pregătit de C. D. Mocanu și HM
Notă: articolul conţine actualizări.
Iată că articolul despre cele două chioșcuri vechi de ziare primește cuvenita completare. C. D. Mocanu a căutat mai multe despre aceste vechi chioșcuri.
Și a găsit. Unde? De pildă, din albumul „Bucureşti MCMXXIX” editat de „Cartea Românescă S.A.” în 1929; de pe Digibuc, dar şi din alte surse; fotografii care circulă în mai multe locuri fără să li se precizeze originea.
Un instrument foarte util a fost „Tabloul chioşcurilor de ziare instalate pe calea publică la 1 ianuarie 1926″:
… care face parte din „Anuarul statistic al Municipiului Bucureşti 1924-1930”.
Chioşcurile care existau la 1 ianuarie 1926 şi care apar în pozele de mai jos au fost marcate în „Tablou”. Chioşcurile nu vindeau numai ziare. Unele vindeau şi ţigări (apar ca atare în „Tablou”: RMS – Regia Monopolurilor Statului). Vânzarea tutunului era rezervată prin lege celor din categoria IOVR (Invalizi, Orfani, Văduve de Război).
Să le vedem? Să le vedem. Și să vedem, întîi, chioșcul de la intrarea-n Cișmigiu – cel care există și azi. Acesta nu apare în „Tabloul chioşcurilor de ziare instalate pe calea publică la 1 ianuarie 1926″ şi asta conduce la concluzia că a fost instalat în perioada 1926-1929 (data la care apare albumul „Bucureşti MCMXXIX”).
Comparând fotografia din 1929 a chioşcului de la Cişmigiu cu cele de azi se constată că în timp a suferit intervenţii care i-au schimbat aspectul original.
Culoarea lui – și a celorlalte – era, probabil, verde; așa s-a păstrat după Război și pînă cînd au ajuns majoritatea să dispară. Prima imagine este nedatată; a doua – cu detaliul separat – din 1929.
Iată și chioșcul de pe bd. Brătianu, la Universitate, în 1929, în două perspective:
Iată și chioșcul de pe Calea Victoriei – Piața Ateneului (imagine nedatată):
Vedem și cele două chioșcuri de pe Calea Victoriei, de la Palatul Poștei; unul la intersecția cu strada Carol (1929) și celălalt cu Stavropoleos (fără dată):
… precum și cele două chioșcuri de la intersecția Căii Victoria cu strada Academiei; în depărtare se zărește și cel de la intersecția bulevardului Elisabeta cu strada Raymond Poincare:
Iată, în prim-plan, chioșcul de la interscția Căii Victoria cu bulevardul Academiei, în anii 1940-1941; Academiei se numea acum Elisabeta însă:
Mai jos, vedem acelaşi chioşc din altă perspectivă:
… imaginea e nedatată.
Iniţial am sugerat că – cel mai probabil – e vorba despre chioșcul amplasat la intersecția Căii Moșilor cu bulevardul Dominței (azi, Hristo Botev); dar Adrian Crăciunescu ne-a demonstrat că locul corect este pe proprietatea Greceanu, pe Bd. Elisabeta colţ cu Calea Victoriei, unde s-a facut blocul cu pescăria după cutremur (azi Pizza Hut). În cadru se vede turla biserici Doamnei şi o parte din palatul Nifon.
Iată și cel din Piața Victoriei, din fața Palatului Funcționarilor Publici, din două perspective; primele imagini sînt nedatate, ultima e din 1942:
O imagine mai nouă – din 1964 – ne înfățișează un chioșc din Piața Unirii:
Merită pomenit chioșcul care se afla la capătul tramvaiului 26 (Şos. Mihai Bravu x Str. Laboratorului) pe strada Laboratorului, vizavi de restaurantul cu acelaşi nume. La ceva timp după prelungirea liniei tramvaiului 26 spre Splai, a fost închis şi a stat nefolosit până în 1986 când a dispărut odată cu restul cartierului.
Încheiem cu poze ale chioșcurilor de ziare mai recente, apărute în anii ’60; acestea au rezistat pînă-n anii ’90. Unul e pe Calea Griviței, la Chibrit (imagine nedatată):
Și altul de pe Magheru:
(prima imagine, nedatată; a doua – 1966; a treia – 1964)
Splendid, domnilor detectivi!
Frumoasa e munca rodnica! Cate mici detalii zac ascunse in imaginile vechi, totul e sa le sti a privi cum trebuie!
Era momentul să scriem pe larg despre ele, încercări au mai fost!
https://www.simplybucharest.ro/?p=811 – se vede aici si un chiosc precum acela de pe Banu-Manta
https://www.simplybucharest.ro/?p=970
https://www.simplybucharest.ro/?p=4856 – aici se vede unul modern, la intersecția Traian cu Carol; o mai fi azi? N-am mai fost recent să văd…
Dar si pe Tramclub se mai găsesc comori, în arhivele d-lui Lăcrițeanu:
http://tramclub.org/viewtopic.php?t=5080 -chioșc pe 1 Mai, la fel ca cel de pe Banu Manta; îl țin minte în anii 80!
http://tramclub.org/viewtopic.php?t=5088 – grupaj de chioșcuri moderne
Ce ziceam, deci? Sa stii unde sa cauti si sa stii cum sa privesti. Felicitari!
