despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

Fii brav, Române, abţine-te!

scris de Mini-Economicus

Nota: acest articol este dedicat tuturor bucurestenilor, care intr-o imprejurare aparte, presati de vezica si plini de Draci, au cautat cu disperare si fara success, un WC – o buda publica!

Repertoriul bogat de injuraturi, in lipsa gasirii locului respectiv, nu poate fi reprodus!

Daca romanul a fost prieten secular cu codrul, in epoca moderna, amicitia l-a dus catre: garduri, intrari, scari de bloc, copaci… si multe alte locuri ascunse privirii… dar benefice cel putin… mictionarii!

Parafrazand literatura clasica: “baiet fiind paduri cutreieram”, ajungem la “barbat fiind carciumi bateam” iar “supa de hamei” se zbatea in mine cu forta dramatica, a unui actor care-l interpreteaza pe Sheakeaspeare… purtand pantofi masura 41..desi el are 43… la picior!

Avantandu-ne pe taramul istoriei, aflam ca i se atribuie Imparatului Vespasian… “inventarea” primului stabiliment de eliberarea a presiunii interne… fara insa a fi mentionat ca un mare fizician!

Putem spune cel mult ca, acest celebru V. al istoriei, care a sezut… pe TRON, bine ca macar el a putut, intre – AD 69 to AD 79 – , s-a remarcat pe langa alte “atrocitati” prin alianta cu Mucianus, si Primus, parca doua nume predestinate viitorului spritar… care la scara istoriei se pot traduce prin “unde sa-mi suflu mucii” si unde sa fiu primul… sa dau un no. 1, fara sa ma altoiasca (cu frunze de urzici) babele scandalizate ori “pulaneasca” Militia/Politia?!

Asadar stimati cititori, sa ne aducem aminte ca o data “in negura istoriei” bucurestiilor anilor ’60-‘80″, existau in mod cu totul normal, in fiecare cartier, indeobste in jurul carciumilor, celebrele WC-uri publice!

Intrucat cea mai mare a timpului petrecut in “tineretea mea revolutionara” se poate imparti intre… Berarii si Braserii… ma voi stradui sa-mi aduc aminte locatiile respectivelor, adevarate “oaze de fericire instinctuala”!

Am toata speranta ca Dvs. cititorii veti intocmi o “Addenda et Corigenta” spre iluminarea deplina a autorului!

A. Epoca istorica

buda din Parcul Bucur Obor

 1. Balta Alba, imediat langa “oroarea” numita Complexul Alba… unde era sa-mi rup gatul… alunecand pe scari… ca pe partia de la Clabucet!
 2. Cinema Gloria, in acelasi cartier, lateral fata de complex.
 3. Avansand catre centru, la Dristor, intre fosta Policlinica si tot fosta fabrica Textila Unirea, de pe Str. Dristorului!
 4. Nu mult mai departe, in diagonala, pe dambul unde era fosta terasa “Jaristea”… la baza dealului… era EA… DAAAA !!
 5. Mergand spre central orasului, aflam una straveche pe Mihai Bravu, exact in dreptul Parcului Bucur Obor, in spatele actualei statii a autobuzelor 335/334!
 6. Avansand catre Dorobanti (probabil ca putina lume isi aduce aminte) era una chiar in spatele Restaurantului (fost) Perla, intre Cofetaria si birtul Ghiocelul… daca nu ma insala memoria!
 7. Trebuie desigur mentionata si cea de la Circ, langa menajerie, corpul lateral… astazi cartier de locuinte(!?)
 8. Ajungem astfel la celebra si mai mereu inchisa, (din motive de securitate(!)… sa nu arunce vreun nebun cu FKL in Tovarasul, inainte de’89… si ramasa asa ulterior… mult ravnita de clientii “Berariei/Braseriei Turist”… care, desi avea o buda proprie, drumul spre ea era… o adevarata aventura: o scara in spirala, lata de abia treceai cocarjat spre subsol… unde “volens-nolens”… trebuia sa te apleci, intrucat deasupra capului erau conductele de caldura ale blocului… Bine ca, cel putin acolo nu erau “specialisti in geometria unghiului de 90 de grade”!
 9. Mergem mai departe, dar nu mult, deoarece la orizont se vede cea din Piata Amzei, cumva in diagonala cu Primaria Sect. 1; mult mai civilizata, probabil datorita apropierii functiunilor excretoare… de autoritatile locale!!!???
 10. Desigur ca, probabil cineva calculase algoritmic… cat ii trebuie unei persoane, proaspat iesite de la birt, plina ochi de lichid… sa ajunga la “popas”… asa ca urmatoarea era in Parcul Operei, vis-a-vis de restaurantul cu acelasi nume! Ei aici e o poveste cu “cocoselul rosu”… cu Pamela si Sue-Ellen… pe vremea cand Dallas-ul era in voga, asisderea si poreclele domnilor/doamnelor! Vorba mergea ca, daca scapai… de o colonoscopie… erai boier!
 11. La Spitalul Municipal era una chiar in fata, in parcul (odata frumos, plin de tei) oarecum ascunsa publicului… era pentru “Connoisseuri“(!)…
 12. Urmand firul “disperarii urinare”… nu departe gasim una la Podul Cotroceni, exact in spatele benzinariei, existente si astazi!! Offff… ce relaxare!
 13. Daca tot “amintirile ma chinuiesc, amintirile ma ranesc”… rima schioapa a unei manele de “succes”, sa purcedem spre urmatorul loc de popas al vezicii…
 14. Ne aflam deci in Drumul Taberei, in apropiere de statia Ho-si-Min(!) intersectia cu Drumul Sarii… la fostul “Drumetul” unde era… una mare… cat sa incapa toata mucitorimea!
 15. In incheierea episodului de astazi, ne vom referi la defecantii si mictionarii… de la fosta Academie “Fane Burghiu” care, pentru eliminarea cunostiintelor de partid, nu trebuiau decat sa treaca drumul… in spatele actualei statii de Metrou, vis-a-vis de fosta Apaca…

