despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Fii brav, Române, abţine-te! – partea a doua

pregătit de Ando și HM

… provocarea acceptată!!

Întîi și-ntîi, să privim cîteva imagini, ca să ne rămînă în fața ochilor un pic din arhitectura veche a WC-urilor publice. Iată-l pe cel de pe strada Arhitect Ion Mincu, azi transformat în service auto de baterii!

Dar și – la doi pași – WC-ul de pe Kiseleff, de lîngă Doina, care este încă în picioare, dar nu mai este folosit pentru ușurarea cetățenilor. Mai sunt încă două asemenea stabilimente și-n Cișmigiu…
Pe lîngă ele, revedem și WC-urile aferente vechilor benzinării – avem și cîteva poze cu unele dintre ele (Maria Rosetti cu Galați, Grivița cu Ștefan Furtună, Mihai Bravu cu Dimitrov – la Aurora – și cel de pe Splai de la Pompieri)…

… dar ne mai gîndim și la:

 • WC-ul din Grădina Icoanei, azi… terasă-restaurant! O fi fost și acolo benzinărie înainte? Nu știu – nu cred!
 • Pisoarul din rodul de la Dorobanți, unde era și Lupoaica! Pisoarul era exclusiv pentru domni, desigur. Și fără taxă, parcă, nu? Din păcate, poze cu pisoarele astea… nu mai sînt!
 • Pisoarul de la intrarea în Herăstrău, cea cu Pavilionul H. Pisoarul era pe stînga, iar pe dreapta intrării era un WC propriu-zis, cu taxă, pentru bărbați și femei. Dispărute… amîndouă! A rămas în picioare WC-ul de la Triumf, unde e azi un restaurant.
 • WC-ul subteran de pe actualul bulevard Prezan (fost Trandafirilor), unde se făcuse după Revoulție reprezentanță auto, și mai apoi pizzerie.
 • WC-ul subteran din stația de autobuz Maior Coravu.
 • Revenim în centru: cel de lîngă Palatul Telefoanelor, de la subsolul (cred că e bine zis) fostului Teatru Național bombardat în Război. După ce-am crescut mare am aflat că pe-acolo se mai întîlneau cu treabă… și unii care aveau altă treabă!
 • Mai era unul tot la subsolul ultimului bloc de la Sala Palatului de dinainte de blocul Turn (blocul cu Filatelia); acolo s-a făcut o patiserie după Revoluție. Și în celălalt capăt al Pieței, toaleta de la subsolul restaurantului-berărie-cum naiba îi zicea de pe colțul străzilor Cîmpineanu și Știrbei! Unde uneori mai puteai merge și fără plată!
 • Tot din seria toaletelor de restaurant, o mențiune onorabilă primește cea de la fostul hotel Dorobanți (acolo unde e azi Pizza Hut) – amplasată chiar la intrare, ceea ce ajuta la furișat înăuntru, fără să te ginească personalul.
Aceasta este modesta noastră contribuție la istoria umblării… după umblătoarele bucureștene!

15 comments to Fii brav, Române, abţine-te! – partea a doua

 • PT

  Chiar ma intrebam ce erau candva coloanele de la Dimitrov. Auzisem ceva de o benzinarie, insa parca nu se pupa ideea de benzinarie cu coloanele acelea(oi fi eu prea recent nascut). Oricum, interesanta arhitectura lor…

 • Tocmai comentasem pe marginea acestei imagini: http://i.imgur.com/TkK93Ge.jpg la ultimul articol al lui Raiden.

 • hm

  vazut, citit – era stația PECO de la Lido
  https://www.simplybucharest.ro/?p=18612

 • Alex

  @Ando & HM
  Exceptional ! Felicitari !

 • Ando

  @Alex:Păi,ne-am abţinut, cât ne-am abţinut..da’până când? 🙂

 • Asta e discriminare, tocmai Drumul Taberei să fie uitat? Exista un WC public lângă Piaţa Sergiu Celibidache, în dreptul primului bloc de garsoniere… acum acolo e un punct de lucru al celor de la taxe şi impozite locale, dar o părticică din clădire a mai servit ca WC public până acum câţiva ani (acum cred că e închisă).

 • Alex

  @Ando
  Hi,hi,hi ! Genial:)

 • hm

  Dr2005 – zic si eu de locurile pe unde am ajuns, ce sa fac?

 • Nu stiu cum se poate asa ceva! Cum sa deschizi un restaurant intr-oa stfel de locatie? Sunt curioasa cati dintre clienti stiu unde se afla de fapt?

 • Alex

  @Ioana
  Daca nu stiau..las’ca afla acu’ !!

 • Freesys

  Aţi uitat de Wc-ul din Parcul Floreasca de pe Beller, reconvertit în cafenea, Ambiance Caffe.

 • hm

  Da, am uitat. Ambianță, da…

 • C.D.Mocanu

  Haios subiectul! Pune însă în discuţie un aspect doar aparent minor de civilizaţie urbană.
  Iată câteva WC-uri publice aflate mai la margine de Bucureşti:
  1. WC subteran situat pe Str. Cap. Ruică, actualmente Gh. Petraşcu, în spatele Şcolii generale nr. 75. A fost construit în 1965 odată cu parcul care acum se numeşte Gh. Petraşcu. În timp, şcoala s-a extins prin amenajarea unui teren de sport şi astfel WC-ul a rămas izolat. În anii ’80 a fost închis şi pasajul de intrare a devenit groapă de gunoi. La începutul anilor ’90 gunoiul a fost evacuat şi s-au luat măsuri de protejare. Cu ocazia construirii Şcolii gimnaziale de arte nr. 5 a fost astupat şi deasupra s-a amenajat o parcare.
  2. Un fel de WC public situat pe Şos. Mihai Bravu la intersecţia cu Calea Dudeşti, vizavi de Şcoala 80, în dreptul terenului de sport al Grupului Şcolar de Construcţii. Conţinea un pişoar comun şi o singură cabină amenajată în „sistem turcesc”. Nu cred că o femeie ar fi îndrăznit să intre acolo. Exista ca soluţie alternativă restaurantul Motru care avea în grădină un closet accesibil şi mult, mult mai curat.
  A fost dezafectat cu ocazia lucrărilor de sistematizare din zonă.
  3. Unul identic cu cel de la pct. 2 situat la intersecţia Calea Dudeşti cu Strada Traian. Existenţa lui în zonă este sigură. Am un pic de ceaţă în memorie cu privire la localizarea precisă. Cei care mă pot lumina sunt temporar de negasit. Voi reveni!
  4. WC subteran, cu coloane, „ataşat” staţiei PECO de la intersecţia Calea Dudeşti cu Str. Avram Goldfaden şi cu Str. Mircea Vodă. Îl puteţi vedea aici:
  http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/05/a-fost-odata-strada-avram-goldfaden/
  într-o fotografie a lui Cristian Popescu. A dispărut sub tăvălugul demolărilor.

 • Ovidiu

  Mai există și fostele WC-uri din Parcul Tineretului. Dezafectate, bineînțeles. Cele de la intrarea dinspre Șincai erau subterane; cel pentru bărbați era înspre bulevard. WC-ul din celălalt capăt al parcului, cel dinspre Palatul Copiilor, a fost transformat tot în ceva cîrciumă, dar nu știu dacă acum funcționează ceva. Parcă a fost și supraetajat după schimbarea utilizării.

 • hm

  Da, uitasem de ele. Mai ales de alea transformate. N-am mai trecut pe acolo sa văd ce mai e..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>