Chioscurile de lemn (verzi, parca, desi le aveam in fata ochilor si vopsite in maron… deh! festele memoriei!) nu stiu cand au aparut!
Pentru mine raman legate (toate, si vechi, si moderne) de plicul de timbre pe care-l cumparam cu banii de buzunar…
HM: Confirm 100%: cel de la intersecţia str.Traian cu bd.Carol există încă!Am trecut acum câteva zile pe acolo şi chiar mă întrebam cât o să mai reziste.
Foarte interesant! Ce frumoase si binevenite sunt aceste reportaje. Armonie si linii frumoase ofereau vechile chioschiuri… pentru cine avea ochi sa le priveasca.
Excelent! Am sa revin ca n-am timp acum. Vreau “decat” sa spun ca ala Domnitei cu Mosilor e gresit identificat. In cadru se vede turla biserici Doamnei si o parte din palatul Nifon. Deci este pe proprietatea Greceanu pe Bd. Elisabeta colt cu Victoriei unde s-a facut blocul cu pescaria dupa cutremur (azi pizzerie). o imagine anterioara a locului, din 1871 circa, la Radu Oltean: http://2.bp.blogspot.com/-Pz4jQZf1GrU/ULzZvxtenyI/AAAAAAAAGiQ/G31gTCMTFvk/s1600/IMGP9433.JPG
adrian:
Mulţumesc pentru precizări! Din prudenţă, localizarea noastră este “probabilă”. Vom opera cuvenitele modificări.Ar fi de mare folos şi alte detalii despre zona din fotografie. Am şi eu ceva informaţii. Pe colţul Elisabeta x Victoriei a existat un magazin de pescărie şi înainte de cutremurul din 1977 (Delta Dunării) şi după. Am găsit, până acum,puţine detalii despre Sfatul negustoresc – Societate pentru apărarea intereselor generale comerciale. Ceea ce ştiu sigur (cu documente) este că banca Sfatului a funcţionat pe Calea Moşilor la numărul 372, în zona Oborului.Opinia specialistului este oricând utilă!
Splendid!
Felicitari “detectivilor de serviciu”!
Adevarul este ca se faceau lucruri frumoase si trainice pe vremuri…
C.D. Mocanu:A ieşit un articol de zile mari! Merită toată admiraţia.
Magazinul de pescărie de pe colţul bd. Elisabeta cu Calea Victoriei s-a mai numit şi “Compescaria”.Taică-meu, mare amator de haleală pescărească, m-a dus acolo de câteva ori-prin anii 60.Ţin minte sandvişurile cu icre de Manciuria-pe care le-am urât întotdeuna.
In cartea “Din Bucureştii de altădată” -George Potra- Ed.Ştinţifică şi Enciclpedică , ediţia 1981 apare aceeaşi fotografie cu următoarea explicaţie:Casa Greceanu -fosta “casa coconilor” ai lui Şerban Cantacuzino, 1930.
Actualul bloc de pe acest colţ s-a dat in folosinţă în 1979.
Nu cumva “Delta Dunării” s-a numit, iniţial, magazinul alimentar de la parterul blocului construit puţin mai jos,pe Beldiman colţ cu bd Elisabeta ?
Ando: Mulţumesc pentru apreciere! Contribuţia “Cârtiţei” este la fel de importantă! Înţeleg deci, că prin mine, este felicitat colectivul! Compescaria a fost întreprinderea comercială care se ocupa cu desfacerea peştelui şi a produselor. din peşte. Magazinul se numea Delta Dunării. Am fotografii din 1956 care atestă acest lucru şi confirmă amintirile mele legate de acest magazin. Şi tata a fost un vizitator pasionat al acestuia.
Mulţumesc pentru sursa bibliografică şi pentru informaţiile legate de fotografie. Am cartea în bibliotecă. Eu am găsit fotografia, fără explicaţii, într-o publicaţie economică de la începutul anilor ’30.
Stie cineva cand a fost demolat Palatului Funcționarilor Publici?
ADY88:
Palatul Societăţii Funcţionarilor Publici, situat în zona vestică a Pieţei Victoriei (inginer arhitect Nicolae C. Mihăescu şi arhitect Alexandru Clavel) a fost afectat de bombardamentele germane din august 1944. Distrugerile suferite au făcut ca după aceea să fie demolat.
21-probabil-calea-moslor-x-bdul-domnitei-nedatata.jpg
Este Casa Greceanu viitorul loc cu Delta Dunarii
21-probabil-calea-moslor-x-bdul-domnitei-nedatata.jpg
Casa Greceanu Calea Victorie cu Bd Elisabeta
[…] sursa: /www.simplybucharest.ro/ […]
[…] sursa: /www.simplybucharest.ro/ […]
[…] sursa: /www.simplybucharest.ro/ […]