despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

din viața Capitalei

Duminica asta ne uităm odată pe geam – și vedem că-i frig, zăpadă, și urît – și înc-o dată prin ziarele vechi, căutînd să ne dăm seama care era mersul lucrurilor în oraș pe zăpezile de-altă dată…

Vedem ce scria România Liberă” pe 13 Februarie 1954, despre o soluție tehnică pentru descărcarea rapidă a zăpezii:

Pe vremea aceea, zăpada strînsă de pe străzi se arunca în vechea Dîmboviță; țin minte platformele improvizate din loc în loc. Aveți și imagini cu ele:

… au apărut tot în România”, în primăvara lui ’73; grozavă zăpadă a mai căzut atunci, în Martie…

Moda platformelor pentru descărcarea zăpezii în Dîmbovița a dispărut, odată cu amenajare albiei; dar în 1980 platformele existau:

Poza e din „Scînteia” – din 10 Ianuarie 1980. O zi mai tîrziu, același ziar publica și-o atenționare pentru șoferii care parcau aiurea:

… nimic nou sub Soarele cu dinți…

Încheiem cu-n Matty, să ne mai încălzim cu-n zîmbet:

Din România Liberă” a lunii Martie ’73…

6 comments to din viața Capitalei

 • Alex

  Iarna pe ulita – pe Bulevard !
  – 1985-1989 au fost anii in care “volens-nolens” trebuia sa merg la munca…inainte de a intra la facultate !
  “Farmecul” acelor ierni, vazute prin ochii unui adolescent:
  – frig ingrozitor, ori cel putin asa il simteam..afara !
  – tramvaiul 21, cu usile deschise, mersul pe scara era un deliciu iarna, pneumonia si cistita…erau la mare cinste !
  – pateuri (merdenele) cu branza, cu urme de branza, doar foietajul, apoi cele cu VARZA (pentru cine-si mai aduce aminte) prin 1988-1989…foarte bune, ultima moda la Paris !
  – lipsa “combustibilului” de 12, 24, 46 Lei respectiv: surcica, (cica) vin superior si respectiv vodca…abisala ! E drept ca in ciuda Decretului 300, nu ne impiedicam prea tare in a fi “loviti”…mai tot timpul !
  – muntii de zapada jegoasa, asezati cuminti pe laturile bulevardelor..
  – conecatarea la 380 V..pentru tremuratul asigurat..imi aduc aminte ca in 1988 iarna, am fost cu tatal meu (RIP) la Teatrul National sa vad o montare interesant-soparleasca a Scrisorii Pierdute de Caragiale…eram in Sala Mare un grup de vreo 20 (!) de pinguini avizi de cultura, aplaudam cu manusi…iar Mihai Fotino..scotea aburi pe nas la fiecare replica spusa !
  – disparitia totala a “maieurilor si chilotilor”…ceea ce ma aducea la disperare…dar la un “hazmantzoc” (alcool etilic, amestecat cu zahar ars si lamaie) imi provoca hohote interminabile de ras !
  – poate va surprinde dar stiam ca treaba e pe dric (!) inca din 1987 toamna, cand tatal meu proaspat intors de la un Congres Medical, lung de tot din USA si ulterior de la o “asistenta tehnica” de cca sase luni din Mexic, mi-a spus: “bai copile, lasa prostiile cu pregatirea pentru Medicina…si orienteaza-te catre altceva” Atat am conversat…a fost de ajuns !
  – niciodata n-am fost mai aproape de femei..decat in acele ierni..atat la propriu, cat si la figurat !
  – “beutura” cu amicii “in spatele blocului” un “carcalete de vis”..caci fiecare aducea ce avea pe acasa (a se citi, lua de pe la parinti)- ne trimitea matematic cu gandul la “binefacerile capitalismului” indelung salivate si tocite de atata vazut la Video !
  – eu nu am avut asemenea aparat..dar imi aduc aminte de adevarate “maratoane” de vizionare..uneori si cate trei zile la rand”..pe la amici ! Si acum ma zgarie pe timpan vocea Marageretei Nistor…care traducea..pentru “bobor”..din doi in patru !!
  – tigarile Bucegi – “moartea pe schiuri” si “Pescarus”..doar atat se mai gasea..uneori si Dacia, cu celebrul filtru de hartie igienica !
  – si totusi in “chinul nostru, eram fericiti fiindca stiam intuitiv ori exact”….ca nu mai e mult si scapam ! De scapat am scapat, intrebarea e DE CE AM SCAPAT (?) si nu ma refer la N.C & E.C
  In fine, lista poate continua !

