despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Slănină, ramură de măslin

Ciudaţi mai sîntem uneori. Ajunge să gustăm ceva bun – şi oricît am fi de nervoşi, parcă ne trece…

La unii merge cu o felie de tort, la alţii – simplu – cu un dărăb de brînză (uite, Gigi Becali, atunci cînd începe să facă spume la TV sigur e-n sevraj), dar cu o-mbucătură de slănină afumată poţi face minuni.

Vă spun eu, slănina afumată e nedreptăţită rău. E aruncată în coşul alimenetelor nesănătoase, e întruchiparea răului nutriţional – aiurea! cine spune că trebuie să manînci juma’ de kil pe zi? Gustă, manîncă cu moderaţie; n-o să păţeşti nimic!

O feliuţă de slănină – şi gata, ne-am împăcat. Încă una – şi-un colţişor de cîrnăcior, şi acceptăm că şi celălalt avea dreptate. Mai tăiem niţel – mai spargem o ceapă, mai zdrumicăm nişte brînză de burduf – şi acceptăm că şi celălalt avea dreptul să trăiască lîngă noi… Păcat că nici arabii, nici evreii nu manîncă porc – i-am fi chemat să guste nişte slănină afumată şi i-am fi împăcat.

Şi Primarul nostru, mare mocofan! În locul lui puneam nişte tarabe cu slăninuţă, brînză, pastramă acolo unde-s gropile mai mari, şantierul mai întîrziat şi gunoaiele mai multe – şi nu-l mai înjuram! O şti ce-o şti Preşedintele, care nu scapă nici un tîrg şi festival popular din ţară; cum să-njuri omu’ lîngă oala cu sarmale?

Pofticioşii dintre noi o duc bine, de ceva timp. Se ţin tîrguri peste tîrguri cu mîncare tradiţională, în pieţe se deschid magazinaşe – da, e bine!

Dar cel mai bine e…

Aţi auzit de La Baciu? Poate da, căci sînt deştepţi şi-şi fac reclamă. Au ajuns în Bucureşti, pe Calea Floreasca (între Urgenţă şi Piaţă), unde au un magazin. Magazinul e deschis doar de vineri pînă duminică, aşa că azi mai aveţi timp să treceţi pe la ei (închid la 3 dup-amiaza, vineri şi sîmbătă la 7 seara, scrie pe site.)

Eu n-am trecut pe la ei, dar am mîncat de la ei: un deliciu! A fost un prieten – am încredere în el. Am atîta încredere, încît dacă soarta lumii ar atîrna într-adevăr de o bucată de slănină afumată, ar lua premiul Nobel pentru pace.

2 comments to Slănină, ramură de măslin

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>