despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cinci-şase

Problema intersecțiilor criminale și prost semaforizate e – și azi – fierbinte. Să vedem cîte s-au schimbat din 2010-ncoace…

Am auzit despre ideea că traficul ar trebui lăsat să curgă de la sine, că semaforizarea excesivă nu face bine; dar daţi-mi voie să cred că asta este o idee care se aplică unui alt fel de temperament de participant la trafic; bucureşteanul este nevrotic, este grăbit, este hăituit de teama blocajelor – ar face orice ca să se bage. De-aceea cred că în Bucureşti trebuie încă mai multe semafoare. De-aceea cred că este criminală nepăsarea autorităţilor; avem prea multe intersecţii nesemaforizate şi nesemnalizate cum trebuie. Cred şi că amplasarea de semafoare şi lăsarea lor pe galben intermitent este la fel de criminală. De ce? Pentru că, văzînd că este un semafor pe galben intermitent, pietonii presupun că şoferii sînt constrînşi să dea prioritate. VAX: şoferii nu o să dea mai multă prioritate unui pieton aflat pe o zebră cu galben intermitent decît unui pieton aflat pe o zebră simplă. Uitaţi-vă cu atenţie, aşa este.

————-

Mă-ntreb, și azi, cum se poate publica un review sincer despre restaurante, cînd intri undeva și ești recunoscut…

Am avut, de-a lungul vremii, ghinionul să mă nimeresc pe lîngă feţe publice care se ghiftuiau la restaurant. În primul rînd, chelnerii roiau în jurul lor; apoi mîncarea era adusă de zece ori mai repede decît e normal; ba mai primeau şi cîte-un discount… Aşa că m-am învăţat; cînd intru undeva şi văd vreun nume la o masă – plec. Că e păcat de nervii mei. Proprietarii de restaurante n-au învăţat nici acum că astfel de oaspeţi sînt ca sărutul satanei…

————-

Și – pentru că-i Moș Nicolae, ia să vă dau niște sfaturi gratis de cadouri gratis!

 1. O pisică de pe stradă (cadou ideal într-o relaţie aflată la debut.) Trebuie doar s-o prinzi; eventual ai nevoie de vreo două felii de salam ca s-o ademeneşti – poate reuşeşti şi fără.
 2. O brichetă cadou. Tot sîntem în campania electorală, sigur o să primeşti în staţie vreo brichetă cu useleul.
 3. Un pachet special pentru intelectuali – un 7 seri şi 24 fun (plus Ring.)
 4. Un cadou ce nu va fi niciodată demodat: catalogul Ikea, care aduce un plus de clasă în fiecare casă.
 5. De ce nu? Nişte mostre pe scobitoare de la hipermarket (telemea şi costiţă pentru un cadou gourmet.)
 6. Un cadou tradiţional: o porţie de ciolan şi fasole de la Onţanu (dac-o mai fi rămas de la-ntîi decembrie.)
 7. O idee spontană de cadou – şi toată lumea ştie cît de importantă e spontaneitatea! – nişte pliante de la o policlinică.
 8. O invitaţie la măsurat tensiunea gratis la farmacie (să nu ne uităm seniorii).
 9. …fără a fi ostentativ, un set de 12 pahare de plastic de la Cumpăna va încînta pe oricine.
 10. Nu mă pot gîndi la nimeni care să nu se bucure cînd va primi un poster cu Ştefan Bănică, dezlipit de pe-un gard din oraş.

2 comments to cinci-şase

 • Deacord cu ideea ca semaforizarea intersectiilor nu strica, ci invers, iar daca semafoarele mai sunt cuplate si la SMT(sist. de management al traficului) in genere se pot obitne rezultate bune. In rest ideea cu strazile fara semafoare(si probabil cu exagerarea cu sensuri giratorii) sunt sigur ca este functionala in oraselele mici din Europa(unde sunt masini putine), iar la noi unde avem multi oameni (deci multe masini) asa ceva nu poate functiona.
  Deci semafoare, semafoare si inca o data semafoare (toate cuplate la SMT) si (daca sa visez pana la sfarsit)un sistem de benzi RATB separate de bizoni cu semaforizare preferentiala(tot conectata la SMT).

 • hm

  SMT, RATB – dacă nu vine de la PMB…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>