despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

pe Regina Maria

Bulevardul Regina Maria este unul dintre cele mai nenorocite artere centrale ale Bucureştiului. Ce folos că începe din Piaţa Unirii – cea mai mare parte a sa este putredă şi părăginită.

Desigur, este şi vreun motiv pentru asta – şi-l înţeleg, dar nu-l accept. Motivul e clar: clădirile lăsate să se distrugă trebuie să aducă bani: şi pentru că nu aduc banii doriţi, se aşteaptă. Se aşteaptă să se vîndă la preţul dorit; se aşteaptă să cadă de la sine pentru a se stinge vreun scandal al demolării; aşa-i treaba pe la noi…

Cum laşi în spate Piaţa Unirii, ai pe stînga zidul faraonic al Mitropoliei; să mergi pe lîngă el îţi lasă o senzaţie de apăsare, de închisoare. Pe dreapta, după blocurile ce fac bordura ceuşistă a Centrului Civic, dai peste o clădire de birouri construită dinainte de Război, care a fost acum vreo zece ani reabilitată. Îmi pare rău că nu mai ţin minte cum arăta înainte, şi nu am nici poze la-ndemînă cu ea; încă şi-a păstrat ceva din ce-o făcea interesantă:

Imediat după, urmează ditai clădirea abandonată de cînd hăul:

Nici căsuţa de după n-are nic de noroc – zace abandonată  de aşa de multă vreme, că am şi uitat. Nici cea de după clădirea cea nouă (bine, nu mai e aşa de nouă nici ea) a firmei „Top Line” nu are alt regim.

Dacă stăm deci să ne gîndim, pînă la intersecţia cu fostul segment al străzii Sfinţii Apostoli, acolo unde avem pe colţ o clădirea galbenă folosită, toate vechile case sînt abandonate. Trist, nu?

Mai apoi avem un Mega Image ridicat pe un vechi teren viran perpetuu, o grădiniţă de stat căutată…

… urmează patru rînduri de case; primele trei nu-s abandonate.

Ultima, în care odinioară a fost notariatul de stat al sectorului 4 şi apoi ceva administraţie a fondului imobiliar zace.

Vine intersecţia cu 11 Iunie, unde chiar dacă nu-s făţoase şi îngrijite, clădirile măcar sînt locuite, cu ceva spaţii comerciale vii la parter; nu te-apucă chiar urîtul pe-acolo.

Doi paşi mai încolo, la intersecţia cu Justiţiei, pe mîna dreaptă, casa aceasta, care în 2003 a fost întărită cu plasă şi beton – şi lăsată aşa – a fost de curînd pusă jos:

Pe mîna stîngă avem un loc viran mare, care se întinde între Justiţiei şi Poiana Florilor; se găsea aici o casă dărăpănată unde se aciuiaseră ţigani. Casa a fost demolată  de aproape zece ani:

Din acest moment, bulevardul Regina Maria devine mai prietenos, mai civilizat; chiar şi clădirile mai uitate de vreme par – cît de cît – mai puţin înfricoşătoare.

Dăm şi peste un bloc recent care a înglobat o faţadă veche.

Ne apropiem tot mai mult de Rondul Coşbuc. Micile afaceri şi spaţii comerciale nu-s tocmai înfloritoare, dar măcar clădirile au beneficiat mai mult de pe urma lor.

Ultima clădire de dinaintea blocurilor din Centrul Civic e şi cea mai norocoasă din punct de vedere al readucerii la viaţă:

E un pic ciudat cînd vezi că, pe măsură ce te depărtezi de Centru, bulevardul ăsta arată din ce în ce mai bine şi mai îngrijit. De ce? De ce e proximitatea de Piaţa Unirii aşa de toxică – pentru că partea asta de Unirii stă prea mult în umbra popimii? Pentru că nici „Victoria Socialismului” nu-i decît un bulevard artificial, care nu atrage clienţi?

