despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

limbi la reducere

… dac-ai fi să te iei după ce vuieşte internetul de mai bine de-o săptămînă-ncoace, chestia de-i zice „Black Friday” e un eveniment ce depăşeşte ca importanţă păşirea omului pe lună, alegerea noului Preşedinte şi inventarea sprayului de muşte laolaltă.

Aşa o fi – dar ţineţi minte, regula numărul unu a comerţului este aceea că vînzătorul nu iese niciodată în pierdere.

Aşa ca, cînd vedeţi laude, reclame, linkuri, statistici, e de folos să vă gîndiţi cui folosesc ele; pen’ că, desigur, nimica nu se face pe veresie în comerţ.

Poate-i interesant de remarcat că reducerile sînt cam pe-aceeaşi plajă; aşa cum taximetriştii se-nţeleg să menţie preţul pe kilometru, aşa-i şi pe-aici. Consiliul Concurenţei n-are, din păcate, cum să se-apuce serios de o investigare – dar ar merita.

E, desigur, de recunoscut că România e o piaţă în care intră, în realitate, un sortiment redus de produse şi mai ales, în volume mai degrabă mici. Deci nu pot exista cu adevărat reduceri imense.

E adevărată constatarea tradiţională că anumite chestii, vîndute foarte rezonabil la sfîrşitul lui Octombrie, au fost scumpite recent, doar pentru a fi vîndute în perioada actuală cu o ˜„reducere senzaţională”. Dacă n-aş fi văzut-o cu ochii mei, n-aş fi scris-o acum. Dar am văzut-o în două locuri importante.

Nu zic că – dacă se-ntîmplă să te nimereşti cu banii şi nevoia pe reducerea de care chiar ai nevoie – „Black Friday” nu-i o super-afacere. E.

Eu n-am făcut această afacere cu mult-lăudatele magazine online, ci – ciudat – cu modestul şi tradiţionalul comerţ care implică mers în magazin, luat din raft şi plătit la casă. Îs mulţumit.

Închei. Nu uitaţi ceva.

„Black Friday” rămîne un eveniment splendid marketat, controlat şi cosmetizat.

Nu uitaţi că principalele canale de comunicare în masă sînt blocate cu lauda evenimentului, iar nemulţumirile consumatorului sînt deviate spre comunităţi restrînse, ba chiar luate-n bătaie de joc de influenceri.

20 comments to limbi la reducere

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>