despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Case căzute 1 – Bd. Dacia 97

scris de Ando

Nu îmi aduc aminte ce a fost cu această clădire înainte de decembrie 1989 dar, în agitaţia politică ce a urmat, aici, pe bulevardul Dacia 97, şi-a găsit sediul un partid obscur a cărui placă fiinţează şi acum pe faţada clădirii.

Ulterior, sigur a funcţionat aici şi un fel de club-bar – se numea Carioca.

Pe urmă… Pe urmă, anii au trecut, clădirea a fost părăsită, s-a deteriorat accentuat şi arată ca în imaginile foarte recente.

Probabil că regimul ei juridic este neclar (sau intenţionat neclarificat), altfel nu îmi explic de ce o astfel de clădire – e adevărat, fără valenţe arhitecturale ieşite din comun dar de o calitate constructivă evidentă chiar şi acum – aflată pe unul din cele mai cochete bulevarde ale Bucureşti-ului, chiar vizavi de Piaţa Spaniei, este abandonată de atâta timp într-o paragină galopantă.

mai multe despre Case căzute

41 comments to Case căzute 1 – Bd. Dacia 97

 • PT

  Aranjata, nu cred ca ar arata rau. Dar deh, saraca e in Romania si o cam paste demolarea

 • Alex

  Inainte de ’90, acolo functionau mai multe firme/reprezentante discrete de Comert Exterior. Apropierea de Centrala telefonica Dacia…era un “atu”…

 • Alex

  Partidul ce a functionat acolo, imediat dupa ’90 era al “celebrului” Nica Leon !

 • Marinescu Sorin

  Alex, o sugestie de subiect: pentru 15 ianuarie, locuri si case (chiar cazute) legate de anii petrecuti de Eminescu in Bucuresti- unde la locuit, unde a lucrat, eventual o harta…

 • hm

  uitasem de Nica Leon… O, tempora!

 • Alex

  @Marinescu Sorin
  Multumesc de incredere…dar eu sunt doar un simplu comentator ! Propuneri de subiecte cred ca se pot face pe adresa site-ului ?

 • Freesys

  Aflat blocat de multe ori în traficul de pe Dacia am contemplat casa şi am o nelamurire, casa este foarte înclinată spre dreapta şi uşor spre spate sau este o iluzie optică ?

 • Ando

  @Freesys:nu e iluzie!Intr-adevar, de-a lungul anilor,casa s-a înclinat.

 • cata

  Aflat in aceiasi situatie cu Freesys am observat exact acelasi lucru si anume inclinarea destul de puternica spre dreapta spate iar lucrul asta l-am observat sigur inainte de anul 2000 . Poate si asta era cauza pentru care fusese parasita cladirea , era de pe atunci observabila clar cu ochiul liber problema . Iar celebrul Nica Leon nu avea sediul intr-o cladire aflata pe 6 Martie (nu mai sunt la curent cu noile nume)lipita de McDonald’s iar peste strada in continuare fiind Primaria Capitalei ?

 • C.D.Mocanu

  Partidul lui Lica Neon, pardon Nica Leon se numea Partidul Liber-Democrat şi a fost radiat în anul 2001. A avut sediul în clădirea situată pe Bdul Elisabeta la nr. 45, clădire cu o istorie interesantă. A adăpostit, printre altele, Senatul României. Evacuarea partidelor obscure care-şi aveau acolo “hogeacul”, inclusiv PLD-ul lui Leon, s-a lăsat cu un scandal mediat copios.

 • Alex

  Conform unei legi adoptate imediat dupa 1990, fiecare Partid politic legal constituit, a fost cadorisit cu un sediu. Din cate stiu (poate gresesc) Nica Leon nu si-a putut plati nici macar facturile de utilitati, in vila din Dacia, dupa scurt timp a fost evacuat si (intr-adevar) catre anii ’94-’96..impartea acelasi sediu cu mai multe partide de buzunar, pe Regina Elisabeta. In Dacia, s-a judecat mult si bine cu toti furnizorii, a sub-inchiriat spatiul barului Carioca – unde au avut loc mai multe incidente violente – culminand cu incendierea, mai mult s-au mai putin voita a casei (!) Este posibil ca vila sa fie a RAPPS ?

 • florin

  Lica Neone,palpaie dar nu s-aprinde(de la Vadim citire).

 • C.D.Mocanu

  Alex:
  Amănunte pe care nu le ştiam! Mulţumesc!
  Azi, în lista partidelor înregistrate în Romania, la adresa din Bdul. Dacia 97 figurează Partidul Popular Republican. Firma acestuia a rămas pe clădire şi se vede în fotografiile din articol.