Sau pentru că – mai plauzibil – zona Rondului Coşbuc e mai vie, mai aproape de instituţii, firme? Poate de asta, pe măsură ce te vii încoace, oraşul pare mai aglomerat, mai vesel?

Recomandări: Aventurierul – „Bulevardul George Coşbuc – un supravieţuitor al catastrofei imobiliare bucureştene” (partea I | partea II)

29 comments to pe Regina Maria

  • Alex

    Deseori merg cu tramvaiul 32, si am senzatia ca merg printr-un oras ruina atunci cand ma uit la acest segment de strada. Am observat uneori popi care mai intra in casele darapanate peste drum de patriarhie.

  • hm

    cine știe ce interese or mai avea ‘mnealor pe acolo. Ce industrie, ce afacere, ce corporatie ascunsă e BOR.

  • Lângă rondul Coşbuc e Primăria Sectorului 4, plus că de acolo încep o parte din blocurile din Centrul Civic. În lipsa acestor obiective, zona ar fi fost la fel de fantomă, ţinând cont că între Regina maria şi 13 Septembrie au rămas ditamai terenurile virane de la demolările din anii ’80, iar Piaţa de Flori nu mai e de mult ce era pe vremuri.
    În schimb, între Coşbuc şi Regina Maria avem clădiri dărăpănate, lăsate să cadă pentru a fi demolate de rechinii imobiliari şi cam atât. Dacă nu venea criza, precis le-ar fi dat foc ca să scape de ele sau mergeau cu plicurile pe la Oprescu să lărgească bulevardul după modelul Buzeşti. Evident, nu s-ar fi expropriat terenul BOR, ci s-ar fi demolat primele 2 – 3 rânduri de case.
    Popii intră peste tot pentru că orice ,,creştin practicant”, oricât de sărac ar fi, găseşte câţiva lei pentru părintele.

  • Alex

    Blocul antebelic din poza no.1 a apartinut “Creditului Funciar” un fel de co-operativa (banca agricola)..de sustinere a agriculturii..

  • Alex

    In foto 20. blocul nou “lama” anul trecut se vindeau trei garsoniere “meschine” la demisol cu 15 000 Eur bucata…Surprize, surprize…s-au “dat” in mai putin de trei luni ??!!! Ce nu cumpara omul daca e zona buna (!)

  • cata

    Detin o fotografie cu singura cladire demolata pe Cosbuc , pe dreapta ,unde incepe frontul stang al blocurilor ceausiste ,cu banca Intesa sau ceva in genul asta la parter. Era un vechi han . Singura cladire ma rog cu exceptia celor 3-4 (intr-una locuia Justin Capra – cui ii mai spune ceva numele asta) de la rond si a intrarii in cinema Modern
    Plus alte doua fotografii pe care poate le stiti dar care nu au fost localizate . Este vorba de crearea rondului de la Cosbuc si sistematizarea din zona (cred ca este vorba de sfarsitul secolului XIX) cu vechea biserica Sf.Nicolae , aflata vis-a-vis de actuala constructie . Cand eram mic (anii 60) vedeam din tramvai in aceea curte o cruce , destul de maricica si nu imi explicam ce este cu ea , de ce era inmormantat cineva acolo. Abia mult mai tarziu mi-am dat seama ca aceea cruce se afla pe locul vechiului amplasament ,posibil altarul.Este vorba de curtea care are o casa doar cu parter in spate,imediat de cladirea mai inalta de pe colt-dreapta,cum treci de intersectia de la 11 Iunie spre Rahova.

