN HOSPITAL (am imagini cu subsemnata din 1986).Pe acel teren au fost poprietati care au apartinut Familiei General Ghitescu, pâna prin anii 1965, când au decedat toti.3)Scoala 119, s-a numit din 1845 pâna în 1948 MAIDANUL DULAPULUI.4)Tramvaiul 12 a functionat pe Serban Voda pâna la Cimitirul Bellu, unde întorcea, pâna în anul 1962. În 1986 au început lucrarile pentru linia de tramvaie pe Bd.Marasesti, pe unde trecea Autobuzul 33. Am imagini cu toate aceste aspecte.
  Presimtirile nu v-au înselat Domnule Anastasiu.
  Va doresc tuturor, numai bine si sa nu uitam niciodata de unde am plecat. Va stau la dispozitie cu orice nedumeriri si întrebari.
  TARA, FAMILIA, PRIETENII SI PRIMA IUBIRE, NU SE POT UITA.

 • Dragos

  Buna ziua,

  Aveti cumva vreo informatie in ceea ce priveste proprietatea de pe Calea Serban Voda numarul 146?
  Actualmente e detinut de Servicii Energetice Muntenia prin transfer de la Electrica Serv din 2000 dar nu am reusit sa gasesc vreo informatie anterioara acestui an.
  Toate cele bune

 • hm

  Nu vă pot ajuta, nu am găsit nicio referire la el.

  Doar în cartea de telefon din 1950 – unde garajul I.R.E.B. este trecut la numărul 156. Cărțile din acea perioadă aveau multe erori privind numerotarea stradală.

 • Venera DumitrescuStaia

  Domnule Dragos, regret, dar nu mai am nici o informatie despre proprietatea din Calea Serban Voda Nr.146. Pot sa va confirm numai faptul ca de la Nr.106 unde a locuit tatal meu pâna în anul 1981 când a decedat, existau înca vechile constructii, printre care 2 blocuri de câte 2 etaje, apartinând fostului proprietar Iordache Minciulescu (existente si în prezent),apoi urma Pompa de benzina si alte casute numai cu parterre sau un etaj, pâna la Depoul de tramvaie, urmând apoi Str.Lânariei,care traversând-o, urma Spitalul TBC, Fabrica ADESGO etc.,pâna la Cimitirul Bellu.În cartea de telefon a anului 1950, daca o veti gasi,figureaza si tatal meu, cu numele de DUMITRESCU EMIL, deoarece parintii mei au fost printre primii cu telefon automat în Bucuresti,din anul 1933, când eu aveam vârsta de 7 ani… Va doresc reusita la cercetare si as fi bucuroasa daca m-ati informa de reusita. Good Luck!
  Pe curân, cu NOUTATI-VECHI DESPRE TRECUTUL MEU.

 • Dragos

  Va multumesc foarte mult pentru informatii si va felicit pentru luciditate si vitalitate.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate si multi ani frumosi.
  S-ar parea ca la numarul 146 a fost un garaj / depozit / atelier care a apartinut Societatii de Gaz si Electricitate cel putin din anul 1940 – acum mostenitoarea – Servicii Energetice Muntenia e in insolventa si il vinde la licitatie.

  Doream sa aflu daca era vreun litigiu pe proprietatea respectiva si din ce informatii am obtinut pana acum e in regula.

  Toate cele bune,
  Cu stima,
  Dragos Turcu

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>