despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din viața Capitalei

Azi avem – în articolul nostru duminical – o privire aruncată vremurilor grele de după Război, cînd se trăia greu de tot. Lipsurile, scumpetea, specula își făceau loc în țara noastră.

Așa că alimentele de bază se găseau foarte greu – și se raționalizaseră.

Scînteia din 31 Decembrie 1947 ne înfățișa cum și cît se dădea pe cartelă:

Iar România din 28 Iunie 1948 publica un reportaj despre împărțirea mălaiului pentru cei nevoiași:

Ziceți că „a fost odată? A fost. Acele vremuri au fost urmate de ani prosperi – nu mulți la număr – dar deznădejdea cozilor, a cartelei, a rației a revenit în anii ’80.

Săraca țară bogată, cum se zice.

3 comments to din viața Capitalei

  • Alex

    Dupa WWII cam in toata Europa mancarea a fost “cartelizata”…In UK s-a renuntat la ratii in 1953 !

  • Ando

    In România,s-a desfiinţat raţionalizarea la pâine şi zahăr printr-o hotărare a CC al PMR din 26 dec 1954.
    Dar,din câte mi s-a mai povestit, aplicarea respectivei hotărâri s-a făcut treptat. Mai întâi in Bucureşti, apoi în ţară şi a durat ceva timp până la generalizare.
    Oricum, vremuri grele, cu multe chinuri pe capul oamenilor.

  • Alex

    @Ando
    Asa e, din pacate !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>