  • Ando

    @cata: dacă îţi face plăcere, noi aşteptăm cu mult interes pozele pe simplybucharest@outlook.com
    HM: deci s-a terminat şi cu “casa” de pe colţul cu Justiţiei…

  • cata

    @Ando : Sa traiti , m-am conformat !
    Si inca un amanunt . In cladirea care se afla pe actualul teren viran din fata bisericii Sf.Nicolae se afla , chiar si la sfarsitul anilor 60 depozitata o arhiva , nu stiu a cui . Era nelocuita dar cand si cand mai vedeam cate un duba tv sau un camion Carpati cu niste muncitori care descarcau baxuri de documente si le duceau inlauntrul cladirii .Cladire era veche,sigur din a doua jumatate a secolului XIX ,destul de mica ,dar placuta , arata ca un mic conac , doar cu parter si destul de bine intretinuta. Si ramasa cu o curte maricica ,pe stilul vechilor curti bucurestene , curte ramasa la aceleasi dimensiuni si astazi – ma mir ca nu au pus jmekerii mana pe ea . Si nu cred ca nu au fost sau nu sunt doritori dar se poate totusi sa aiba un regim juridic care sa le dea batai de cap . Ar fi interesant de aflat de la cadastru sau de la primarie care este situatia ei. Oricum ,primul proprietar sau cine a construit-o sigur era o persoana cu stare materiala.

  • hm

    Ce mă mai bucur pentru toate completările astea!

    Aparent, Coşbucul e una dintre arterele centrale unde s-a intervenit cel mai puţin prin construirea de clădiri noi, dar senzaţia e de… aliniere la start! Zici că toată lumea aşteaptă un semn, şi se va purcede la demolări-construiri de-odată!

  • cata

    HM , am ceiasi senzatie cu tine , pe undeva , referitor la alinierea la start . Unele cladiri sunt in stare buna , chiar renovate , macar ca aspect , nu stiu structural . Ar fi pacat sa se piarda Cosbucul . Pe de o parte , desi in ultimii ani nu mai circul atat de mult prin zona dar totusi atunci cand am treaba pe la Unirii e jale cu aglomeratia , transport in comun si personal , dimineata pana dupa ora 10 iar dupa amiaza incepand cu orele 14-15 si pana spre 20 . Se gatuie mult , mai ales de la rond la capatul lui 32 si ceva ar trebui facut . Pe de alta parte revin la o alta rezolvare a situatiei , draga tie si nu numai aceea a mutarii traseelor de tramvai , de exemplu de la Chirigiu pe bucata de Uranus ramasa pana in 13 Septembrie , dreapta in jos, stanga pana in Piata Constitutiei si apoi pe locul fantanilor tot inainte pana la Vergului si mai departe. Pentru ca vrajeala lui Oprescu cu noul bulevard Uranus va ramane o mare minciuna. Se va opri ever la Palatul Poporului, pentru ca asta s-a dorit,o legatura rapida pentru noua nomenclatura intre Parlament si Guvern si intre Cotroceni si Guvern ,prin Eroi Sanitari si Stirbey Voda apoi stanga la RATB.
    Dar cel mai important ramane faptul ca deocamdata inca ne putem bucura de ceea ce mai exista , atat cei mai vechi care cunoastem zona de zeci de ani cat si unii dintre cei tineri care sunt interesati sa vada cum arata Bucurestiul normal

  • hm

    Nu ma bucur defel ca avem aceeasi senzatie! Tare as vrea sa ma insel!

    Altfel, nu o sa se faca nimic, dar nimic! 32 asa va ramane, cu bucla aia idioata de la Unirii. Si-ti mai zic ceva: ai vazut cat de tare s-a spurcat din punct de vedre a traficului toata Rahova, intersectia cu Ferentari, cea cu Trafic Greu, Sebastianul, chiar si Panduriul odata ce s-a descis minunatia de Vulcan Center? Ma exaspereaza.

  • bogdan71

    Justiției 55… exemplul care-mi vine cel mai repede în minte. Dar tot astfel sunt sute de case.
    Sunt prea puține care s-au renovat frumos, prea multe transformate în paralelipipede cu sticlă ieftină pe fațadă, eventual cu 3-4 etaje în plus față de cât permite zona.
    Răul cel mare stă în indolența ocupanților, majoritatea aciuați într-o perioadă când cartierul părea condamnat la transformarea într-o zonă de blocuri, cum sunt sute în București. Acum e condamnat de incapacitatea autorităților, care parcă așteaptă următoarea răbufnire cu grade multe pe scara Richter pentru a reîmpărți orașul. Victimele colaterale oricum nu mai contează.