B. Epoca moderna

Intre anii 1990-2014… o groaza dintre aceste stabilimente de relaxare momentana… s-au transformat (unele in Baruri, Doame iarta-ma) iar altele s-au lacatuit… cititorule… roaga-te sa nu te “prinza” nevoia prin oras… ca ai pus-o !!

Ceea ce mi se pare cel mai jenant (ca sa nu zic ofensator) este ca ultima oara cand am vizitat taramul mioritic, am mancat rapid la KFC si MC’Donalds, iar ca sa ajung la “fericire” trebuia sa tastez… codul de pe bonul de casa???

‘R-ati ai dreak sa fiti cu melcii vostri!!! Asa ceva, sincer n-am vazut/auzit pe nicaieri! Cam asta dau ei pe poporul roman! Nu-i nimic! Sa le dam si noi tot ce putem… dupa o masa si o bauta copioasa!

P.S. Am facut doar o plimbare prin memoria inecata de bere si “dorinte de eliberare”! Il desfid/provoc la comentarii pe cel ce nu a trecut macar odata… prin situatiile prezentate!

26 comments to Fii brav, Române, abţine-te!

 • hm

  Provocarea acceptată!
  Adaug pisoarul din rondul Dorobanți, unde era demult Lupoaica și wc-ul public de la Palatul Telefoanelor, de la subsolul fostului Teatru Național…

  … și revenim cu o continuare 🙂

 • meg

  Pentru femei a fost intotdeauna muuult mai rau, varianta in natura fiind (aproape) imposibila 🙂 Apropo de cele transformate in restaurante – mai era una in zona Arcul de Triumf, in fosta statie RATB 205, actualul local Il Corso… Altul – in parcul Herastrau, la intrarea dinspre Pavilionul H… In Piata Romana, cu intrarea aceea cu coloane… si multe altele, probabil. In unele localuri trebuia sa cerem cheia…

 • hm

  cea de la Triumf parcă fusese și florărie, într-o vreme…

 • Şi prin parcuri erau, cel puţin în parcul Drumul Taberei existau bude sub locurile de joacă pentru copii. Deşi când eram mic şi mergeam cu ai mei în parc (în intervalul 1990 – 1995), mă duceau ,,la tufişu” (mai ales că era ditamai boschetăria prin parc, flora nu era îngrijită deloc şi creştea în voie şi poate era mai bine aşa), acele WCuri având gunoiae şi rahaţi până la gleznă. Până la urmă au fost închise cu un grilaj metalic, rămânând aşa până în prezent, dacă nu le-o fi modernizat Mănescu acum… asta nu putem ştii, pentru că parcul – deşi noaptea e luminat ca ziua, în vreme ce în cartier sunt multe străzi cu iluminatul buşit de luni bune – e închis de 2 ani, fără şanse de a fi deschis prea curând, mai ales că o bună parte, acum că e ferită de ochii lumii, va fi defrişată pentru lucrările staţia de metrou Dr. Taberei şi, mai ales, pentru organizarea de şantier aferentă.

 • Alex

  Uite Domunule cu se uneste romanul, in cuget simtiri si comentarii, cand e vorba de nevoi !!!

 • Alex

  …pardon, Domnule :)!

 • Alex

  Cred ca autorul a uitat tocmai “Regina” Budix..ce trona peste (in) Pasajul de la Universitate !! A fost chiar vedeta prin ziare la inceputul anilor ’90…data de exemplu ca o privata(i)zare de succes ??!!

 • hm

  Kilometrul zero… al budelor 🙂

 • Alex

  @hm
  Hi,hi,hi !