 • Am documente din arhive care arata ca in 1880 se arunca de mult zapada in Dambovita de pe niste platforme ceva mai in aval de abator si uzinele Lemaitre folosindu-se tramvaiele. Deci era un obicei mai vechi.

 • Alex

  Poate n-at fi rau sa vorbim de…duminicile de altadata ! “par examplu!”:
  – intre 1971-1977, dimineata erau (atat pe programul 1 cat si Programul 2): in ordinea “numerelor de pe tricouri”
  1. 5.30..”desteptarea” gimnastica de “sculare”…ma rog, fiecare interpreteaza..dupa fanteziii..!!
  2. Ora 6.00 buletinul de stiri, prezentat de George Marinescu/Cornelius Rosianu/Paul Soloc !
  – Ora. 7.00 – din realizarile patriei !
  – Ora 8.00. un nou bulrtin de stiri !
  – Ora 9.00 – acum se “desparteau” programele !
  Prog 1: muzica usoara,muzica populara, pana la ora 12.00..unde intervenea “celebrul” George Verman..altfel un foarte bun reporter…la viata satului !!! Corespondend “agricol” din judetele patriei..era..actualul “purtator de vrajeala” al BNR…Adrian Vasilescu !!!
  – Programul 2, atat cat a fost..era mai nuantat: incepea (dupa buletinul de stiri) fie cu “TELESCOALA” (pentru cine-si mai aduce aminte” ori duminica, cu Andrei Bacalu, prezntand noile tehnici si tehnologiii mondiale !!! Inca se permitea…imi aduc aminte ca, prin 1974, acelasi A.B a prezentat masina prezidentiala a USA…la un test antiglont !!!!! Revolutie mare…In ani acelasi A.B (inainte de a pleca in Israel) – era medic de profesie – impreuna cu “celebrul” Ioan Grigorescu (realizatorul si prezentatorul) celebrei emisiuni “Spectacolul lumii” – inca ne ofereau o fereastra catre West ! Incet, incet…s-au taiat toate..mai putin “celebriii disidenti” gen Vartan Arachelian…care, ghinion (!) avea de prezentat o emisiune de pupaturi in CR..taman pe 22.10.1989 ? Ironia sortii…ori naparlire ?!

 • Alex

  Oricum…o parere sincera, evident discutabila de catre colegii de forum: toti speakerii..din vremea “aia”…erau mult mai profesionisti…decat “patachinele”…de astazi !!

 • cata

  Toate rampele alea de descarcare a zapezii in Dambovita au fiintat pana la refacerea albiei si a canalului colectorin anii 80 . La cat de jegoasa era Dambovita nu mai conta o zapada cu sare si nisip aruncata in ea .

 • hm

  Cătă, Adrian – era un obicei practic, pentru standardele vremii!

  Alex – spre deosebire de tine, restul „presei”, „liderilor de opinie pe P.F.A.” ş.a.m.d. au cam uitat! Nu atmosfera de-atunci, de care uneori îmi aduc aminte cu un soi de nostalgie dar şi cu încrîncenarea de rigoare, ci de CE AU FOST CEI CARE AU… DEVENIT!!!!

  Memorie scurtă, dar gură mare – presa este tare!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>