 • Alex

  @C.D Mocanu
  Cu mare placere ! Sper sa nu gresesc ! Multe dintre aceste “fapte de arme si bagaje” au fost pe larg comentate in presa vremii…Oricum, nu au fost prea multe lucruri “curate” pe acolo !

 • Freesys

  Partidul republican era a lui Ioan Mânzatu, vicepreşedinte CPUN, ăla cu frizura aia de curentat.

 • Alex

  ????? Dumnezeu sa-i mai stie, la cati au trecut pe acolo ?!

 • Ando

  Să fie o coincidenţă… ”de partide”?

  Mulţi ani după revoluţie, firma Biotehnos SA

  http://www.biotehnos.com/personal.htm

  al cărei preşedinte (şi de fapt, fondator) este prof. Mânzatu
  si-a avut sediul la doi paşi de clădirea despre care discutăm,
  şi anuma aici pe strada Dumbrava Roşie

  http://www.instantstreetview.com/2jkqajz3wc5t7z1lhzs8z2u

 • Alex

  @Ando
  Din (ne)fericire l-am cunoscut personal si chiar bine de tot pe “celebrul” I.M !!
  Pe “vremea ailatla”…prindeau ceva de groaza..ideile marete…care sunau bine..dar n-aveau fundament ! Nu vreau sa comentez mai mult…dar…i-a mers !?

 • Alex

  @Ando
  Taica-meu lucrand la varf in cercetarea medicala, avea de-a face cam cu toata lumea “marilor inventatori” (!) Dambalaua conducerii PCR, pe vremea aceea era simpla: un medicament ce poate vindeca cel putin cancerul si…petrol artificial (!)…pe care oricum il facusera nemtii inca din 1943 ??

 • Alex

  @Ando
  Apropos de cercetarea in domeniul biotehnologiei medicale, pe langa “inchipuiti si clovni”..Romania chiar a avut varfuri la nivel mondial: Prof.Dr. Ion Moraru, Dr. Ioan Sulica si ultimul pe lista (vorba lui I.I) tatal meu, Dr.doc. R. Ghiocel..parintele heparinei romanesti si al celei mai pure vitamine C..pe bune, la nivel mondial, fiind invitat in 1986, la ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Chimie…chiar de cel cu care colaborase..N. Skermann..ma rog..s-a ales si tata cu o plimbare platita de EI ! Iar apropos de industrie: Romania a construit si dotat tehnologic, cea mai mare fabrica de medicamente din Mexic, la Guadalahara…Evident ca marile firme farmaceutice au oferit, in 1992 o suma imensa pentru a cumpara fabrica…si a o desfiinta !!! Oare am mai vazut undeva aceste “apucaturi” ????

 • PaulIP

  De fapt, ce interese aveau in a desfiinta fabrica, cand puteau trage foloase fara numar de pe urma fabricarii “inventiei”?
  In Mexic (si in cam toata America Centrala si De Sud) este cam “aceeasi Marie” ca la noi…

 • Ando

  @Alex:Extra!Cred că sunt în asentimentul tuturor celor care comentează pe aici să-ţi mulţumesc pentru detaliile oferite.

 • Alex

  @PaulIP:
  Chiar este necesar sa va explic cum stau lucrurile in “economia mondiala” ? V-am mai rugat sa incercati, sa va depasiti conditia si sa cititi orice curs de EM, pe care il gasiti la bibioteca ASE-ului…
  Cele mari patru companii farmaceutice, nu tolereaza niciun fel de “minima concurenta”..indiferent de unde ar veni ea ! La ce bun ce Mexicul putea furniza Vitamina C (super-buna) la un pret, mai mult decat rezonabil ? Nimeni nu are voie sa iasa din rand ! Mai cititi si Dvs. substextul….mai cresteti si mai invatati ! Nu traim in ceea ce Dvs. ati invatat la “scoala” ca fiind capitalism…am trecut deja de acea etapa !! Suntem in alta paradigma ! Daca doriti sa va explic “mot-a-mot” …va costa o naveta de bere ! Asa probabil ca veti trece si de “educatia antreprenoriala” ? O recomandare sincera: logica si stiinta economica nu au nimic de a face cu ceea ce se petrece in prezent ! Un ex. sper revelator: este ca si cum ati pune doi jucatori de sah, sa joace o partida…cu piesele puse aiurea…

 • Alex

  @Ando
  Multumesc pentru cuvintele frumoase !
  Daca as fi in RO, probabil ca as avea mai multe surse de documentare..Din pacate, singura sursa este memoria si…Internetul…atat cat poate sa dea !