 • Anastasiu

  Tinerete, tinerete!

  Acuma, macar in parcuri, sunt “ecologice” peste tot… nu ca cineva chiar poate intra intr-o astfel de hazna ..

 • Ando

  Acum am văzut cabine pe care scrie cu mândrie… “euro-WC”-uri !

 • hm

  Doar AȘA intrăm în Europa 🙂

 • “Este o dracie automata” in Parcul Herastrau, intrarea de vis-a-vis de lucrarile metroului… Asteptand in frig pe cineva din Ploiesti prin zona, la un moment dat a trebuit sa-mi adun curajul si sa intru. Am asteptat cuminte sa se aprinda becul verde (asta insemna ca s-a facut curatirea automata cu apa inauntru), am citit instructiunile, am apasat un buton si am intrat in OZN. Cabina circulara, si apa pe jos de 2-3 centimetri 😉 Faza frumoasa a fost ca inauntru erau doua butoane verzi, si in instructiunile de afar scria ca “pentru deschiderea usii si iesire, aparati butonul ROSU”. pana la urma nu a explodat nimic si in final s-a deschis usa catre libertate 😉

 • hm

  Ai scapat 🙂

  In general draciile astea functioneaza destul de bine. Cred ca am si dat o groaza de bani pe ele 😉

 • Alex

  @Stefan
  M-a impins “necuratul” sa-l intreb pe un pandar, din Sect 2. (nu spun unde) care pazea OZN-ul respectiv (!)..daca are idee cat costa “nastuplenia” ?? Raspunsul m-a trimis direct cu capul in WC – ca in filmul “Nea Marin miliardar” – nici mai mult, nici mai putin de 15.400 Eur..cu tot cu TVA, import Olanda ?
  Mai sa fie, la banii astia umpleam bucurestiul de “cacastori” ????!!! Absolut autentic !

 • hm

  IEFTIN!!! La banii astia este obiectiv strategic!

  A, si referitor la genul acela de acces la buda de restaurant doar cu codul de client – imi zicea un chelner mai anul trecut ca orice unitate de alimentatie publica care are toaleta e obligata sa o lase „la liber” oricui vrea sa intre de pe strada.
  C-o fi cu adevarat asa, ca n-o fi… ce conteaza!

  Pana la urma, intri, faci un pipi… pleci! Dar poate inainte sa pleci poate-ti iei si o cafea, nu?

 • Alex

  @hm
  La doua bucati cumparate..esti deja proprietar al unei garsoniere bine situate ! Ori poate edilul respectiv, o fi vrut doar una…dar “cu usa in tavan”..la loc cu verdeata !!

 • Alex

  @hm
  …chiar ca cine stie ? Raspunsul primit de mine, atunci cand am intrebat, a fost: “ca sa nu intre boschetarii”..???? Cel putin jenant !!

 • Nu prea am întâlnit până acum restaurante cu bude ,,la liber”. În majoritatea erau afişe cu ,,accesul permis exclusiv clienţilor”, ba chiar ,,taxă WC = 1,5 lei cu excepţia clienţilor”. Ştiam că doar pentru benzinării e obligatoriu să laşi toaletele la liber.

 • Alex

  @Dr.2005
  Din ce in ce mai bine ! P-asta chiar n-o stiam ! Huoooooooooooooooo, carciumarii lu’ peste !!!

 • hm

  la Matache, WC-ul pietei are taxa.. 1 leu si 24 de bani!
  24 de bani… e TVA!

 • Alex

  @hm
  Sincer..nu credeam ca acest subiect e atat de “cacacios” ? Nu cumva ofera si clisme cu cafea…de banii astia ?! Ultima moda in Vest !

 • hm

  noi suntem mai inapoiati pe-aicea.

 • Alex

  @hm
  Ei…as ! Nu e vorba de asta…era doar o ironie, la adresa respectivilor “taxangii de nevoi” !!!

 • @Stefan: OZN-urile (care sunt o invenţie franţuzească adaptată de Primarul Cârnat) au spălarea automată cu apă înainte şi după deschiderea uşii, făcută astfel încât podeaua şi pereţii să fie “inundate”.

  Motivul: ca aurolacii să nu se poată închide înăuntru să se adăpostească peste noapte. Cum închid uşa, se umple de apă şi nu mai pot sta jos 😀

 • Nu cred că apa de pe jos e pentru aurolaci… budele astea au un sistem care după 15 minute deschide automat uşa (deci nu poţi să stai să citeşti ziarul pe budă sau, eventual, să mai iei o tipă cu tine în cabină), după care uşa nu se mai închide până nu se face o nouă igienizare.

  În schimb, nu înţeleg de ce o parte din ele au program de funcţionare (!), câtă vreme operarea lor e automată.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>