despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

tîmpenia devenită monument istoric

Asta nu trebuia să se întîmple. Se-ntîmplă multe porcării, dar asta trebuia evitată.

Mă refer, desigur, la refacerea și recondiționarea pieselor urbane din Centrul Civic; mai precis – din Piața Unirii. Nu-i de ajuns că fîntînile au trecut printr-un proces de renovare costisitor, ca să arate fix la fel de boccii ca atunci cînd au fost construite; a fost nevoie să se treacă și la schimbarea stîlpilor de la iluminatul public….

Stîlpii se schimbă peste tot în Centru. Străbunii Mannessmann sînt aruncați la fier vechi; în locul lor apar niște țevi simple care se-ndoaie-n bătaia vîntului. Dar nu asta mă supără azi.

Stîlpii din Centrul Civic au fost – de la început – oribili; scîrboși; împopoțonați cu mii de brizbrizuri inutile și urîte; încărcați cu bibileli chinuite din fier forjat.

Acești stîlpi n-au nimic istoric în ei; n-au nimic elegant, frumos, util orașului. Acești stîlpi trebuiau trimeși de mult la topitorie…

Dar, nu; acești stîlpi sînt – de astă vară-ncoace – schimbați… cu alții; noi… și aproape la fel.

Tîmpenia devenită monument istoric; asta vedem în Piața Unirii.

… postamentul original din plăci de beton turnate a fost înlocuit, la noii stîlpi, cu… o ultra-elegantă făcătură din fibră de sticlă, prinsă-n șuruburi:

… ornamentele de sus, din coroana felinarelor, au fost replicate aidoma în esență; dar simplificate mult în detaliu:

Repet – porcăria asta nu trebuia să se întîmple; acești stîlpi erau urîți și incompatibli cu ideea unui oraș modern și civilizat; nu trebuiau transformați într-un reper istoric.

10 comments to tîmpenia devenită monument istoric

 • Ando

  Asta face parte din categoria celor de pe site-ul http://www.porcisme.ro = cum e furat banul public, zi de zi !

 • hm

  Da, și furat, și batjocorit!

 • PT

  Altii nu stiu cum sa valorifice lucrurile istorice(de la borduri si pana la stalpi, bancute sau cosuri de gunoi) si astia s-au pus pe replicat prost. Baieti(nu voi, ci aia destepti de la primarie), veniti un pic la mine in Barnsley sa vedeti ce inseamna sa se converve pana si rigolele. De fosta mina ce sa mai zic…

  Cretini!(scuzati-mi expresia)

  Apropo, doar zic si eu….nu e boccii? Nu sunt as la romana, insa bocii parca nu prea suna bine. Fara suparare….

 • hm

  Boccii este, dar am greșit. N-am verificat textul înainte si ne pare rau.

 • alex

  Acele facaturi din fibra de sticla eu cred ca sunt cofraje pentru turnarea cimentului pentru postamente. Eu asa le-am interpretat.

 • hm

  Bine-ar fi fost, dar nu-i așa.
  Postamentele sunt formate din plăci care se toarnă în fabrică.

 • PaulIP

  Pai daca nici istoria nu ne-o cunoastem, ce pretentii sa avem de la mai-marile câh-reiere ale orasului? Sa pastreze Mannesmann-ii (care ar merita un monument daca nu ar fi ei insisi monumente)?
  NU! Kitsch-ul sa traiasca!!
  Tanara generatie (si cele ce vor urma) vor ajunge sa creada ca fibra de sticla este o opera de arta interbelica…

 • AoC

  Partea cea mai faina este ca la 5 minute de mers de acolo, soclurile stalpilor de la (cca) 1920, dupa aproape un secol de rezistat eroic, risca sa se duca naibii sub ochii nostri. Ca bonus, un astfel de stalp intact (deci nu doar soclul, ca in cazul celor de pe Magheru) se poate admira la intersectia dintre strada Nicolae Golescu si Boteanu, vizavi de biserica omonima; pana nu-l inlocuieste cineva cu unul frumos si nou din plastic, desigur.

 • hm

  Stiu stălpul acela, de fiecare dată cînd trec pe lîngă el mă bucur că mai e în picioare.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>