 • Alex

  @Ando
  Cu drag, oricand !
  Hai sa ma risc, sa mai dezvalui ceva: la vremea respectiva ambasadorul Romaniei in Mexic era fostul Ministru “al minelor” ..Ion Balalau !
  Dupa “greva minerilor” din 1977…N.C, nu l-a iertat ! A fost rechemat in tara exact in 1987..fiind acuzat ca acumulase o avere – patru sticle de bautura si patruzeci de costume…Ridicol, dar adevarat ! Bine ca nu s-a luat si de fostul lui “concurent” la sefia PCR, Gheorge Apostol, care a stat ca ambasador in Brazilia, Argentila si Peru…cca. 3o de ani !!!

 • Alex

  Ca si amuzament:eu mi-am facut Doctoratul in Economie, in UK, sub conducerea unui Profesor laureat al Premiului Nobel – N.P…si acum ce sa fac ? Sa ma fudulesc ?! Nu e cazul ! Prefer sa comentez simpatic, in tonul partenerilor de discutie…
  Hai sa-i dam inainte, ca merge bine !

 • PaulIP

  @Alex:
  Daca timpul nu ar lucra (mai bine zis complota) tot timpul impotriva mea, n-as mai sta pe ganduri!
  Va asigur ca nu v-am uitat in legatura cu respectivele cursuri!
  Cu proxima ocazie (care, fara sa fiu obraznic, ma tem ca nu va fi tocmai imediat… 🙁 ), le voi citi!
  P.S.: scoala nici macar nu s-a sinichisit sa ma/ne invete ce e capitalismul… Televiziunile suntla putere. Din pacate…

 • Alex

  @PaulIP:
  Offf…va rog sa discerneti intre imagine si..rationaliatate !
  Va recomand cu drag ” Giovani Sartori” – Post viziunea s-au imecilizarea prin…televizune !
  Spor la citit !!

 • Bogdan

  Da a fost un cub bar pe nume Carioca stiu pentu ca am lucrat acolo, veneau foarte multi cunoscuti florin calinescu andi moisescu andreea esca alexander chiar acolo in acest club sau cunoscut si mai sint si din politica care nu dau nume 😁😁😁😁

 • DRAGOS CALIN

  Dragilor, inainte de Revolutie acolo a fost Ambasada Marocului. Casa a fost insa a lui Ion Dacian, celebrul regizor. A fost revendicata si castigata, dar urmasii lui Ion Dacian vor sa cada complet si sa faca acolo un mare bloc… Din fericire nu mai pot face nimic mai mare de P+3 + unul retras. Terenul este foarte mare, dar vecinatatile nu ii lasa sa faca ce vor ei. In jur sunt numai monumente istorice si ar fi o nenorocire sa se construiasca acolo ceva mai inalt de 3 etaje!

 • Alexandru Mihailescu

  @ DRAGOS CALIN Înainte de 1989 a fost ambasada Republicii Mauritania, nu a Marocului. Ani de zile a stat în fața ei un lădoi uriaș din lemn pe care, îmi amintesc și acum, scria ”Dr. med. Bouloud Ahmedou, ambassadeur de la République de Mauritanie a Bucarest”.

 • Alexandru Mihailescu

  Trec aproape zilnic pe acolo. Ce să zic? Nu era tocmai un monument, dar nici nu sărea în ochi. Să sperăm că n-o să mai apară vreun cub din sticlă şi aluminiu.

 • Dragos

  @Alexandru Mihailescu
  Da, a fost si a Mauritaniei in ultimii doi ani inainte de Revolutie, dar mai inainte, ani de zile a fost a Marocului. Locuiesc la doar cateva case distanta.
  Pe locul respectiv, inainte sa se construiasca centrala telefonica, la actualul nr 99 pe Bdul Dacia, a fost groapa de gunoi:
  https://dragoscalin.blogspot.com/2020/01/despre-bucuresti-oameni-si-cladiri-i.html

 • Gogu, Trandafir si Patraulea

  Fara a incerca sa fiu sarcastic, malitios, arogant…
  Comentariile legate de locul de mai sus denota lipsa de informatii despre istoria casei si a celor ce-au ocupat-o vremelnic in perioada post-decembrista.
  N-am sa spun mare lucru decit ca uneori (extrem de rar) ma mai incearca anumite nostalgii legate de acel loc, iar demolarea casei poate a fost cel mai bun lucru care (i) se putea intimpla (ei, casei) dar si zonei in cauza.
  Orasul s-a schimbat in ultimii 30 de ani (si nu in bine), beneficiarii fiind cei care n-au apreciat niciodata aceste locuri. Oamenii se schimba, locurile la fel. Apar alte generatii cu care n-ai nimic in comun.
  Probabil ca dupa alte 30 de ani nimeni nu-si va mai aminti ca acolo a fost o casa/vila si cine a functionat/locuit acolo.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>