despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Jurnalul realităţii (II)

scris de C. D. Mocanu

Luni 1 decembrie 2014

Ziua Naţională a României. Se transmite la televizor parada militară organizată pentru a marca şi cinsti sărbătoarea. Aşa cum am făcut-o neabătut, încă din copilărie, urmăresc spectacolul care are loc o singură dată pe an.

Stau comod pe fotoliu şi aşteptând începerea transmisiei îmi revin în minte imagini de la începutul anilor ’60, când nu aveam televizor dar număram orele rămase până la evenimentul care se întâmpla atunci în ziua de 23 august. Un vecin, singurul care pe o rază de 1 km. avea un Rubin 102, aşeza cu mare grijă televizorul în dreptul ferestrei larg deschise iar noi, ceilalţi, mari şi mici, aliniam scăunelele aduse de acasă fără să-i smintim omului florile sau legumele din curte.

Trecut-au anii! S-au schimbat condiţiile, s-au schimbat circumstanţele, multe s-au schimbat şi nu toate în bine. Uitându-mă la parada militară eu trăiesc însă acelaşi amestec de sentimente, consolidat în timp, ale copilului din anii ’60 şi ale adultului din 2014 care, pe deasupra (riscând să-i scandalizez pe unii!!), a avut onoarea de a-şi sluji ţara sub drapel.

Începe parada şi firul gândurilor se întrerupe. Mă uit nemişcat la imaginile care „curg” un pic prea repede. Se retrage fanfara (mai puţin riguros şi spectaculos ca acum 50 de ani), semn că mă pot ocupa de altceva.

Din curiozitate, comut pe un alt post. Aici transmisia din Piaţa Constituţiei continuă şi o tânără purtătoare de microfon încearcă să lege un dialog cu un puşti de 5-6 ani. Ochi mari, vioi, căciulă îndesată peste sprâncene, fular înnodat cu un nod mare, gata să-l sufoce. Vorbeşte cântat lungind silabele.

– Ţi-a plăcut parada?

– Da.. a.. a!

– Ce ţi-a plăcut cel mai mult?

– Tu..u-nu..u-ri-le şi po..o-li-ţi..i-le.

– Ce vrei să te faci când o să fii mare?

– Îm-puş-că..ă-tor!

Transmisia în direct s-a întrerupt brusc şi emisiunea a continuat din studio.

Avea dreptate puştiul! Cam multe poliţii! Uneori şi pe mine mă bate gândul să mă fac împuşcător!

1 comment to Jurnalul realităţii (II)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>