despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Popa Nan (e-o stradă-nspre Hala Traian)

La-nceput au fost patru băieţi. Îi chema John, Paul, George şi Ringo. John compunea cîntece şi versuri, Paul compunea cîntece şi versuri, George compunea cîntece şi versuri – şi chiar şi Ringo compunea cîntece şi versuri. În 1967 Paul a scris un cîntec despre-o stradă din Liverpool, pe care toţi patru l-au cîntat împreună, căci împreună cîntau cel mai bine.

In Penny Lane there is a barber showing photographs
Of every head he’s had the pleasure to know
And all the people that come and go
Stop and say hello []

Pe urmă a fost alt băiat. Îl chema Mircea, şi compunea muzică şi versuri. S-a gîndit să scrie un cîntec la fel de frumos despre o stradă din Bucureşti – şi să ştiţi că i-a reuşit.

În Popa Nan stă un barbos bătrîn şi fotograf
Puştii de pe stradă spun că e un zeu.
Ştie chiar de eşti om bun sau rău
După chipul, după chipul tău []

Popa Nan nu este nici pe departe un cover după Penny Lane; este o pastişă, un tribut poate.

V-aţi gîndit să treceţi vreodată pe strada Popa Nan, să vedeţi dacă ceva din farmecul ei a rămas, sau – de ce nu? – dacă strada însăşi a rămas?

În primul rînd, nu o să găsiţi strada Popa Nan dacă o s-o căutaţi după ce zice cîntecul:

Popa Nan i-o strada-nspre Hala Traian
De la Foişor pînă-n Piaţa Vitan

Popa Nan nu-ncepe la Foişor, ci la Şcoala Iancului, care se află la o staţie de Foişor. Popa Nan nu trece pe la Hala Traian (intersectează Calea Călăraşilor la o staţie de Hala Traian, fiind paralelă cu strada Traian). Popa Nan n-ajunge la Piaţa Vitan, ci în apropiere – tot cam aşa, la vreo staţie distanţă… Ei şi? Nu-i mai frumos cîntecul aşa cum e el?

Deci ne-am lămurit ce-i cu strada Popa Nan: începe la Şcoala Iancului, se intersectează cu Calea Călăraşilor, mai apoi cu Matei Basarab (intersecţii unde a plătit un mic tribut sistematizărilor din anii 80) şi se înfundă undeva în dosul bulevardului Unirii, aproape de Piaţa Alba Iulia. Am zis că se înfundă, dar partea frumoasă e că strada Popa Nan e intactă! Furia demolărilor ceauşiste a cruţat-o. Vedeţi, dintotdeauna Popa Nan s-a oprit în momentul în care ajungea să-ntîlnească strada Theodor Speranţia, stradă care mai e există şi azi – e paralelă cu linia de bulevarde Decebal Unirii; trece fix prin spatele blocurilor!

Ca să înţelegem mărimea distrugerilor şi schimbărilor, iată actuala reţea stradală, suprapusă unei hărţi de dinaintea demolărilor:

(cu roşu, sînt actualele bulevarde, iar cu galben – mai mult sau mai puţin exact –  este zona demolată)

Ei, asta e treaba cu strada Popa Nan – cea de-acum; e o stradă liniştită, banală într-un sens bun, care i-a supravieţuit lui Ceauşescu şi încearcă să supravieţuiască şi acum. Au rămas case vechi, copaci bătrîni… doar că, odinioară pavată cu piatră cubică, strada e acum e asfaltată.

13 comments to Popa Nan (e-o stradă-nspre Hala Traian)

 • GENIALA suprapunerea!! Mi-ai luat-o inainte, dar ai facut-o mai bine decat as fi facut-o eu.

  Numai asa putem vedea corect cat s-a demolat in anii ceausisti. Vezi ca str. Th. Sperantia e intrerupta de Pta. Alba-Iulia si e o umbra a strazii de odinioara, de fapt si str. Labirint se infunda, ea numindu-se pe un mare tronson Matei basarab, in prelungirea vechii strazi.

 • hm

  Ai dreptate, suprapunerea nu e intrutotul exacta, dar ma bucur ca-ti place!
  Intreruperea strazii Matei Basarab dupa intersectia cu Traian e ciudata; au ramas nedemolate doua proprietati, asa ca Matei Basarab – gindit in zona ca ditai bulevardul – se infunda.
  Zona e destul de aglomerata, fiind folosita ca traseu alternativ la Bd. Unirii si Cal. Calarasilor de soferii care stiu cit de cit strazile.

 • Foarte frumos articolul si bine scris! Mi-a placut. Daca ai fi putut posta si o poza doua cu strada nu cred ca ar fi fost rau.

 • hm

  Păi n-am făcut poze, deşi sînt pe-acolo cîteva case vechi ce merită!

 • Paco

  Super articolul, felicitari! Tocmai ascultam melodia si, chiar daca stiam ca localizarea din cantec nu este exacta, ceva m-a intrigat intotdeauna: “sub o streasina-i statuia unei fete gri, sprijinind un cos cu struguri de ciment”. Asa ca m-am dus pe google stree-view, si am “parcurs” strada popa nan rapid, doar doar voi vedea fata cu pricina. N-am gasit-o, sub uenele stresini sunt bazoreliefuri dar nici o fata. E clar ca trebuie sa fie vorba tot de imaginatia artistului care a introdus “personajul” acesta in cantec. Sau… cine stie… 🙂

 • hm

  ha-ha, asta da temă de lucru!
  … a fost sau n-a fost?

 • Paco

  Eu zic sa-i scriem lui Mircea Vintila sa-l intrebam 🙂

 • hm

  îi zicem: domnu’ Baniciu… ăăă…

 • garrigue

  Nu-l chema Mircea

  Numele autorului este Dorin Liviu Zaharia, unul dintre precursorii folk-ului romanesc, plecat, din pacate, prea tanar …

  Dorin Liviu ZAHARIA … cautati pe youtube … nu veti gasi Popa nan, dar c veti gasi, va va cutremura …

 • Paco

  Multumim domnule Garrigue pentru istorie. Nu-l cunosteam pe Dorin Liviu Zaharia, am aflat mai multe despre el pe wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_Liviu_Zaharia)
  Numai bine!

 • hm

  şi eu vă mulţumesc pentru ce ne-aţi scris. Da, habar n-aveam. Păcat.

 • hm

  Frumoasă plimbare, mă bucur mult că ne-ați scris!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>