  • hm

    Da, CUTREMURUL e așteptat cu nerăbdare de mafia imobiliară
    Un adevăr cinic…

  • Zona Cosbuc-Carol este una din zonele cu cele mai multe imobile aflate la vanzare pe piata (alaturi de zona Vulcanescu). Motivul este ca au inceput in sfarsit sa fie retrocedate casele nationalizate si evacuati chiriasii, insa cei care le recupereaza nu-si permit sa le restaureze, asa ca le vand. Ce vor face cu ele cei care le vand, ramane de vazut. Unele sunt doar spoite, altele sunt demolate pentru a se construi ceva nou, altele sunt extinse in mod hibrid (parterul cladirii vechi cu etaje moderne deasupra). Din pacate, inca sunt multe imobile cu statut juridic incerc, din care cel mai problematic este complexul Fabricii Bragadiru. Aici ar putea fi cheia revitalizarii zonei sau, din contra, a unui esec total (se vorbeste de un nou mall, care cred ca ar aduce doar mult trafic, fara a ridica nivelul de trai al locuitorilor).

    Exista si scenariul ca zona sa devina urmatorul centru vechi, adica noul val de restaurante si baruri, dar nu stiu cat de plauzibil este.

    Oricum, nu cred ca zona va mai reveni la caracterul rezidential tihnit de odinioara.

    Cine are 250.000-400.000 euro acum, poate cumpara un imobil in zona si il poate restaura, pentru a da un exemplu pozitiv. 😉

  • Apropo, Strada Justitiei, nr 63 este un alt exemplu foarte bun de restaurare. (e o casa neoromaneasca restaurata excelent!)

  • hm

    Da, casa aceea a iesit frumos, sper sa traga in sus vecinatatile, ca sa zic asa.

    Complexul Bragadiru… of, e o poveste care treneaza de prea mult timp. Trage in jos tot ce se misca acolo. The Ark, de exemplu, care n-a devenit un hub zonal, asa cum isi dorea. In schimb, „piata de flori” e mai mizerabila ca oricand.
    Nu prea cred ca e inca nevoie de un nou centru vechi, cel actual nu pare ca si-a atins maximul de potential – dar poate altii gandesc mai in perspectiva.

  • Avem totusi exemplul pozitiv (cred eu) al Crystal Ballroom, unul din depozitele de marfa ale fostei Vami, care a fost transformat in centru de conferinta (si da, cred ca trebuie sa existe mai multe centre de conferinta in centru), insa din pacate, asa cum ai zis si tu, aspectul pietei de flori sperie orice vizitator.
    Cladirea din ultima poza era la vanzare pentru 3.4 milioane de euro acum ceva timp, nu stiu daca a fost cumparata.
    Peste drum sunt cladirile lui Iorgu Steriu (cea galbena, inalta, din antepenultima poza, cu restaurant la parter, in stil neoromanesc), care e la vanzare pentru 2,2 milioane euro. Initialele sale se gasesc inca inscrise pe mozaicul din holul de la intrarea in cladire. Steriu a fost un afacerist aroman care si-a facut averea din comertul cu delicatese si din restaurante (a avut unul si pe strada 11 iunie). In spatele cladirii neoromanesti este un bloculet art deco care a apartinut ginerelui sau, Achille Ghiaciu, arhitect de profesie si proiectantul imobilului (cladirea nu apare in poza, dar e la Str. Chindiei, nr. 4), care e la vanzare pentru 320.000 euro.
    Chiriasii au fost evacuati de curand, mai putin o doamna care inca locuieste acolo.

    Pe Strada Sabinelor sunt, de asemenea, cel putin 3 cladiri de vanzare si au fost mai mult de 10 evacuari in ultimii 2 ani, ca urmare a retrocedarilor.

