despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

omul și mașina

Mă amuză cum cerem mereu celorlalți să ne respecte – dar nouă nu ne-ar da prin cap că respectul ăsta începe, de fapt, de la noi.

Să vă explic.

Înjurăm stăpînirea că nu de’zăpezește, că n-are grijă de pieton; că între mașină și om alege mașina.

Stăpînirea asta, adică autorități centrale și autorități locale, este expresia cui? – doar am ales-o după chipul și asemănarea noastră.

Nu primăria, deci, favorizează mașinile în defavoarea omului: ci noi înșine o facem – că asta vrem.

Un exemplu splendid al acestui fapt îl întîlnesc în Piața Victoriei, la turnul BRD:

Cît de clar! BRD și-a dat osteneala să-și curețe, impecabil, parcarea și aleea pentru mașinile băncii. Iar trotuarul pe care trebuie să circule pietonii l-a lăsat plin de gheață și zăpadă.

Dă-i dracu’ de oameni: asta începe de la noi, de jos – nu vine de sus.

12 comments to omul și mașina

 • Lucian Popescu

  Acest articolas aduce a rautate din partea scriitorului… sa explic! Intamplator, trec zilnic prin zona care apare in foto, fiind drumul meu spre job (drum facut zilnic pe jos). Marele scriitor, banuiesc ca, nu face acelasi lucru avand in vedere ca nu vrea sa arate ce este in spatele lui – zona “curatata” de “Nimeni”- pietonii, fara exceptie, cand ajung in dreptul acelui imobil merg exact pe partea curatata de institutia precizata, respectiv pe zona auto. Mai mult am avut ocazia sa vad cand oamenii mobilizati de respectiva institutie curatau si zonele care apartin autoritatilor in zona trecerii de pietoni din fata imobilului depasind cu mult zona de interes. Macar de ar curata toti in orasele patriei cum au facut cei dati de exemplu negativ.

  PS: Poate ar trebui sa ne uitam in fata blocului / casei comentatorului, care am mari semne de intrebare ca a dat o sigura lopata de zapada, sa vedem cum este! Sau, poate, acesta are ceva cu cei din exemplul lui.

 • hm

  Stai matale liniștit, că EU îmi fac treaba.
  Dacă nu puneam poza asta, nu scoteati oamenii de la curățenie sa deszapezeasca ACUM trotuarul.

 • Amiral Snagov

  Sa intelegem ca domnul tendentios este un reprezentant al bancii? 🙂

 • hm

  Altfel de ce, la ora cand purtam acest dialog, zece persoane (bărbați și femei) de la serviciul de întreținere-curățenie al BRD ar deszăpezi trotuarul ? 😉

 • Amiral Snagov

  BRAVO!

 • Anastasiu

  Important e ca s-a facut, dupa cum spuneti!
  Si cei care iau aminte si invata din greseli merita laudati.

 • Ar trebui să citească şi primăria şi societăţile de deszăpezire site-ul ăsta.

  Apropo de deszăpeziri, legislaţia actuală, în care deszăpezirea trotuarului cade în sarcina agenţilor economici, asociaţiilor de proprietari şi chiar persoanelor fizice care deţin imobile/terenuri este o mare TÂMPENIE. Oamenii ăia poate mai au şi altceva de făcut… poate unele firme chiar desfăşoară activităţi, poate unii proprietari sunt la muncă sau, poate, nu îi mai ţin mâinile/picioarele să deszăpezească. Sau, poate, pur şi simplu nu vor, mai ales că plătesc atâtea taxe şi impozite. Sau orice combinaţie dintre motivele de mai sus.

  În afară, ordinea importanţei la deszăpezire este trotuar – piste de biciclete – benzi pentru autobuz – străzi. La noi avem bulevarde – străzi secundare şi, eventual, dacă mai rămâne antiderapant în depozit, benzile pentru autobuze. În rest…. trotuarele le deszăpezesc riveranii, iar pistele de biciclete nu se deszăpezesc deloc, bicicliştii nu au dreptul de liberă circulaţie (prevăzut în Convenţia Drepturilor Omului) pe timp de iarnă, pentru că legea le interzice circulaţia pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, iar administratorul drumurilor refuză să deszăpezească.

 • PaulIP

  Deszapezitul de catre riverani este o tampenie ramasa de pe vremea lui Ceausescu. “Distractia” adevarata era cu chirurgii, care, dupa o “repriza” de deszapezit, intrau in sala de operatie, nemaisimtindu-si mainile de frig!

 • PaulIP

  Caini latra, ursul trece!
  Sau, si mai bine, prostul/pizmosul moare de grija altuia!
  Nu e nevoie sa spun la cine ma refer…

 • Lucian Popescu

  Spre linistea lui nu lucrez la acea institutie ci fix vis a vis de ea (zona Spring)… As spune atat, pentru a incheia polemica, cu toate ca mereu discutiile raman deschise: este foarte usor sa stai degeaba, fumand probabil o tigara la geam, si sa observi ce-i in jurul tau, facand comentarii rautacioase – o privire negativa (daca ar fi fost dreapta, corecta si pozitiva ar fi scris ca fata de tot ce este in zona Piata Victoriei este una din zonele relativ bine ingrijite, fata de multe zone din Bucuresti este LUX (vezi stradute laterale, vezi cartiere marginase etc.)). In plus, ar trebuie sa fie fericit ca, pe langa activitatea lor curenta, cei din BRD mai si citesc… si, culmea, reactioneaza (pozitiv!!!).

 • hm

  Legea după care – asta e! – ne luăm zice că e treaba noastră să deszăpezim; asta e! Bun, de ce n-o schimbăm? – astea sînt discuţii…
  De ce nu deszăpezim după o procedură (întîi artere cu TP, apoi refugii, staţii, treceri pietoni şamd) – alte discuţii…
  De ce fiecare sector deszăpezeşte cum îl taie capul? (bunăoară, în iarna asta, Piedone şi-a băgat picioarele masiv, în schimb în sectorul 5 Salubritatea lopăta trotuarele principale încă din prima zi de ninsoare!) – alte discuţii…

  Cît despre zona în discuţie, Primăria s-au ocupat strict de curăţarea trotuarului aferent unităţilor spitaliceşti – asta lipsea, să cureţe trotuarul băncii!

  Pentru cine nu ştie, BRD e cea de-a doua bancă din România, după BCR. Îşi permite un sac de sare. Sau pe cineva competent la Adminstrativ.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>