    Peste 50% din cladirile de la bulevardul Cosbuc sunt de vanzare in momentul acesta, ceea ce mi se pare interesant. In multe cazuri, cladirile sunt retrocedate unor persoane care nu mai locuiesc de mult in Romania, fiind reprezentate prin avocati care incaseaza un procent din pretul de vanzare. Este cazul mai multor cladiri din zona Justitiei, cu proprietari plecati in Germania, sau a casei de la Str. Sabinelor, nr. 9, cu proprietar plecat in Suedia (pret de vanzare 275.000 euro).

    Aduc aceste detalii de ordin pragmatic in discutie pentru ca de multe ori discutam soarta cladirilor fara sa intelegem contextul economic si juridic. Pentru a “salva” o zona, e important sa intelegem ce se intampla cu ea si de ce.

  • @Cata: Daca se poate, as dori si eu cele 2 poze cu rondul Cosbuc de la sfarsitul secolului XIX si cele cu casele demolate si sa-mi spui in ce conditii le pot reproduce. Mail: tourofcommunism [at] gmail [dot] com.

    Mersi mult!

  • hm

    Întîi, mulţam mult de amănunte!
    Ca unul care trece pe aici mai zilnic, simt – fara sa cunosc detaliile de care povesteai – ca zona „sta în aşteptare”.
    Micile intervenţii din ultimii zece ani nu estompează aspectul general de sus, din zona Chirigiu-P-ţa de Flori, nu încă.

    Bine punctat la final – despre toate aspectele astea tre’ să ne gîndim cînd trecem pe lîngă case.
    https://www.simplybucharest.ro/?p=24708

  • Cu riscul de a suna ridicol: care mai e rostul pieţei de flori?
    Există florării cam peste tot în oraş, iar zona actualei pieţe de flori, chiar dacă e zonă de ,,scurtătură” între Rahova şi Unirii, nu are niciun obiectiv care să atragă clienţi în zonă (şcoală, clădire mare de birouri, spital sau, măcar, transport în comun). E doar o sursă de jeg şi evaziune fiscală.

  • hm

    Niciun rost.
    O mizerie transformată în tradiție și placă turnanta a smecherilor din niște clanuri.

  • l.s.

    Intre timp s-a aflat si ce se se va construi pe terenul viran de langa biserica Sf. Nicolae: un bloc de 5 etaje, un parteneriat al unui dezvoltator imobiliar impreuna cu Manastirea Samurcasesti, proprietarul terenului!

  • hm

    Citit… Nu am prea înțeles însă de ce terenul acela e socotit spațiu verde – nu că aș fi bucuros de posibilul bloc care ar putea apare.

  • l.s.

    Da, nici eu n-am inteles cum a ajuns spatiu verde in scripte un teren pe care a fost o constructie, a ramas ingradit si dupa demolarea constructiei iar vegetatia de pe el este spontana, ma refer la otetariii aia!

  • hm

    http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-19685251-manastirea-samurcasesti-pierdut-definitiv-procesul-care-cerea-instantei-oblige-primaria-capitalei-aprobe-bloc-5-etaje-teren-figureaza-spatiu-verde.htm

    Ciudățenia continuă, nu înțeleg în continuare de ce acel spațiu e considerat verde.

    Interesantă pare proprietatea asupra terenului, deținută de Mănăstirea Samurcășești din Ciorogîrla.

  • Cornel S

    Sa scormonim: “Mega Image ridicat pe un vechi teren viran perpetuu” – inexact. In vremurile ante–decembriste si putin timp dupa, pe acea locatie era un atelier de reparatii auto pendinte de Oficiul National pentru Turism (ONT). Sursa de cunoastere este dubla: a)propria amintire vizuala din perioada liceului, cand frecventand adesea zona (pe atunci bulevardul Cosbuc)puteau fi vazute diverse autocare stationate; b)confirmarea unu taximetrist fost angajat al ONT.

  • hm

    Da, dar aproape 20 de ani a cam stat pârloagă…

  • Cornel S

    Sigur, daca nu mai mult…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>